Programozásban hogy lehetne egy kezdőnek elmagyarázni,
hogy mi az a függvény?
Ha tényleg valami egyszerű magyarázat kell és nem szakmailag pontos, akkor én azt mondanám, hogy a függvénynek azt hívjuk, ahova kiszervezzük a programunk egy részét, pl. újrahasznosítási okból.
2020. szept. 2. 04:09
Ugy tudod kezdonek jol elmagyarazni, hogy mutatsz neki olyan konkret peldat, ahol nagyon fontos hogy fuggvenyt tudjal meghivni ( pl egy if() feltetelnel a zarojelben egy egesz bonyolult muveletsort le tussz ellenoriztetni a fuggeny altal visszateritett ertek segitsegevel). Hiaba magyarazod az elmeletet neki. Ahhoz hogy gyakorlatban tudd csinalni, kell egy elozetes elmeleti tudas, viszont ahhoz hogy jol megertsd ahhoz ismerned kell a gyakorlatot magat, es azt az elmelet szerint utolag megerteni.
2020. szept. 2. 09:03
13/48 anonim válasza:
Én még nem kezdtem el programozni de majd szeretnék megtanulni nagyon , de kérdésedre válaszolva 2. elég jól magyarázta el, amit kérdező te írtál azt se tudom mivan. Ne szakma nyelven mond el nekem hanem mint egy full kezdőnek. Azaz amit 2. írt.
2020. szept. 2. 11:19
14/48 anonim válasza:
2020. szept. 2. 11:20
Bugyuta hasonlat: Mondjuk egy zenész egy szintetizátoron próbál összerakni egy számot, amiben többször kell ugyanazt a dallamot eljátszania. Egy idő után megunja, és a dallamot kirakja egy külön gombra, amit ha megnyom, lejátsza csak azt a pár hangot. Na ez kb. olyan, mintha egy műveletsor egy részét függvénynek írnánk meg, és amikor a zenész megnyomja azt a gombot a dal megfelelő pontjain, az a függvényhívás.
A zenész azt is megteheti, hogy a gomb megnyomásával együtt megadja, milyen hangfekvésben játssza vissza a dallamot a gép. Ezt pl. hívhatjuk a függvény paraméterének.
2020. szept. 2. 11:47
"Pl. elkülönített utasítások, melyek sorozatát a program futásának bármely pontján végrehajthatjuk, ha meghívjuk a függvényt"
Azért azt tisztázni kellene, hogy egy tömör definíciót keresel, vagy kezdőnek akarsz magyarázni. A kettő nem mindig azonos. (Sőt ritkán.)
2020. szept. 2. 11:49
17/48 A kérdező kommentje:
Lehet tömör definíció is, de nagyjából érthető legyen kezdőknek.
Te vagy az a kezdő, te szeretnéd érteni? Ha igen, akkor inkább konkrétan kérdezz rá, melyik részét nem érted. Vagy ha másnak akarod elmagyarázni, akkor ne definíciókkal traktáld szegényt, hanem rajzolj ábrákat, jelöld a végrehajtás vonalát, hol a hívás, hol a visszatérés, mitől függ a visszaaadott érték és hol jelenik meg, stb.
2020. szept. 2. 11:59
19/48 A kérdező kommentje:
Nem, nem én vagyok az a kezdő, egy tutorialba szeretném leírni. El tudom én magyarázni, csak nem biztos, hogy precízen. Előfordult már, hogy amit mondtam, az nagyjából jó volt, de pontos definíciónak meg nem.
Kérdés milyen szint. Sok esetben nem kellenek a pontos definiciók. Ez a nehéz az oktatásban. Mindenkinek a maga szintjén kell a definiciókat taníani. És ezek bizony néha változnak. Ld. pl. matek-fizika óra
2020. szept. 2. 12:48
Kapcsolódó kérdések: