A programozásra "születni kell"?
Nekem erre a pitiáreskedésre nincs időm :D de még hozzá fűzöm, az egyetemi lemorzsolódáshoz, hogy nem a programozáson szoktak elbukni.
BME Mérnökinformatikus szakon belül (arra jártam) a programozás 1, 2, 3 voltak a legkönnyebb "biztos" tantárgyak, amiket nagyon kevesen buktak el.
A kérdés inkább az volt, hogy mennyi energiát vagy hajlandó rászánni a nehezebb ténylegesen bukó tartárgyak mellett és ettől mult, hogy 2 és 5 között hol helyezkedtél el a jegyek skáláján.
Meg konkrétan "Hello Word" programtól indult az egész, majd fél év alatt kb érettségi szintig sem ment el teljesen a dolog :D
Az emebrek inkább a matekon tantárgyak miatt morzsolódtak le, amik ráépülősek voltak pl.: Analízis 1.
Vagy esetleg ha többet elrontottak.
Programozás miatt szerintem senki sem bukott ki és nagyon kevesen rontották el a tárgyat, de nyílván ha a karon (mert a villamosmérnökök is ugyna azt a tantárgyat tanulták) van 1000 ember abból lesz 30-50 ember aki elrontja.
Nem tudom hova jársz, jártál :D
Nálunk volt, aki elbukta a programozás 1-et is, pedig nevetségesen egyszerű dolgokat kellett megírni, ráadásul lehetett netet használni a vizsgán.
A matekon persze rengetegen kihullottak, nekem is csak hármas lett, míg az összes programozás tárgy ötös. De baromi nagy a lemorzsolódás. Mi a csoportban 15-en indultunk, ketten diplomáztunk időben.
ma 14:23:
Szomorú, hogy te azt képzeled a programozásról mint szakmáról, amit.
Igen, rendszerint a matek buktat, a prog már hogy is buktatna, legalábbis nagyobb számban, ha olyan sekélyes színvonalon tolják, nem? Az gondolom megvan, hogy kódot faragni bárki képes otthon, a maga kis PC-jén, nem kell hozzá prof sem, és egyetemi épület sem. Azt azért megkérdezném tőled, matekból szerinted a minőségi kód előállításához mondjuk az alábbiak közül melyikre nincs igazán szükség?
- Algoritmuselmélet?
- Halmazelmélet?
- Gráfelmélet?
- Számításelmélet?
- Logika?
- Kombinatorika?
#33 Ezek a "progos matek" tárgyak, amiket mindenki elismer. De akkor adok én is egy listát:
- Analízis 1 (határértékszámítás)
- Analízis 2 (differenciálszámítás)
- Analízis 3 (integrálszámítás)
- Analízis 4 (már arra sem emlékszem itt mi volt, de utáltam)
- Numerikus Analízis (alig várom, hogy lehetőségem legyen Gauss eliminációt, vagy Jacobi iterációt használni valamin, eddig nem volt rá alkalom)
- Numerikus Analízis 2 (szép dolog az interpoláció, de sokan szintén nem fogják gyakran elővenni)
Nagyon szépen kiragadtad azt a részét az egyetemi mateknak, amivel senkinek nincs baja, míg kényelmesen figyelmen kívül hagytad azt, amire oly sokan panaszkodnak: A komplett analízis ág.
Hú, de örültem én numerikus analízisből annak a hármasnak! Azt hittem esélyem nincs. Persze nyilván nem használtam semmit abból, amit ott tanultunk.
A Gauss-eliminációt anno jól megtanultam, mert akinek az papíron ment, az használhatta vizsgán a Wolfram Alpha-t. Azzal meg gyerekjáték volt. Ma már semmire nem emlékszem belőle. :D
"Analízis 1 (határértékszámítás)
- Analízis 2 (differenciálszámítás)
- Analízis 3 (integrálszámítás)
- Analízis 4 (már arra sem emlékszem itt mi volt, de utáltam)"
Ezek a gyakorlatban mikre nyújtanak megoldást? Egy gyakorlati példa. Ha tudnám, lehet, hogy egyszer elkezdene érdekelni :)
#18-s vagyok.
20 assal is egyetértek. Emberfüggő, hogy ki milyen oktatóanyagból képes tanulni.
Nagy általánosságban szerintem a programozás tanulása nem vessz el semmit, hanem ad, hozzátesz az életedhez, még akkor is, ha belátod, nem a te területed ez. Én sok sikert kívánok mindenkinek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!