Programozáshoz szeretnék venni egy laptopot. Melyiket vegyem?
Nagyjából ugyanaz az árkategória
Az egyiknek
Intel core i5 8300H
A másik
Intel core i5 8265U
RAM ugyanaz.
Azt tudom, hogy az U azt jelenti energiatakarekos, ami azért jó lenne, mert tovább tart az akksi, de ugye ez nem jelenti azt, hogy nagyon levesz a teljesítményéből a másikhoz képest?
Ugye én nem játékra használnám a gépet, ott tudom egy U-s processzor szóba sem jöhet.
Programozásnál ez mennyire számít?
Mert szerinted hogy máshogy lehetne energiatakarékos? ~40 százalékkal magasabb a 8300H alap órajele, a turbo ugyan nagyon hasonló, de egyik sem tudja tartani hosszú távon, az csak parasztvakítás.
Semmit nem fogsz programozni a közeljövőben amihez ne lenne bőven elég akár egy 15 éves laptop számítási kapacitása, a legnagyobb hardverigénye az ezer megnyitott stackoverflow tabnak lesz majd.
Tobbet szamit, hogy milyen a hutesuk. Egy olcsobb laptopban a direkt alultervezett hutes miatt hamarabb kell visszafognia magat, hogy ne melegedjen tul, mint egy munkara szant gepben.
Konkretan mit programozol?
A pontos válaszhoz jó lenne tudni néhány paramétert:
1, Miben szeretnél programozni?
2, Milyen editort használnál?
3, Munka, tanulás vagy hobbi?
A ram ugyanaz, nem segít sokat. Ha programozol, a 8 giga is kevés lehet, nyelvtől és irányzattól függően.
Java Web pl elég erőforrásigényes. Eclipse, az app(alkalmazásszerverrel), chrome, könnyel felnyal 16g ramot is. A processzor viszont itt nem számít.
Ha grafika a cél, akkor 8g csücskösen elég, de kell egy dedikált gpu.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!