Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Milyen nyelvet érdemes elkezde...

Milyen nyelvet érdemes elkezdeni tanulni?

Figyelt kérdés
Arra gondolok, hogy ha az ember egy nyelvre szeretne jól specializálódni, akkor manapság melyik nyelve érdemes időt, energiát fektetni?
2021. márc. 29. 05:14
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
81%
Angol, természetesen. Vetődj bárhová a világon, valakit találsz, aki beszél angolul.
2021. márc. 29. 05:32
 2/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm, azonban én programozási nyelvre értettem, ez kimaradt.
2021. márc. 29. 06:06
 3/12 anonim ***** válasza:
50%
Nem érdemes egy nyelvre specializálódni.
2021. márc. 29. 07:12
 4/12 anonim ***** válasza:
75%
Ha még nem programoztál, akkor egy tanulónyelvet.
2021. márc. 29. 07:37
 5/12 anonim ***** válasza:
53%
Python és C#
2021. márc. 29. 08:59
 6/12 anonim ***** válasza:
32%
#2 akkor is az angol. Angoltudás nélkül nem is érdemes programozással komolyan foglalkozni. Illetve a google használata. Ha ez a kettő már menne, nem tetted volna fel ezt a kérdést.
2021. márc. 29. 09:09
 7/12 anonim ***** válasza:
81%

A legnagyobb hiba, amit el szoktak követni a programozás tanulása során, az az, hogy az aktuális piaci trendek és igények alapján (sőt, annak a leegyszerűsített és kisarkított értelmezése alapján) kezdenek el programozást tanulni/tanítani. Sajnos elég sok, egyébként tehetséges embert láttam már emiatt elvérezni. Értem én, hogy előbb-utóbb az ember szeretne a munkaerőpiacon elhelyezkedni, de ahogy a leghíresebb írók sem több száz odlalas regénnyel kezdték, hanem pár esetlen modnatocskával, ugyanúgy a programozást is egy tanulásra alkalmas eszközzel érdemes elkezdeni. Java, C# felejtős. Szép nyelvek, de tele van olyan nyelvi elemekkel és sajátosságokkal, amik egy kezdpt képesek összeszavarni, vagy rosszabb esetben elriasztani.

A C és C++ sem ideális, ott is azért vannak buktatók.

Vagy valami tipikusan tanulónyelvvel érdemes kezdeni (Pascal, esetleg BASIC), vagy valami scriptnyelvvel (Perl, Python). Én személy szerint a Pascalt és a Perlt preferálom, mindkettő elég könnyű ahhoz, hogy tanulónyelvnek ideálisak legyenek, ugyanakkor elég hatékonyak is, a Pascal pedig ahol kell, ott kellően szigorú ahhoz, hogy a kezdő programozó ne váljon trehánnyá.

Ha ezen nyelvek valamelyike mellett már magabiztosan tudsz programozni, akkor nekiállhatsz megtnaulni más nyelveket is.

2021. márc. 29. 09:31
 8/12 anonim ***** válasza:
7-essel értek egyet én is. A Python javasolnám, első nyelvnek tökéletes. Abban is van valami amit az angolos kolléga mond, a szakmai doksik nagyon nagyrészt angolul vannak. Ha beszélni nem is, de szöveget érteni mindenképp kell.
2021. márc. 29. 10:43
 9/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. A C nyelv nem jó tanulásra, mert előszőr arra gondoltam, de itt most lebeszélnek erről, úgy érzem.
2021. márc. 29. 11:04
 10/12 anonim ***** válasza:
49%

Azt a tipikusnak mondható hibát követed el, hogy úgy képzeled, egy-egy nyelv megtanulása jelenti a programozás megtanulását is és azt képzeled, neked a legjobbat kell kiválasztanod, mert így kíméled magad a legjobban.

Ez nincs így. Egy másik, harmadik, sokadik nyelv elsajátítása hetek, sok esetben napok, vagy órák kérdése csupán. Feltéve, ha tudsz programozni.

A számlálós, vagy a hátul tesztelős ciklus, a tömb, a lista, az integer, a konstans, a '*.x@ew' rendezés minden nyelven úgyanúgy működik. A különbség egy kezdő szintjén, a szintaxison kívül, nulla.

Programozni kell megtanulni és akkor a világ vagy ötezer programozási nyelve közül bármelyiken képes leszel problémát megoldani.

Neked a programozás megtanulásához kell választanod egy olyan nyelvet, amely nem terhel fölösleges hülyeségekkel, de nem enged baromságokat elkövetni sem. Tehát explicit/implicit módon segít fejlődni. Pl. nem számít benne az indent, vagy a kis és nagy betű különbsége, relatív kevés operátora van és erősen típusos, típusbiztos nyelv. Emellett nem hátrány ha még jól olvasható is.

Erre leginkább alkalmas a pascal, kevésbé a basic. A legkevésbé talán a c++ vagy a c.

2021. márc. 29. 20:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!