Mit gondoltok a mai modern frontend framework-ökről?
Angular, Vue.js, React.js-re gondolok. Jelenleg fullstack fejlesztőként (junior) dolgozok, viszont a munkahelyemen nem használunk konkrét frontend framework-öt. Az oldalunkat typescript és devexpress fogja össze. Mivel a mostani és a korábbi munkahelyemen sem volt szükség a fentebb említett framework-ök használatára, ezért ezekben még nincsen tapasztalatom, viszont html, css és natív javascript / typescript-el szerintem elég jól tudok boldogulni és eddig még nem nagyon volt olyan probléma, amit ne tudtam volna ezekkel megoldani. Szerintetek ha a fenti technológiákban nincsen konkrét munkatapasztalatom, de van egy megfelelő alapom, aminek a segítségével hatékonyan megtudnám ezeket tanulni, úgy esélyes lehetne a későbbiekben 2-3 év fullstack fejlesztői tapasztalattal pályáznom olyan pozíciókra, ahol:
- Szintén fullstack fejlesztőt keresnek, X év (X < 2-3 év) frontend framework-ös tapasztalattal.
- Frontend fejlesztőt keresnek, szintén X év (X < 2-3 év) frontend framework-ös tapasztalattal.
"úgy esélyes lehetne a későbbiekben 2-3 év fullstack fejlesztői tapasztalattal pályáznom olyan pozíciókra..."
Ha csinálsz pár hobbi projektet is referenciának akkor azt gondolom semmi akadálya. Nyilván egy álláshirdetésre a legritkább esetben találnak olyan embert aki 100%-ban lefedi a meghirdetett pozíciót, szóval ez szerintem elég lehet.
Személyes tapasztalat (szubjektív, szóval nyilván sokan nem értenek majd egyet velem):
Angular-hoz (4-6) és Vue.js-hez volt szerencsém eddig, de NEKEM nem jött be egyik sem, és a nyakatekert szintaktikát sem tudtam megszokni. Nem szidom egyiket sem, mert annyi tapasztalatom nincs benne, hogy érdemben -szakmailag- megítéljem bármelyiket is (ezt inkább meghagynám egy senior frontendes-nek 5+ év js framwork tapasztalattal, mert én backend vonalon mozgok és fullstack az max medior szint) de annyit azért leszűrtem, hogy nagyon gyorsan változtak pl az angular verziók is és egy-egy főverzió frissítés sem ment simán, tehát hosszútávon, céges környezetben elég macerás a használata, mert az LTS verzió is kb 1 évig támogatott (nem tudom ez hol számít LTS-nek, vicc..) tehát olyan gyorsan fejlődik és változik, hogy nehéz követni. Kb mire egy projekt elkészül (fél-1 év) már megszűnik a támogatottsága annak amire építed, szóval már frissítheted is. Ez pedig a valóságban elég abszurd és nincs is rá erőforrás.
Full stack alatt a termék reklámozásától, értékesítésen, ügyféllel való technikai egyeztetésen, árajánlat iráson, feontend és backend fejlesztésén, tesztelésen, át a számlázásig mindent értesz? Vagy a css+js=fullstack? Nagyon nem mindegy
Első esetben sokkal nagyobb bérezésre számíthatsz, második esetben érd be az olcsójános kategóriával.
A három említett js framework közül kettő csak lib, az angular egyedül valódi framework. Ennek megfelelően az a legmacerásabb, legnehezebb, és ez hordozza a legnagyobb vendor lockot, kockázatot. Valamint ebben a leglassabb is haladni. Középen van a react, és a legegyszerubb talán a vue. Ennek megfelelően ahol van sok pénz, és nem számít a fejlesztési idő ott angulart fognak használni. Az olyan helyeken, ahol a piacon talpon kell maradni, ott react vagy még inkább vue.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!