SQL-ben a view táblák logikai táblák amelyek bizalmas adatok elrejtésére szolgálnak? Vagy mi az igazi értelme?
https://www.youtube.com/watch?v=_T6vZVkWzQI
Korábban már hallottam róla, de nem tudom a gyakorlatban miért olyan hasznos. Egyetemen mindig select-eket írtunk és a videó alapján az jött le nekem, hogy adatbiztonsági/hozzáférésjogosultsági haszna van. De ez a gyakorlatban hogyan valósul meg? Aki egy view táblát tud futtatni az miért nem tudna hozzáférni a valódi táblákhoz? Ott van előtte az DBMS szoftver, nem?
Bonyolult vagy lassú lekérdezéseket lehet helyettesíteni vele, amit mondjuk egy kisebb tudású user nem tudna magától megírni, vagy nem akarod folyton futtatni, vagy csak egyedül e ismered olyan mélyen az adatbázis szerkezetét, és ezzel segítesz valakinek, akinek csak a view-t kell ismernie.
Refaktorálásnál is jó, ha megszüntetsz egy táblát, de nem tudod, hogy valahol van-e még valami, ami használja, hagysz a helyén egy nézettáblát.
Uhh... Egyik sem nyert.
A view arra való, amire a neve is utal. Egy lekérdezéssel definiált nézete az adatbázisnak.
Iparban nem szokás külön webes frontendet fejleszteni az adatbázis elé, mert minek, ha kell valami, akkor ott az adatbázisszerver, bejelentkezik rá a user és megcsinálja, amit meg kell. Régen sem volt ez másképp, csak akkor még Microsoft Access-ben művelték ugyanezt helyi gépen, így talán jobban el lehet képzelni, hogy miről beszélek.
A view szerepe itt annyi, hogy oké, raktáros néni bejelentkezik, de nem ért SQL-hez... Nem tud megírni egy lekérdezést. De ő látni szeretné a készletnyilvántartást. Hát akkor az informatikus kollégák megírják a megfelelő view-t és neki csak rá kell kattintania.
Másik példa: A cégvezetés szeretne különféle kimutatásokat generálni az adatbázisból, akkor erre is tökéletes a View, mert nem kell mindig minden kimutatás létrehozásához újraírni ugyanazt a lekérdezést. Rákattint a megfelelő view-ra és látja. Ott van, aminek ott kell lennie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!