Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan tudom a HMI-t "összehoz...

Hogyan tudom a HMI-t "összehozni" a PLC-vel úgy, hogy az hozzáférjen a megírt blokkprogramhoz?

Figyelt kérdés

Gyakornok vagyok egy cégnél, kaptam egy önállóbb feladatot, viszont ma nem tud nekem segíteni senki sajnos. (ezért írom ide ki)

Feladat igazából az lenne hogy PLC segítségével legyen vezérelve a világítás, tehát automatán kapcsoljon a benti részen munkaidőben, a kinti részen pedig mozgást észlelve, szenzorok segítségével ha lement a nap.

A xLogicban egészen jól leprogramoztam a blokkokkal, ha az ott lévő bemenetet aktiválom mintha reggel 8-lenne, akkor bekapcsol a világíás, ha pedig esti időt szimulálok akkor az a része is működik.

Viszont...

Ugye ez mindd csak szimulált gombokkal működik egyelőre, és nem egészen értem hogyan fog ez a PLC-re kerülni olyan formában, hogy mondjuk lehessen rajta látni azt hogy épp hol ég a lámpa, és mondjuk főkapcsolóval/kapcsolókkal irányítani egyes részeket a HMI-ről.

Igazából most ismerkedem a HMI menü készítéssel, de eddig csak odáig jutottam hogy gombokkal lehe navigálni különböző oldalak között. Például a Főoldalról mutat egy gomb a világítás oldalra, amin van egy gomb amit ha lenyomok akkor egy indikátor zölden jelzi hogy bevan kapcsolva.

Röviden: Nem igazán értem hogyan fogja egy a HMI-n lévő gomb, vezérelni a PLCn keresztül, az ebédlőben a lámpát :D

Valaki esetleg eltudná magyarázni, nehezemre esik átlátni.

(nem plc programozó vagyok)

2021. jún. 17. 10:44
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Az teljesen mindegy, nem ez a lényeg. Engedély nélkül akkor sem tehet közzé a munkavállaló céges dolgokat. Számtalan példa volt már van a történelemben arra, hogy egy ártalmatlan ötletnek sem mondható morzsából a konkurencia piaci előnyre tett szert és porig döngölte a céget. Normálisabb helyeken erre van céges policy és van rá kolléga is, akihez fordulni lehet ilyen esetekben.
2021. jún. 18. 13:19
 12/13 Szirty ***** válasza:

"Az teljesen mindegy"

Nem mindegy. Épp ez a lényege!

"egy ártalmatlan ötletnek sem mondható morzsából a konkurencia piaci előnyre tett szert"

"egy ártalmatlan ötletnek sem mondható morzsából a konkurencia piaci előnyre tett szert"

Épp azt jegyeztem meg hogy nincs benne ilyen információ.

Természetesen abban igazad van hogy vannak ilyen szabályok, titoktartási nyilatkozatot kell tenni stb.

De ez nem azt jelenti, hogy ha van egy meló a cégnél, és szakmai segítséget kérek mert mondjuk nem tudom hogy kell bekötni egy irányváltó kapcsolót ami ahhoz a munkához kapcsolódik, az bármilyen titok kiszivárogtatása lenne.

Igen, természetesen az kiderül belőle hogy egy munkához valószínűleg ilyen kapcsolót fogok felhasználni.

De bármilyen alkatrésszel kapcsolatos kérdést teszek fel, kiderül belőle hogy egy munkához egy olyan alkatrészt szeretnék felhasználni.

A kérdező nem említette a cég nevét és nem is utalt rá milyen cég. Továbbá az üzenetéből nem derül ki az sem ki ő.

Nem beszélve arról, hogy a legtöbb cégnél ezek a szabályok ellentmondásosak, sok tekintetben teljesen értelmetlen gyökérségek.

Nyilván akad kivétel de szerintem azokkal nem nagyon lehet Dunát rekeszteni... :)

2021. jún. 18. 15:26
 13/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a kommentjeid Szirty!

Hát valóban nem a titkos CocaCola sűrítményt tettem közzé szóval nem értem az urat.

Azóta egyébként megrekedt a projekt mert a főnöknek más dolga lesz egész héten, én pedig csak gyakornok vagyok úgyhogy nem nagyon tudok ugrálni.

2021. jún. 19. 11:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!