Miből fakad több bug programozásban, a nyelv ismeretének hiánya vagy gondolkodásbeli (logikai) gondok?
Manuális tesztelőként dolgozom, és néha nem tudom elképzelni hogy hogyan tartalmazhat valami ennyi bugot. Van amikor egy-egy viszonylag egyszerű taskban (például egy CRUD feature, egy táblába lehessen felvenni adatot törölni stb) 10-15 kisebb nagyobb hiba van.
Azon gondolkoztam, hogy miből fakadhat a legtöbb bug.
Én nem tudok programozni, viszont hasonlóan kell gondolkodnom, ugyanúgy megérteni egy feature-t, logikai részekre bontva, hiszen csak akkor tudom tesztelni ha minden számítást stb értek.
Arra is kíváncsi lennék, hogy vajon ha ennyi hibát találok meg, amit a fejlesztő nem, akkor ez fordítva is így lenne? Tehát vélhetően ő is találna ennyi hibát az én munkámban? Vagy a gondolkodásom még az is lehet hogy jobban passzolna a fejlesztéshez mint magának a fejlesztőnek?
___
A szavazáshoz kapcsolódó kérdés: miből fakad a legtöbb bug általános programozási feladatoknál?
Vannak figyelmetlenségből, kapkodásból, időhiányból adódó hibák, a kisebbek jellemzően ilyenek, de ezek szinte sosem járnak funkcióvesztéssel, csak mondjuk nem gondolt rá a fejlesztő, hogy pl. mi van ha nem olyan sorrendben töltenek ki mezőket, ahogy arra ő gondolt és nem kezelte le az ebből adódó változásokat.
A nagyobb hibák pedig sokszor abból adódnak, hogy félreértette a fejlesztő a feladatot.
A hibák különböző szinteken vannak és ezeket különböző teszt metódusokkal tárják fel.
Ott van pl a unit tesztelés, ami white box teszt, igyényesebb helyeken code coverage-el mérik, hogy mennyire fedik le a kódot. Ez tökéletesen alkalmas arra, hogy apróbb logikai hibákat, elgépeléseket kiszűrjenek. Black box tesztet általában magas szinten érdemes végezni a product requirementekkel szemben. Bár jobb helyeken ezeket is automatizálják. Itt sokszor pusztán arról van szó, hogy a fejlesztő máshogy értelmezte a követelményeket.
Na, S. Nicolas Nick megmondta a tutit a #16-os válaszomra:
"Sajnálom hogy ezt kell mondanom de akkor neked nem való programozó szakma! Sőt semmilyen szakma aminél gépelni kell!"
:D
Ilyenkor mit vegyek inkabb figyelembe? Hogy ki mondta, vagy hogy mit mondott?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!