Ez most tényleg igaz?
A 444.hu-n olvastam egy cikket. Abban az van írva, hogy akinek nincs diplomája, az nem is informatikus?
"Charaf dékánt többek között arról kérdezték, hogy mi a véleménye a pár hetes vagy hónapos informatikusképző tanfolyamokról. Hát annyira nem jó, hogy a válasza végén kimondta:
“Diploma nélkül nem informatikus az informatikus, legfeljebb kékgalléros asszisztens.”
A “kékgalléros asszisztens” különösen összetett szitokszó, hiszen a kékgalléros fizikai munkást jelent. Nem világos, hogy a dékán arra gondolt-e, hogy a nem diplomás fejlesztők sima melósok, vagy arra, hogy ennél is rosszabbak, vagyis a sima melósok segédei"
Óvok mindenkit attól, hogy népszerűséget keresve hirdesse azt, hogy nem kell diploma. Diploma nélkül nem informatikus az informatikus, legfeljebb kékgalléros asszisztens.
Mekkora az informatikushiány Magyarországon?
Pár hete a magyar sajtóban több helyen, így a növekedés.hu-n is megjelent azaz információ, hogy Magyarországon 44 ezer IT szakember hiányzik. De ahogy említettem, az informatikusok között érdemes kategorizálni. Ha azt kérdezzük, hogy mennyi diplomás, vagyis a szakmájában elmélyült informatikus hiányzik a piacról, akkor számuk öt-tíz ezer fő közé tehető.
Hogy látja: hány éves korban érdemes elkezdeni az informatika-oktatást?
Az informatikus szakmában az egyik legfontosabb készségnek a problémamegoldó képesség számít. Ezt pedig már az óvodában is lehet fejleszteni.
A programozás alapjait pedig 13-14 éves kortól el lehet kezdeni, pláne, ha a gyereket érdekli a téma.
Állami szférában igaz az a megállapítás.
Bár ott nem a tudás számít, hanem milyen papírod van.
Általában aki tényleg jó, unja a felsőfokú képzést,
mert már messze jár attól amit ott nyújtani tudnak,
a mateknak is olyan szintjét erőltetik,
amit max 1-2 helyen lehet hasznosítani.
"A programozás alapjait pedig 13-14 éves kortól el lehet kezdeni, pláne, ha a gyereket érdekli a téma."
Én is ennyi idősen kezdtem, azóta elrepült 20 év. :-)
Nem érdekel a diplomád sok céget, a lényeg, hogy termelj nekik elegendő profitot. Vagy 10 ilyen kérdést láttam itt fél év alatt. Lehet nélküle informatikus az informatikus. Max valamilyen területre nem kerül be, vagy nagyon nehezen.
Végül a lezárás: igaza van neki, mert itt pár HÓNAPOS kurzusokrol van szó. Itt évekről beszélünk, nem hónapokrol.
A dékán azért mondta ezt, mert kell az iskolának a fej-kvóta.
De amúgy meg ha belegondolsz és elvégzel 4-5 év alatt egy egyetemet szakirányon, feltételezhetően szakoktatókkal, akiknek azért van is egy kis köze a témához, nos szerintem az azért nem hátrány.
Mellesleg akinek tudása van, annak már diplomája is lehetne... :-)
(Bár manapság fűnek-fának osztogatják a diplomákat is. ...csak döljön a zseton...)
Az elmúlt +10 évben soha nem használtam azt a matekot amit ott tanítottak.
99.9% -ban elegendő volt a középiskolai szint.
1 alkalommal nyúlt túl rajta, egy hangya ... nyit.
#7: igen, az államilag finanszírozottnál mindig túljelentkezés van,
a pontok pedig messze magasba, ma már esélyem nem lenne bekerülni,
maximum a fizetős - költségtérítős részre, ahol azért van üres hely.
Viszont ha már fizetős, akkor sokan a BootCamp -felé mennek,
mert gyorsan meg van, pár hónap, és magas fizetést igénkre,
de azok tényleg "kékgalléros" képzők, bár még annak is elég gyengék.
Ahol pedig már meg van a tudás, mert érdekli és megtanulta.
Az a felsőoktatásban unja magát, és inkább elmegy pénzt keresni.
Sok ilyennel össze futottam már, és kiváló munkatársak voltak.
És sajnos sok olyannal is aki a végig magolta, meg lett a diplomája, de ebben kimerült a képességei.
Tehát a diploma se garancia, és lehet még a egy "kékgallérossal" se ér fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!