Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Grafikon generálás - Webserver...

Grafikon generálás - Webserver vagy sima HTML fájl generálás?

Figyelt kérdés

Szükségem van egy-pár grafikonra amit adatbázisból szedek ki, de csak helyileg, azaz én használom. Ti webservert csinálnátok, vagy csak simán kigenerálnátok a HTML fájlt az adatokkal?

Nem vagyok nagyon otthon a webes dolgokban, nem ezzel foglalkozom de ezért a véleményekre kíváncsi lennék. A dolog már kész, de én a HTML generálást választottam a kissebb erőforrás igény végett és belül nyugtalanít a dolog, hogy webserver-rel nem-e lenne jobb.

Ezt a fajta könyvtárt használom egyébként:

[link]

A válaszokat előre is köszönöm.

2021. máj. 10. 07:56
 1/3 anonim ***** válasza:

Milyen jellegű adatok? Milyen adatbázisból? Az adatbázisban levő adatok milyen gyakran frissülnek?

Ehhez mérten mennyire gyakran akarod frissíteni a grafikont (akár esetleg kvázi valós időben)? Számít-e az interaktivitás (akarsz-e a a grafikonban mozogni, nagyítani)?

2021. máj. 10. 11:49
 2/3 A kérdező kommentje:
Hőmérséklet és páratartalom, adatbázis az SQLite adatbázis, INT adatokkal. Adatok kb 10 20mp-enként vannak beleírva, de ha sok helyet fog foglalni, megemelem az időt többre. A grafikon frissítés jelenleg valós időben történik, amint jön új adat, frissítek. Esetleg még az jutott eszembe, hogy webserver se lenne hülyeség, de cachelni az adatokat az adatbázisból és csak akkor frissíteni, ha új adat jön, hogy ne minden request-nél kelljen elküldeni egy új lekérdezést. (A project-et C++ban csinálom, szóval a teljesítménytől annyira nem félek, de nem szeretném fölöslegbe tertelni a gépet - embedded berendezéset programoztam 3 évig, berögzült mánia :D)
2021. máj. 10. 12:53
 3/3 anonim ***** válasza:

Bár Javascripttel böngészőből kezelhetőlenne az SQLite adatbázis:

[link]

de ha ez gyakran frissül, érdemesebb egy köztes szervert alkalmazni, ami fogadja a szenzorok adatait, kezeli az SQLite fájt és egyben kiszolgálja a webes felület kéréseit (ami lehet például a webes felülettől jövő AJAX-kérésre adott JSON-válasz, de a szerver is küldözgethet frissülés esetén adatokat a rá csatlakozó webfelületű kliensnek Websocketen keresztül).

De ilyesmi adatoknál lehet, hogy ildomosabb lenne idősoros adatbázist:

[link]

- InfluxDB, Graphite, RRD - alkalmazni.

Kérdés az, hogy ez a webes felület milyen időtávú, felbontású, interaktivitású (lehet-e az archív adatokban böngészni, ha lehet, milyn felbontással) adatokat szeretne megjeleníteni/kezelni (például egy hónapos adatoknál szükséges-e a 10-20 mp-es felbontás, vagy elegendő-e csak heti maximum/minimum/átlag).

2021. máj. 10. 15:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!