PCM de melyik formátum?
Saját hanganyagot szeretnék szerkeszteni, már meglévő videók audio sávjának feldolgozásával. Tehát, extraktálom a hangsávokat PCM formátumba, majd azonos hangerőre hozom őket. Ezután kivágom a szükséges részeket és végül ezekből csinálok egyetlen hangsávot.
Minden oké, csak azt nem tudom, hogy a PCM-nek melyik verziója lenne erre a legalkalmasabb? A minőség elsődleges szempont.
PCM signed 24-bit little-endian
PCM signed 32-bit big-endian
PCM signed 32-bit little-endian
PCM signed 8-bit
PCM signed 8-bit planar
PCM unsigned 16-bit big-endian
PCM unsigned 16-bit little-endian
PCM unsigned 24-bit big-endian
PCM unsigned 24-bit little-endian
PCM unsigned 32-bit big-endian
PCM unsigned 32-bit little-endian
PCM unsigned 8-bit
Még azt esetleg ha tudná valaki, hogy miképpen hozzam azonos hangerőre a feldolgozandó részeket?
Van elképzelésem rá, de nem szeretnék egy válaszadót sem befolyásolni.
Ha minőség, akkor 24 bittől lehet.
De amúgy ilyenkor nézned kell, hogy a forrás mivel dolgozik, mivel hiába állítod 32-re, nem lesz jobb, ha a forrásvideó csak 16-ot tud.
Big vagy Little Endian: az mindegy, nem befolyásolja a teljesítményt.
unsigned-signed: előjeles vagy előjel nélküli - igazából nagy különbséget itt sem látok.
Minél nagyobb bitszámot választasz, annál több megabájt vagy gigabájt lesz a végeredmény.
Szóval 24 bites bármelynél jobbat felesleges.
Egy normál CD lemez 16 bites 44100 Hz frekvenciával, és így is jó minőségű.
Igaz amit írsz a forrásról, de elég sok forrást fogok feldolgozni, úgy vagy negyven darabot, ami minőségre elég vegyes képet mutat. Most annak nem látom értelmét, hogy mindegyiket megkukkoljam, inkább a kmenet lesz egyforma, mivel a hangerőt úgyis én állítom majd be saját programmal, így az a legjobb, ha már a bemenet is azonos formátumú fájlokból áll.
Én eddig a 16 bit unsignedre kacsintgattam, de mivel sok zenei rész lesz és kevés próza, így tényleg jobbnak látom a 24 bitet.
Köszönöm, ment a zöld.
A hangerő beállítására van esetleg valakinek valami receptje?
Ha bámilyen hangfeldolgozást végzel, akkor 32 bitben dolgozz és csak a legvégén ments el az eredményt a célnak megfelelő bitszámmal.
A normalizálás való arra, amit szeretnél, de arra vigyázz, hogy van ami szándékosan halkabb, azt csak a végeredény meghallgatása után tudod megmondani, hogy azt a sávot elég lett volna alacsonyabb szintre normalizálni.
Köszi a választ.
Az én elképzelésem az, hogy mintát veszek a hanganyagból és kiátlagolom. Ekkor kapok egy értéket. Ezt igazítom egy, előzetesen, hallásra beállított referencia értékhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!