Hogyan lehet egy programot vagy operációs rendszert lightweightté tenni, tehát mínél kevesebb helyet foglaljon és mínél kevesebb erőforrást fogyasszon?
Pl a lightweight Linuxok is ilyenek.
Ha esetleg túl hosszú lenne ezt leírni, akkor írnátok forrást, anyagot ahol ez el van magyarázva, amit tanulni lehet?
Ehhez eleg reszletesen kellene ismerni az adott rendszert, hogy tudd mit lehet 'buntetlenul' kiszedni belole.
Nem ma kezdtem a Linuxot (hanem vagy 20+ eve), es meg mindig van hogy egy-egy kernelforditas utan nemigen bootol be a cucc mer' elb*sztam valamit...
vagy nlite
A linuxon nem lehet norton commandert futtatni. Ott midnight commander van, de az alól törölgetni öngyilkosság.
Egy linux nem lesz light-abb ha a kernele pár kilobájttal kisebbre lesz fordítva. Az viszont segít ha bizonyos szervizeket el sem indítunk, vagy már eleve, fel sem installálunk.
Ilyes shrinked linuxot lehet találni, a slax vagy a knoppix is elég kicsi, gyors.
Ha igazán jó operációs rendszert akarsz, ami jobb a linuxnál is, akkor ajánlom kipróbálásra a kolibri OS-t. 100 % assemblyben íródott, grafikus felülete van, csak 8 MB a core system és hihetetlenül gyors.
"De én nem lightweight renszert keresek, hanem azt, hogy milyen tudással írják ezeket. Mármint a tudást akarom megszerezni."
Ezeket a rendszereket modulárisan írják meg. Ez azt jelenti, hogy egy egy modult, vagy modulköteget eltávolíthatsz a rendszerből anélkül, hogy annak működőképességét veszélyeztetnéd.
Ezt ki is próbálhatod az ncore-ral, ami a win98 felépítését engedi vizsgálni, módosítani.
Ennél mélyebbre merülni csak komoly architektúra-ismerettel és erős, stabil programozói tudás birtokában fogsz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!