Mi a különbség az Oracle SQL Developer, a Microsoft SQL Server és a MySQL között?
Az odáig oké, hogy van a kliens-szerver architecktúra, ahol kliens vesz adatokat a szerverről. De adatbáziskezelésnél ezek a szoftverek mit csinálnak?
Oracle SQL Developerrel szoktam adatbázishoz csatlakozni és selecteket írni. Akkor ez egy kliens program?
És az SQL Server pedig tök más mint az előbbi és azt a szerverre lehet csak telepíteni míg az oracle developert pedig csak kliensre? És a MySQL kliens vagy szerver program?
Valaki elmagyarázná részletesen, de velősen, hogy az adatbázisrendszerek hogy épülnek fel és a fenti szoftverek mi célt szolgálnak?
Oké, de akkor az Oracle SQL Developer ugyanaz mint az SQL Server csak egyik oracle másik microsoft termék? Tehát mindkettő adatbázis(szerver) fejlesztésére szolgál?
Mert oracle developerben én csak gagyi select-eket szoktam írni, de nyilván kapcsolódom egy (teszt)adatbázishoz, ahol vannak a táblák. Meg más modulok is vannak még (procedure, index, directory stb.) csak azokat nyilván nem használom kezdőként.
Oracle SQL developer az csak egy kliens alkalmazás Oracle SQL szerverekhez.
Lehet hogy más szerverekkel is működik ha ismernek közös protokollt.
És akkor oracle sql szerver kezeléséhez/fejlesztéséhez milyen szoftvert kell letölteni?
Illetve haz MS SQL Server egy szerveroldali program (a Microsoft-tól), akkor mi annak a kliens megfelelője? (úgy mint az oracle sql developer)
Most hülyének nézel vagy ennyire nem érted?
Már leírtam, hogy SQL Server Management Studio
A szerverprogram az olyan, mint egy fájlrendszer, tárolja az adatokat és elvégzi a műveleteket, amiket kérnek tőle. A kliens program pedig maga a felület, amivel beviszed az adatokat és megjeleníti a szerver által adott választ.
Konkrét példa.
MySQL esetén a mysqld vagy mysql-server vagy hasonló nevű (disztribúciófüggő minek nevezik át) háttérben futó állomány a szerverprogram. Fut a háttérben és porton vagy socketen várja, hogy csatlakozzon hozzá valaki. Persze mást is csinál (replikálhat, szinkronizálhat, ütemezéseket futtathat, stb.), de most ne menjünk ebbe bele.
Maga a mysql állomány, ami általában települ a mysql-server csomaggal együtt, az pedig a parancssoros kliens. Amikor konzolba beírod, hogy "mysql", akkor csatlakozik a szerverhez és várja, hogy kiadd a parancsokat, amiket tovább küld a szervernek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!