Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért van az, hogy a Linux...

Miért van az, hogy a Linux kernelt hosszú percekig (akár közel egy óráig is) eltart lefordítani (forráskódból), holott a bináris csak pár MB és pár másodperc alatt képes elindítani az adott disztrót?

Figyelt kérdés

2021. jan. 24. 23:27
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
88%

Csak egy gagyi, de szemléletes példa: vajon a Mona Lisát tartott tovább lefesteni, vagy a házadat? És melyik is a nagyobb? ;)

A helyzet itt is hasonló. Attól, mert valami kisebb, egyáltalán nem biztos, hogy kevesebb ideig tart előállítani. Ha a forrás összetettebb, vagy éppenséggel tele van olyan utasításokkal és szerkezetekkel, amiket tovább tart értelmezni, és optimalizálva lefordítani (hiszen a fordító nem csak annyit tesz, hogy behelyettesít minden utasításra egy előre meghatározott gépi kódot, hanem elemez, és a helyzettől függően állítja elő a kódot), akkor könnyen elképzelhető, hogy egy kisebb binárist tovább tart lefordítani.

Egyébként tetszenek a "címkék" a kérdésnél, bár Ballmer mellett azért Nadellának is kijár valami hasonló. ;)

2021. jan. 24. 23:38
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
#1 szvsz a hasonlat úgy lett volna jó, hogy a Mona Lisát megfejteni vs megnézni a múzeumban :)
2021. jan. 25. 00:09
 3/18 anonim ***** válasza:
100%
* megfesteni nem megfejteni
2021. jan. 25. 00:09
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
#2: Jogos, félreérthetően írtam. Arra céloztam, hogy egy kisebb méretű produktumot (Mona Lisa) van, hogy tovább tart elkészíteni, mint egy nagyobbat (a ház). Erre írtam a hasonlatot, csak túl kevés mmagyarázattal. :)
2021. jan. 25. 01:01
 5/18 anonim ***** válasza:
0%
Azért mivel linux esetében hibrid kernerről beszelünk.
2021. jan. 25. 02:11
 6/18 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem jó volt a mona lizás hasonlat is. Mi tart tovább? Kiírni egy 1 órás 10 GB-os filmet (tömörítés nélkül) vagy ugyanezt 700 mb-ba kódolva?
2021. jan. 25. 07:13
 7/18 anonim ***** válasza:
75%
Lenne egy 64 magos threadrippered nem tartana eddig :D clean buildel sok applikacio csak pár mb, mégis eltart a fordítása egy ideig.
2021. jan. 25. 10:19
 8/18 anonim ***** válasza:
24%
Nem tart hosszú percekig, sem órákig. Úgy látom itt senki se nézett utána vagy csinált még olyat, hanem egyből elhiszik a kérdezőnek, hogy az tényleg úgy van. Itt nem úgy megy, hogy futtatom és akkor csinálja magától, mintha megírnék egy hello worldot.... bárcsak így menne... :D Azért csak hosszabb ideig, mert rengeteg mindent kell csinálni vele... :)
2021. jan. 25. 10:34
 9/18 anonim ***** válasza:
27%

"a bináris csak pár MB"

Úgy érted, pár száz MB?

2021. jan. 25. 12:30
 10/18 anonim ***** válasza:
61%
Szerintem ő a betöltésre a kernel image-re gondol. Az lehet pár mb - ezután jön a kernel start. :)
2021. jan. 25. 12:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!