Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miből fakad több bug programoz...

Miből fakad több bug programozásban, a nyelv ismeretének hiánya vagy gondolkodásbeli (logikai) gondok?

Figyelt kérdés

Manuális tesztelőként dolgozom, és néha nem tudom elképzelni hogy hogyan tartalmazhat valami ennyi bugot. Van amikor egy-egy viszonylag egyszerű taskban (például egy CRUD feature, egy táblába lehessen felvenni adatot törölni stb) 10-15 kisebb nagyobb hiba van.

Azon gondolkoztam, hogy miből fakadhat a legtöbb bug.

Én nem tudok programozni, viszont hasonlóan kell gondolkodnom, ugyanúgy megérteni egy feature-t, logikai részekre bontva, hiszen csak akkor tudom tesztelni ha minden számítást stb értek.

Arra is kíváncsi lennék, hogy vajon ha ennyi hibát találok meg, amit a fejlesztő nem, akkor ez fordítva is így lenne? Tehát vélhetően ő is találna ennyi hibát az én munkámban? Vagy a gondolkodásom még az is lehet hogy jobban passzolna a fejlesztéshez mint magának a fejlesztőnek?

___

A szavazáshoz kapcsolódó kérdés: miből fakad a legtöbb bug általános programozási feladatoknál?

2022. jan. 4. 20:20
A kérdező szavazást indított:
a) Nem teszteli a fejlesztő a saját munkáját
b) Nem ismeri eléggé a programozási nyelvet
c) Nem megfelelő a gondolkodásmódja (nem elég analitikus, stb)
d) Teljesen normális a nagy számú bug is, a fejlesztés velejárója
15 szavazat
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
89%
Ez normális jelenség. Például én tesztelek de a teszt rendszerünket is fejlesztem. Az én kódomban -még tesztelőként is- pontosan ugyanazok a nevetséges hibák fordulnak elő, mint amit más fejlesztők kódjában én találok. Ez valójában ismert jelenség, a fejlesztés és tesztelés során használt gondolatmenet olyan szinten inkompatibilis, hogy az agy fizikailag képtelen egyszerre csinálni a kettőt. Pontosan ezért van külön a tesztelés a fejlesztéstől.
2022. jan. 4. 20:55
 2/18 A kérdező kommentje:

Viszont szerintem nem is lehet minden bugot elkapni kb csak ha rálát az illető a kódra is.

Rengeteg olyan logikai perem hiba lehet amit manuálisan nem lehet letesztelni, mert nincs végtelen idő minden kombinációra, de kód alapján ki lehetne találni.

2022. jan. 4. 21:14
 3/18 A kérdező kommentje:
Tehát igazából feleslegesnek tartom a manualis tesztelést. A lehető legtöbb bugot csak a kódra rálátással lehet megtalálni szerintem.
2022. jan. 4. 21:15
 4/18 anonim ***** válasza:
0%

Rengeteg olyan logikai perem hiba lehet amit manuálisan nem lehet letesztelni, mert nincs végtelen idő minden kombinációra, de kód alapján ki lehetne találni.

Ez hülyeség.

2022. jan. 4. 21:16
 5/18 A kérdező kommentje:
Mondok egy példát, van egy 200 lépcsős flow chart ami alapján lefejeleszti, majd a manualis tesztelő próbálja ezt a logikát feltárni (néhány story alapján). Sok megoldási lehetosége lehet egy dolognak, de letesztelni egy adott megoldast szerinrem csak akkor lehet, ha azt egészében látom, nem csak a felszínen hanem kód szinten is.
2022. jan. 4. 21:18
 6/18 A kérdező kommentje:
Tehát felszínes teszt + kódra rálátás együtt, azaz manuális tesztelőnél sokkal több dolgot észrevenne egy fejlesztő. Aztán ki tudja az az idő kerul tobbe vagy egy bug a prodon.
2022. jan. 4. 21:21
 7/18 anonim ***** válasza:
0%

de letesztelni egy adott megoldast szerinrem csak akkor lehet, ha azt egészében látom, nem csak a felszínen hanem kód szinten is.

Hát nem. Ez nem így megy.

2022. jan. 4. 21:26
 8/18 anonim ***** válasza:
21%

Adott adatokon végezhető műveletek számosak. Ergo, tesztelhetőek.

Adott üzleti logika moduláris, a modulok kapcsolódási pontjai világosan determináltak. Egy FSM tesztelhető 100 %-ig? Hogyne.

2022. jan. 4. 21:30
 9/18 A kérdező kommentje:

Használnál kérlek idézőjelet az olvashatóság miatt?

Semmitmondó válaszok helyett légy igényesebb.

2022. jan. 4. 21:31
 10/18 A kérdező kommentje:

Es nem arrol van szó hogy véges e vagy sem, hanem hogy ki tudja jobban tesztelni. A felszinen vakon lövöldöző, vagy az aki az összes elágazást latja a kódban.

Van egy burkolt feltételezésed, miszerint pl van egy banki alkalmazas es a tesztelő szerinted minden információ birtokában van a teszteléshez.

Talan ezert ilyen silanyak a szoftverek, mert igy gondolkodnak a fejlesztők.

2022. jan. 4. 21:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!