Az informatika tenyleg inkabb introvertaltaknak valo?
Multiknál több meeting van, kisebb cégeknél kevesebb.
Nagyban függ a képességeidtől is hogy mennyi megbeszélésen leszel. Minél jobban tudsz rendszerben gondolkodni, a megrendelő igényeit lefordítani/kommunikálni a kódoló csapat felé annál több lesz.
És a fizetésed is annál több lesz. Nagyságrendbeli különbségekről beszélünk.
Egy kódoló keres x-et, egy szoftverfejlesztő x+kb egy misi
Ez egy teljesen téves elképzelés, hogy csak gép előtt ülsz és csapkodod a billentyűzetet. Max senior szintig érvényes ez az állapot, de utána már nem erről szól az élet. Valamennyire cég függő is. Én egy outsource cégnél dolgozok, így nálunk talán az átlagnál erőteljesebben client facing a legtöbb szerepkör.
A senior szintet elég gyorsan túl lehet lépni, utána pedig lead / architect szerepkörben a fő feladat a probléma megelőzés és hogy elrejtsd a csapatok elől a tengernyi fost (viták, eszkalációk, elégedetlenség a kliens oldaláról) és power multiplierként segítsd őket, hogy túl tudjanak lendülni a technikai problémákon és napi 8 órában normálisan tudjanak dolgozni, anélkül hogy szétinterruptolnák a napjukat.
Általában is a legtöbb cégnél az impactodtól függ a fizetésed és ha magányosan kódolsz, úgy nehéz jelentős impactot gyakorolni még a saját projektedre is, nem hogy egy teljes account szintjén.
" nem a megrendelőkkel meetingelsz Einstein, hanem a csapattagokkal."
Ja, csak nem feltétlenül naponta és semmiképp sem órákon át.
Mint láthatod cégenként teljesen más a helyzet. Én a saját és barátaim tapasztalataim alapján írtam le a fejlesztő életét.
Igaz mi alapvetően nem vagyunk introvertáltak, bár extrovertáltak sem.
Szerintem meg mindenkinek való a programozás, csak sokan nem értenek hozzá... :-)
Azaz, aki arról beszél itt, hogy mennyi meeting-je van (a Qrva anyátokba, hogy nem tudjátok azt mondani: találkozó vagy megbeszélés), az ezzel bizonyítja be, hogy nem sok köze van a programozáshoz, csak a képmutató szövegeléshez... :-)
Ha programozol, akkor baromira nem kell, hogy körülötted még 50 ember mondja a magáét és a nagy okosságait. Ettől függetlenül lehetsz ValoságShow sztár vagy felvonulhatsz a pride-on... :-)
...és nem azt mondtam most, hogy egy programozó ki sem nyitja a száját, de nem állandóan pofázik, főleg a semmiről... :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!