Nehéz egy olyan programot írni, aminek van gui-ja?
Választasz valamit, amit tetszik.
Mellesleg könyvtár függő, hogy milyen bonyolult lehet. Én python-ban nem írtam még GUI-s programot, viszont más nyelven igen, és vannak könyvtárak, amikkel könnyebb és van, amikkel nehezebb.
Én személyszerint azt mondanám, hogy egyszerűbb felhasználó felületek esetén még nincs sok munka vele, vagyis kifejezetten egyszerű megcsinálni még akkor is, ha ez az első projekted.
Maga a létrehozása Lazarusban, vagy Visual Studioban kb. egy 20 másodperces folyamat. ;) Pythonban persze lehet, hogy kicsit macerásabb, de egyik modern nyelvben sem egy összetett folyamat. Nem mondom, vannak (voltak) olyan rendszerek, ahol komoly, és hosszadalmas folyamat volt egy ablakos alkalmazás létrehozása (pl. "nyers" WinAPI segítségével C-ben vagy C++-ban, vagy Borland Pascalban), de egy átlagos mai GUI programnál nem a felület létrehozása fogja a legtöbb energiádat elvenni. Az algoritmus a lényeg, mindegy, hogy konzolos, GUI, vagy háttérben futó, esetleg beágyazott szoftverről van-e szó.
Hogy mennyire festesz valós képet az iskolátokról, azt nem tudom, és nem is tisztem megítélni, de ha igaz, amit írsz, különösen, hogy mindennemű tanítás nélkül akarnak veletek projektmunkát készíttetni, akkor komoly bajok vannak abban az iskolában.
Fentebb leírták, én csak általánosságban:
A GUI-t az op.rendszer (azon belül desktop környezet, ablakozó rendszer, stb.) biztosítja. A program a rendszert "kéri meg", hogy adjon ablakokat, azon belül gombokat, egyéb kontrollokat/widget-eket. Maguk a widget készletek ráadásul op.rendszer szinten is lehetnek többfélék, pl. QT, GTK, stb. (Bár a Windowsnál egyszerűbb a helyzet.)
Ezekhez a rendszer kérésekhez az op.rendszer egy elég nyers API-t biztosít, amivel nehézkes dolgozni (ld.pl. WinAPI, GDI). Ezt könnyítendő készültek olyan könyvtárak, amik egyszerűsítik a munkát. Pythonhoz is létezik több ilyen is, javasolt ezek egyikét használni. Pl:
Vigyázat, nem biztos, hogy mind jó alap Windows-hoz is.
Javaslom még rákeresni pl. 'Python hello world gui', vagy hasonló módon példa kódokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!