Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Egyenletrendszer megoldása...

Egyenletrendszer megoldása behelyettesítéses módszerrel?

Figyelt kérdés

üdv. A következőben szeretnék segítséget kérni:

van két egyenletünk, 3x + y = -1 és 2x - 3y = -19 ,ezt kellene behelyettesítéssel megoldani. Matematikailag tudom ,hogy kell megoldani,de programozással történő megoldására nincs ötletem.

Első gondolatom az volt,hogy átírom az egyenletet úgy,hogy ax + by = cr és külön külön változókat csinálok de itt meg az a probléma,hogy az x,y,z -nek is valamilyen értéket kellene adni különben nem lehet számolni vele (alapban ha jól tudom 0.0 az értéke egy double változónak,az sem jobb).

Hogyan lehet megoldani ezt a két egyenletet behelyettesítéses módszerrel programozva? Konkrétan java-ban csinálnám de végülis tök mindegy,mert az elve érdekelne.

2021. nov. 8. 14:55
 1/7 A kérdező kommentje:
megoldottam. azért trükkös volt.
2021. nov. 8. 16:51
 2/7 anonim ***** válasza:
12%
Tudnád közölni a kódot, tanulnánk belőle?
2021. nov. 8. 17:00
 3/7 A kérdező kommentje:

a firstEquation listában 3.0,1.0,-1.0 van a secondEquation listában 2.0,-3.0,-19.0 .

public List<Double> getCrossingPoint(List<Double> firstEquation, List<Double> secondEquation) {

double x1 = firstEquation.get(0);

double y1 = firstEquation.get(1);

double r1 = firstEquation.get(2);

double x2 = secondEquation.get(0);

double y2 = secondEquation.get(1);

double r2 = secondEquation.get(2);

List<Double> result = new ArrayList<>();

List<Double> temp = new ArrayList<>();

temp.add(x1);

temp.add(-y1);

temp.add(r1);

double resultY = ((temp.get(0) * r2) - (x2 * temp.get(2))) / ((x2 * temp.get(1)) + (temp.get(0)*y2));

double resultX = (r1 - (y1*resultY)) / x1;

result.add(resultX);

result.add(resultY);

System.out.println("metszespont = "+resultX+ " / "+resultY);

return result;

}

2021. nov. 8. 17:08
 4/7 anonim ***** válasza:
51%
Gratulálok!
2021. nov. 8. 17:29
 5/7 anonim ***** válasza:
40%
Felhasználhatom a kódod Ring programozási nyelvben?
2021. nov. 8. 17:53
 6/7 A kérdező kommentje:
#5: felolem nyugodtan. Bar meg lehetne rajta javitani. Pl a temp list et valtozokra cserelni. A lista lassu. Mezei tombokkel is gyorsabb lenne. En csak szeretem a list et mert kenyelmesebb mint a tomb.
2021. nov. 8. 18:32
 7/7 anonim ***** válasza:
74%

Közétettem a Ring kódot a Rosetta Code-n

[link]

2021. nov. 8. 19:29

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!