Milyen nyelvet érdemes elkezdeni tanulni?
A legnagyobb hiba, amit el szoktak követni a programozás tanulása során, az az, hogy az aktuális piaci trendek és igények alapján (sőt, annak a leegyszerűsített és kisarkított értelmezése alapján) kezdenek el programozást tanulni/tanítani. Sajnos elég sok, egyébként tehetséges embert láttam már emiatt elvérezni. Értem én, hogy előbb-utóbb az ember szeretne a munkaerőpiacon elhelyezkedni, de ahogy a leghíresebb írók sem több száz odlalas regénnyel kezdték, hanem pár esetlen modnatocskával, ugyanúgy a programozást is egy tanulásra alkalmas eszközzel érdemes elkezdeni. Java, C# felejtős. Szép nyelvek, de tele van olyan nyelvi elemekkel és sajátosságokkal, amik egy kezdpt képesek összeszavarni, vagy rosszabb esetben elriasztani.
A C és C++ sem ideális, ott is azért vannak buktatók.
Vagy valami tipikusan tanulónyelvvel érdemes kezdeni (Pascal, esetleg BASIC), vagy valami scriptnyelvvel (Perl, Python). Én személy szerint a Pascalt és a Perlt preferálom, mindkettő elég könnyű ahhoz, hogy tanulónyelvnek ideálisak legyenek, ugyanakkor elég hatékonyak is, a Pascal pedig ahol kell, ott kellően szigorú ahhoz, hogy a kezdő programozó ne váljon trehánnyá.
Ha ezen nyelvek valamelyike mellett már magabiztosan tudsz programozni, akkor nekiállhatsz megtnaulni más nyelveket is.
Azt a tipikusnak mondható hibát követed el, hogy úgy képzeled, egy-egy nyelv megtanulása jelenti a programozás megtanulását is és azt képzeled, neked a legjobbat kell kiválasztanod, mert így kíméled magad a legjobban.
Ez nincs így. Egy másik, harmadik, sokadik nyelv elsajátítása hetek, sok esetben napok, vagy órák kérdése csupán. Feltéve, ha tudsz programozni.
A számlálós, vagy a hátul tesztelős ciklus, a tömb, a lista, az integer, a konstans, a '*.x@ew' rendezés minden nyelven úgyanúgy működik. A különbség egy kezdő szintjén, a szintaxison kívül, nulla.
Programozni kell megtanulni és akkor a világ vagy ötezer programozási nyelve közül bármelyiken képes leszel problémát megoldani.
Neked a programozás megtanulásához kell választanod egy olyan nyelvet, amely nem terhel fölösleges hülyeségekkel, de nem enged baromságokat elkövetni sem. Tehát explicit/implicit módon segít fejlődni. Pl. nem számít benne az indent, vagy a kis és nagy betű különbsége, relatív kevés operátora van és erősen típusos, típusbiztos nyelv. Emellett nem hátrány ha még jól olvasható is.
Erre leginkább alkalmas a pascal, kevésbé a basic. A legkevésbé talán a c++ vagy a c.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!