Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Megéri egyetemen gépi tanulást...

Megéri egyetemen gépi tanulást/mély neuronhálókat tanulni? Vagy egy mindennapi nyelvvel jobban járok?

Figyelt kérdés

Sajnos nem tudok dönteni két tárgy között. A kettő elvégzése nem opció, mivel ütköznek. Az egyik tárgy a mély neuronhálókkal/gép tanulással foglalkozik mélyebben(numpy, keras, tensorflow), aminek az elődjét már elvégeztem. Ez a tárgy eléggé érdekel, de: 1. Elég nehéz és nagyon matekos, nemtudom hogy jutna-e elég időm a többi tárgyra 2. Nemtudom, hogy megéri e ilyen ML/deeplearning irányba továbmenni, pl. Mesteren is később, mivel nemtudom hogy hol tudnám ezt a tudást hasznosítani, vagy el tudnék-e helyezkedni vele valahol. Nemsok Deeplearning/Gépi tanulással foglalkozó állást láttam, ami meg volt, ott meg a Phd a belépő. Az is relatíve kevés pénzért... Tehát a fizetés se lenne sok. Viszont ez a téma érdekel. (De kiemelném, hogy nem vagyok benne jó)

A másik opció az, hogy hagyom a deeplearninget, és a másik tárgyat veszem fel helyette, és abba az irányba is megyek tovább. Ezen a tárgyon angolul van minden, csapatokba osztanak minket, és egy adott nyelven (pl. JAVA) kell egy programot lefejleszteni, mint egy éles projekten. Verziókezelve, doksizva, gitelve stb. mint egy igazi munkahelyen. Ez az opció sokkal járhatóbbnak, egyszerűbbnek tűnik, mivel nem kell rá annyit tanulni és több időm maradna más tárgyakra is, plusz most még úgy néz ki, ha a JAVA nyelvet tanulom meg egy komoly szintre, akkor azzal sok lehetőségem, és magas fizetésem is lenne. Illetve akkor ilyen irányba is mennék tovább mesteren.

Szerintetek melyiket válasszam? Tudom, nem ez a két tárgy fogja meghatározni az életem, de nagyban befolyásolja, hogy miről írjam a szakdogám tavasszal, és milyen témába merüljek bele komolyabban a továbbtanulást és a munkakeresést illetően.

2020. szept. 2. 00:39
 1/7 anonim ***** válasza:
37%
Figyelj. Java-t egyedül is tudsz tanulni. Bármikor otthon. Nem kell hozzá kurzus. Viszont mesterséges intelligenciát, mély tanulást, neurális hálókat és a mögötte lévő matematikát egyedül nem fogod tudni megtanulni, ha nincs meg mögötte az alapozó tudás, amit a kurzus ad. Szóval, ha ez érdekel erre menj, mert ez a jövő. És ha most kihagyod lehet bánni fogod. Amúgy meg most megcsinálod az egyiket, jövőre meg felveszed a másikat.
2020. szept. 2. 00:59
 2/7 anonim ***** válasza:
38%
Meg gondolkozz előre. Melyik szakdolgozat fog szebben és komolyabban kinézni? Egy neurális háló, mesterséges intellgencia, tanuló algoritmusokat felhasználó szoftver ezt megspékelve akár osztálybasorolás, alakzatfelismerés, jelfeldolgozás..stb.. vagy egy szimpla Java asztali alkalmazás. Na melyik a komolyabb szakdolgozat? Amire azt lehet mondani, hogy na ez igen, e mögött komoly munka és tudás van. Az ilyen Javas appok szakdogába csak egy mentőöv, hogy na legyen valami, de igazából ugyanazt a feladatot egy infos szakközép iskolás is megcsinálja. Szóval gondolkozz.
2020. szept. 2. 01:03
 3/7 anonim ***** válasza:
0%
És amúgy nagyon jól kereső munkákat lehet vele tálalni. Csak nem elég az, hogy ezeket tudod. Tovább kell mesterre, hogy legyen egy speciális irányod amit szívesen csinálnál. Például képfeldolgozás. Nagyon keresett és iszonyatos pénzeket lehet vele keresni. És nagyon nagyon nagyon hasznos dolgokat csinálhatsz annak ellenére, hogy nem tudod a fizetésed elkölteni. ;). Például orvosi területen. Másoknak ezzel iszonyatos segítséget adsz. A tudást hasznos dolgokra kell fordítani, amivel jobbá teszed a világot és előre viszed.
2020. szept. 2. 01:07
 4/7 anonim ***** válasza:
Egyértelműen a deep learning, az a jövő.
2020. szept. 2. 11:49
 5/7 anonim ***** válasza:

#2 Őszintén, kit érdekel a szakdolgozat? Meg kell írni, megvédeni, és jónapot. Nem hátrány ha az embert komolyan érdekli az amiből a szakdogáját írja, de a világon senki mást nem fog érdekelni rajta kívül. Éppezért fölösleges túlvállania magát egy olyan komplexitású programmal, ami többszörösen meghaladja azt amit szakdoga címén várnak. A programozás nem presztízspárbaj, hogy kinek van nagyobb (szakdogája).

Amúgy meg tanuld azt ami érdekel. Még csak nem is feltétlenül amit jobban el tudsz képzelni a jövőben, próbálj ki nyugodtan mindent amit érdekesnek találsz, nem az egyetemen kell végleg karrierútat választanod. Az MI egyébként egy igen érdekes, és rendkívül mozgalmas irány, de arra legyél felkészülve, hogy rettentő matekos is, és a kérdésedből azt szűrtem le, hogy ez neked annyira nem vonzó. Kipróbálni mindenképp érdemes lehet, max nem tetszik majd, és akkor legalább tudni fogod hogy nem neked lett kitalálva.

2020. szept. 3. 01:34
 6/7 anonim ***** válasza:

" Őszintén, kit érdekel a szakdolgozat? "

Komolyabb cégek megnézik. Tapasztalat.

2020. szept. 3. 01:37
 7/7 anonim válasza:
Én otthon megértettem a neurális hálókat egyedül úgy, hogy 17 éves vagyok, még nem is tanultam a kalkulust és nem is vagyok olyan jó matekból, szóval ha nekem ment, neked is fog. Arra viszont számíts, hogy ennek megtanulásához nem fogsz magyarul forrásokat találni, csak angolul.
2020. okt. 25. 19:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!