Hogy vegyem rá magam a programozásra?
van egy csomó programozható játék
nézd meg a codingame.com-ot
Kis matekkal érdemes néha feldobni a programozást. Például: funkcionális programozás, típuselmélet, kategóriaelmélet, algebrai topológia.
Ennek a hátránya ugyanaz, mint ami az előnye. Egyrészt ez a terület végtelen. Könnyű elveszni benne. Haszna sem lesz azonnali. Viszont ad egy végtelenségérzetet, egy táguló horizont élményt, ami sokszor képes kiragadni az embert a megrekedtségből vagy a depresszióból.
Valaki kérdezte itt a GYK-n a logikai rezolúciót egy hónapja. Sikerült összeszednem a választ, de a dolog eszembe juttatta, hogy kíváncsiságból érdemes lenne hosszabb távon felmelegítenem a régi húszéves szerelmemet a Prolog-gal, és megnézni a Prolog egyes utódnyelveit is (Mercury, Curry). Mi minden történt azóta a húsz év óta. Sok dolgot elhanyagoltam.
Meg a kissé elfeledett Haskellt is érdemes lenne újra megóvnom a feldéstől. Sőt, ha már ... akkor már érdemes lenne az Agdát és a Coq-ot is mengéznem. Eddig mindg belejük tört a bicskám, annyira nehezek voltak, de tavaly a karantén ideje alatt sikerült a Martin-Löf típusrendszer egyes szeleteit megértenem, most már ha nehezen is de tudnám követni.
Milyen lenne úgy programozni tudni, hogy az ember magas szinten is képes lehet algebrai összefüggések formájában átlátni nagyobb rendszereket, és erős típusrendszerekkel, fokozatosan és jól megírt teszteléssel folyamatosan jó formában is tudja tartani a kódot. Állítólag erre valamikor ki fog alakulni egy látásmód. Persze itt még messze nem tartok. Egyszerűbb algebrai adatszerkezeteket, monászokat megértek. Remélem sikerül többet is kihoznom belőle. sokszor eltévedek a dolog sűrűjében, és olyakor abbahagyom, de máskor meg a kihívás képes kirángatni engem az elmebetegségből, és fenntartani egy gyakorlási szorgalmat, víziót, perspektívát.
Én most crypto trader botot írok már egy jo ideje (hosszú hónapok), nagyon leköt és a végen lesz haszna is :)
Persze ez csak úgy jó, ha backtesztelsz és így láthatod, hogy jól csinálod-e, amit :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!