Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Egy zenéhez milyen hangokat...

U. Xorter kérdése:

Egy zenéhez milyen hangokat kell hozzáadni ill. kivonni, hogy binaurális ütemként felismerhető legyen az eredeti zene, de külön-külön hallgatva már ne?

Figyelt kérdés
Szóval adott egy zene .wav formátumban, pythonban megnyitom tömbként, és az elemek értékeinek sorozata a frekvenciát határozzák meg, ha jól értem. Ha hozzáadok egy szinuszfüggvényt (bal) ill. kivonom (jobb), és egyszerre lejátszom őket, akkor szépen kivehető az eredeti zene, viszont külön-külön is csak van alatta egy kis búgás. Ha pedig túl egyenletes zajt adok hozzá és veszek ki, akkor meg binaurális ütemként sem ismerhető fel. Valahol a kettő között lehet a megoldás. Valakinek ötlet, hogy milyen hangokkal próbálkozzak?

2021. máj. 3. 15:21
 1/4 anonim ***** válasza:
Ugyan azt a zajt add hozzá és vond ki. Ha zajgenerátort használsz, az más zajt fog generálni a hozzáadáakor és kivonáskor, ezzel csak extrán zajossá teszed. Egy külön sávba generálj egy zajt és azzal dolgozz utána.
2021. máj. 3. 15:40
 2/4 anonim ***** válasza:
70%

"pythonban megnyitom tömbként, és az elemek értékeinek sorozata a frekvenciát határozzák meg, ha jól értem."

Nem. A .wav formátumban az értékek a hang mintavételezésének idejében vett amplitúdóját reprezentálják.

"Ha hozzáadok egy szinuszfüggvényt (bal) ill. kivonom (jobb), és egyszerre lejátszom őket, akkor szépen kivehető az eredeti zene, viszont külön-külön is csak van alatta egy kis búgás."

Ennek így semmi értelme, nem alkot "binaurális ütemet", csak két egymást kioltó jelet kapsz, ha azonos frekvenciájúak és fázisúak.

"Valakinek ötlet, hogy milyen hangokkal próbálkozzak?"

Ha binaurális ütemet ( [link] ) akarsz, akkor két, azonos fázisú, de egymástól minimum pár ("delta agyhullámok"), de maximum 150 Hz-el ("magas gamma agyhullámok") eltérő frekvenciájú ( [link] ) tiszta szinuszhullámot kell generálni.

2021. máj. 3. 16:14
 3/4 anonim ***** válasza:

Így van, ahogy előttem szóló mondja. Nem tudom, hogy honnan vetted a frekvenciát?

Az amplitudó van eltárolva az értékekben, attól függően, hogy hány biten történt a mintavétel.

A frekvencia az egy időegység alatt történt mintavételek száma.

2021. máj. 3. 16:50
 4/4 anonim ***** válasza:

#2 vagyok.

Ha már programozás és Python: példa a binaurális ütem generálásra:

[link]

2021. máj. 3. 22:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!