Codeblocks nem működik ... Tudnátok segíteni?
Sziasztok!
7.es gyerekem életében ma találkozott először a CodeBlocks programmal + az egész programozásdival. Program letöltve compiler-rel, ha jól raktam össze az elmúlt 3 órában, ez vmi. fordító, mert a CodeBlocks csak szerkesztő felület. Hello world-öt szeretném kiíratni vele (netes forrásból), de marhára nem akarja ... Tudna vki segíteni? Thx!
#2 Nem írt oprendszert, szóval addig felesleges szoftvert ajánlgatni. Én pl linuxon nem sokra mennék a VS-el (hacsak nem a VSCode, de attól viszont a CodeBlocks is "okosabb")
Kérdező:
Hibaüzenet nélkül nem tudunk segíteni. Az sem volna rossz ha megmutatnád a példakódot (lehet már az is rossz).
Új suli, 2. infó óra, bedobták őket a mély vízbe. Ott a CodeBlocks-ot használják, ezért nem újítanék be más programmal, bár már a VS-t is telepítettem ... De vissza a CB-hez!
ez van beírva, nem empty file-ba :)
#include <iostream>
int main() {
std::cout << "Hello World!";
return 0;
}
majd F9, ekkor, elmentettem egy általam létrehozott könyvtárba és ekkor kiírja alul pirossal, hogy: "fatal error: iostream: No such file or directory"
a fájl kiterjesztése .cpp ?
Amúgy szerintem a
using namespace std;
is hiányzik.
Csókoltatom a tanárát.
A mostani Python/C#-megszállottságot sem tartom nyerő dolognak, de hogy 7.-ben C-t tanítani... ez egyértelmű pedagógiai hozzá nem értés. Milyen iskola? Bár még egy emelt informatikai tantervű suliban is túlzás ez hetedikben. Alapozásnak a C alkalmatlan, komolyabban a programozással pedig nem hinném, hogy hetedikben kéne foglalkozni. Akkor legyen Pascal. Vagy Perl, Python, esetleg némi bohóckodás Scratchben, vagy Flowgorithm-ban. De jelenleg a tanerő csak azt fogja elérni, hogy újabb pár tucat gyerkőc gyűlöli meg egy életre a programozást.
A CodeBlocks meg jó dolog, csak épp nem egy általános iskolás tudásszintje kell a konfigurálásához. Vagy akkor adjon közre egy olyan telepítőt, amiben rendesen bele van csomagolva a fordító, és nem kell vele mókolni.
Ha pedig <iostream> van a forrásban, és .c a kiterjesztése, akkor a tisztelt tanerő inkább oktasson háztartástant, ugyanis programozásból elbukott. (C-ben ugyanis nincs iostream. Az C++. Viszont annak .cpp (ritkábban .c++, vagy .cxx) a kiterjesztése.)
Bocsi, az utolsó bekezdést visszavontam, azt hittem, a tanár mentette ezt .c fájlba.
Amit te néztél, az egy c++ mintapélda, és azt .cpp kiterjesztéssel illik elmenteni.
Továbbá ahogy írták: a using namespace std; szükségeltetik, különben az iostream függvényeit "nem találja meg" a fordító. Ez egyébként implementációfüggő. Régebbi fordítóknál ez még nem kellett, meg lehet, hogy ma sem küöveteli meg mindegyik. (A dolgok pontos hátterével nem szeretnélek most fárasztani.) A GCC viszont igényli.
Köszi mindenkinek, aki érdemben segíteni próbált! Egyelőre feladom, keresek vki-t, akivel személyesen tudok kommunikálni, mert ehhez, belátom, bőven kevés vagyok.
Amúgy spec. mat. 6 osztályos tagozat, 7. osztály, egy vidéki gimiben, 2. informatika órán már ezzel beújítva, úgy, hogy ált. iskolában előtte imagine logo teknőcöt szaladgáltattak fél éven keresztül körbe-körbe ...
Köszi még egyszer! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!