Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Debian, Ubuntu vagy Mint?

Debian, Ubuntu vagy Mint?

Figyelt kérdés

Fösulin hálózattanból kéri a tanár, hogy a következő órára tegyen fel mindenki egy Linuxot Virtual Boxba. Annó probáltam kiíváncsiságból az Ubuntut Virtual Boxon, elvoltam vele. De sem a Debiant, sem a Mintet nem ismerem.

Fontos, csak ezek közül lehet választani. Érvek? Kíváncsi vagyok a tapasztalatokra. :)

2021. okt. 9. 00:08
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
19%
Tedd fel, próbáld ki mindet. Én az Ubuntut választanám, mert az a legelterjedtebb.
2021. okt. 9. 00:22
 2/12 anonim ***** válasza:
68%
Ha sulihoz kell akkor simán egy debian és ablakkezelő nélkül. Bőven elég.
2021. okt. 9. 00:33
 3/12 anonim ***** válasza:
61%
Ha hálózatos témakör, akkor valószínűleg úgyis a terminált fogjátok használni, szerintem is egy Debian teljesen jó.
2021. okt. 9. 01:11
 4/12 anonim ***** válasza:
16%
Ezt a feladatot kaptátok. Mit kell ezen érvelni..? Ebben akar mutatni valamit a tanár. Ennyi.
2021. okt. 9. 01:13
 5/12 anonim ***** válasza:
23%

Inkább a Mint, mert annak van a legnagyobb közössége már

Tulajdonképpen Ubuntu (debian) alapokon nyugszik, de túlnőtte magát.

A támogatottság ilyen szinten nem fontos, hisz mindegyik debian alapon nyugszik, szóval ami egyiken van, az a másikon is (leszámítva a Debian-on a snap-et, mert az ubuntu kreálmány).

A Debiant nem ajánlom, ha kezdő vagy, mert eléggé haladó tudás kell hozzá, mint fentebb írtam a mint tökéletes kiindulásnak.

2021. okt. 9. 04:29
 6/12 anonim ***** válasza:
32%

linux mint az ubuntura épül (kivéve a debian változat), kifejezetten desktopra fókuszál (nincs szerver változat), az ubuntu erőltetett snap csomagjai nélkül (+ még pár plusz)

szerintem elég a linux mint (vagy ubuntu), ha nincs megadva, hogy felülettel vagy anélkül telepítsd

debiant én se ajánlom kezdésként, nagyon jó stabil OS amúgy

2021. okt. 9. 06:14
 7/12 A kérdező kommentje:
#4: ha csak annyir kérne, hogy tegyünk fel egy Debiant vagy Mint-et, fel se tettem volna a kérdést. Ìgy, hogy van választási lehetöségünk, igy érdekel, kinek mi a vélemènye. :)
2021. okt. 9. 07:40
 8/12 anonim ***** válasza:
43%

Aki Mintet javasol: elolvastátok a kérdést? (nem bántásból... komolyan kérdezem.)

Én is Mintet használok desktopnak, de (valamilyen) hálózatos témát fognak tanulni. Sőt nálunk egész komolyan belementek a részletekbe, még kernelt is fordítottunk, stb... bár én ezt külön tantárgy keretein belül oktattam volna.

Tehát: ha felpakol egy X-et meg egy ablakkezelőt, akkor az első ilyen jellegű lépésnél csak pislogni fog, hogy semmi nem tölt be ha szétkonfigurálja és egy számára ismeretlen fekete képernyőt kap.

Továbbra is debian-t javaslom, mindenféle grafikus felület nélkül: ismerkedjen kicsit a vim-el vagy nano-val és ne xed-et használjon "könnyítésnek", mert a valóságban az szerveren nincs. Sőt, egy félresikerült nvidia driver frissítés után néha desktopon sincs. "Mesélték..." :D Nem annyira "mélyvíz" egyébként. Én előbb használtam debian-t itthon file szervernek és csak utána tértem át desktopokon is linuxra.

2021. okt. 9. 07:59
 9/12 anonim ***** válasza:
39%

"következő órára tegyen fel mindenki egy Linuxot Virtual Boxba"

Azért a tanár lehetett volna kicsit konkrétabb, főleg ha ezzel valami célja is van. Az okés, hogy a hálózati konfigok és parancsok kb. hasonlóak, de "service" kezelés pl. milyen legyen? (systemd, initrd, stb.)

2021. okt. 9. 13:39
 10/12 Tom Benko ***** válasza:
34%
Debian. A három közül a leginkább kezdőknek való. Nincsen agyonkonfigurálva, nincs semmi csicsa előtelepítve, sőt, telepítés közben már tanulhatsz is a Linuxról.
2021. okt. 9. 13:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!