Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Érdemes még önköltséges (jó...

Érdemes még önköltséges (jó drága) bootcamp képzésbe belekezdeni elhelyezkedési reményekkel?

Figyelt kérdés

Idősebb vagyok, arra vonatkozólag is elfogadok véleményt mennyi az a korhatár ameddig érdemes lehet.

Jártam pár félévet - jó régen - mérnökinfóra, van némi elképzelésem (C#, Java, + web -> PHP, HTML, CSS), nem ment rosszul de nem éreztem úgy hogy arra születtem hogy egész nap kódoljak.

Nem dolgozom infó területen csak felmerült a gondolat, valamint talán jobban érdekel a rendszerszervezés mint maga a kódolás (esetleg még DevOps is érdekelhet)

👍👍👍

2022. jan. 29. 16:32
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
31%
Nem, te azért kérdezted ezt, hogy ha nem mondok elég nagyot, akkor lenézhesd. Ezért mond el többet rólad és semmit róla. Neked tök mindegy, bele akarsz kötni, mert papír nélkül nem lehet elég jó a te szemedben. Ez a szánalmas.
2022. jan. 30. 11:24
 12/19 anonim ***** válasza:
48%
Ok, ez szánalmas. Tehát?
2022. jan. 30. 11:28
 13/19 anonim ***** válasza:
79%
Felesleges ezen vitatkozni, el lehet helyezkedni bootcamppel is (valahol), a piac meg beáraz mindenkit.
2022. jan. 30. 11:34
 14/19 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat, nem akartam vitát generálni

ha úgy adódna természetesen befejeznék / elvégeznék egy mérnök- vagy gazdinfó bsc-t levelezőn vagy távon munka mellett, bár valóban sok humbug megy ott, nyilván iskola válogatja

2022. jan. 30. 21:23
 15/19 anonim ***** válasza:
17%

"ahogy iszonyatosan sokat tanultak és fejlődtek, és bőven megelőzték az átlagos egyetemet végzett szintet "

Nincs szükség ilyen kamu, kábító dumákra. Ez szimplán nem igaz és nem is lesz az soha. Egyetemet végzettet soha nem fog egy mezitlábas mókamiki megelőzni. Lehet, hogy egyes szerepekben akad aki tehetségesebb és jobban teljesít egy gyengén végzett diplomásnál, mert mondjuk jobban rááll az agya, jobb a logikai készsége, de a tárgyi tudása garantáltan lepkefing. Nulla. Már pedig, anélkül csak kód monkey szerepet fog betölteni bárhol.

Ha meghalja, hogy hamming távolság, manchester kód, sierpinski háromszög, vagy rövidzáras kifejezés kiértékelés, netán össze kéne tolnia egy szimpla, verem alapú virtuális gépet, akkor meg behal, vége, annyi. Nem úgy mennek ezek a dolgok, mint ahogy ti azt elképzelitek.

"Pl. egyikük különösen kiemelkedő, egy érettségije van, elcseszte a huszas éveit bulizásra, most meg ő a legjobb"

Miben a legjobb, távol köpésben?

Eleve, akinek van érettségije és némi kis esze, az egy-két év fejlesztői státusz után belátja, hogy az egyetem megkerülhetetlen. Anyagilag is, megbecsültség szempontjából és karrier szempontból is sokkal jobban jár. Az idő nem áll meg, beleáll, elvégzi munka mellett.

Nem kell itt az ostoba duma, meg a neverending hazudozás a kitalált überzsenikről.

2022. jan. 31. 11:57
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, hogy őszinte legyek. Én is diák vagyok, de érdekes belegondolni.

Az országban regeteg informatikus képzés van, ahol az emberek túlnyomó többsége programozónak akar menni:

-programtervező informatikus

-mérnökinformatikus

-üzemmérnök informatikus

-gazdinfós

-plusz pár villamosmérnök is programozónak áll.

Biztos kihagyok 1-1 szakot, ami még termeli a programozókat.

Én BME VIK-en Mérnökinfóra járok és mindenki a környezetemben programozó akar lenni, akkor is ha nem szoftverfejlesztő specializáció jár és csak nálunk kb 500 mérnökinformatikus fog végezni 1 éven belül.

(csak mérnökinfón, ebben nincs benne a villany és üzemmérnök)

Ezen felül rengeteg intézményben nagyon durván ráfeküdtek az informatikára.

Azt hiszen a mérnökinformatikus szak a 2. leggyakoribb szak jelenleg.

(Egy eduline cikket olvastam, linkelni nem tudom de neten biztos megtaláljátok ha elég türelmesek vagyok, én nem)

Szóval szerintem évente legalább 10 ezer ember végez infós iránnyal valamilyen diplomát, akik túlnyomó része programozni akar.

Van ennyi kezdő pozíció?

Keresett szakma, de mindenhol a 2-3 év tapasztal rendelkezdő vagy nálunk is sokkal tapasztaltabbakat keresik. Nagyon nem tolonganak a "kezdő programozót felveszünk" álláshírdetések.

Szóval én, mint végzős egyetemista, aki keveset dolgozott eddig nem tudok választ adni a kérdésre, de a számok megijesztenek.

Plusz diploma kezdetekor tudom, hogy a munkaadók szóba sem akartam velem állni.

Van a családba egy vezető pozícióban dolgozók programozó, aki a HR-el nem tudta elintézni, hogy egyátalán megnézzék az önéletrajzomat, mert "első éves BMEs-t még nem veszünk fel, akár ki is az".

Tehát csak sejteni tudom, hogy milyen rossz lehet a helyzet diploma nélkül.

2022. febr. 1. 23:03
 17/19 A kérdező kommentje:

köszi, én azon gondolkozom hogy inkább adatelemzés (data science) és gazdaságinformatika irányba kéne elmozdulni erős gazdasági vállalatirányítási ismeretekkel, mert programozóból (kódolóbol) lassan túlkínálat alakul ki

biztos van aki nem ért velem egyet és lehurrog, de ez van :)

2022. febr. 1. 23:34
 18/19 anonim ***** válasza:

A félelmeidet kicsit, vagy inkább nem is kicsit, de túldimenzionálod.

Az biztos, hogy nem áll, hogy évi 10 000 programozó kerülne ki a munkaerőpiacra.

De ha így is lenne, nyilván előnyt élvez egy PTI-s egy gazdinfóssal szemben. Ahogy egy villanykaros is előnyben van a PTI-ssel szemben bizonyos területen.

A világ arra felé halad, hogy a számítógépesítés teret nyer és a digitális analfabétizmus felszámolása a legfőbb cél.

Ez pedig nem csak az alapfokú számítógép kezelést mint készség oktatását, de azt is jelenti, hogy a kisebb feladatokhoz megirandó szir-szar scripteket a munkaerő zöme képes legyen megírni. Hogy ne kelljen minden érdemibb mozzanatot rendszergazdával, házi programfejlesztővel kisérgetni.

A telítettség még messze van. Az ágazat expandálódik, terjeszkedik. Van még hova gépet pakolni, ergo, kell olyan is, aki megírja rá a szoftvert.

Az meg nyilvánvaló, hogy a cégek a legjobb munkaerőt akarják, mert ettől versenyképesek.

2022. febr. 1. 23:46
 19/19 anonim ***** válasza:
Alapvetõen jó az elképzelésed, viszont Data Scientist olyan pozíció informatikán belül, ahová leginkább szükséges az egyetemi végzettség. Az álláshirdetések között nem egy esetben MSc a minimum elvárás, PhD pedig preferált. Én személy szerint még nem találkoztam bootcampet végzett data scientisttel, sõt a legtöbb kollégám aki a területen dolgozik nem is feltétlen informatikus BSc végzettséggel rendelkezik, hanem alkalmazott matematikus, pénzügyi elemzõ/statisztikus stb...
2022. febr. 2. 05:50
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!