Az egyes alkalmazásokhoz,hogyan csinálhat "bárki" alternatív felületet??
Előszöris jelzem nem értek hozzá, csak szeretném megérteni a dolgot.
Szóval ezt úgy értem,hogy pl van akár androidra a hivatalos reddit app..ott gondolom az oldal tulajdonoyai/ szerkesztői írják meg hozzá és kapcsolják össze az applikációt a weboldallal, mivel birtokukban van a forráskód. DE mi van olyankor mikor egy nem belsős ember fejleszt neki egy alternatív felületet, mint a Reddir Sync. Miképp tudja összekapcsolni az alkalmazást a weboldallal hogy az voltaképpen ugyan úgy a redfit legyen mindenestől, azaz ugyan úgy lássuk a posztokat , be tufjunk jelentkezni és minden jelenlévő funkciót használni tudjunk stb. De ez csak egy példa mondhatnám akár erre még a
Kréta-t és annak alternatíváit vagy akár Neptun - Neptun Lite vagy Neptun powerup stb. Hogy csinálják az ilyeneket a fejlesztők, akiknek tulajdonképpen nincs is meg a "forráskód"???? Remélem érthető mire irányul a kérdésem
Az általad felsorolt alkalmazások kliens-szerver felépítésűek: a mobilon (számítógépen/böngészőben) fut a felületet megjelenítő/a felhasználói bemeneteket fogadó része; a szerveren meg a kliensektől érkező adatokat tároló, illetve azokat a klienseknek visszaküldő része.
A szerveroldali rész ezen kliensekkel kommunikáló felületét API-nak hívják. A (nagyobb) IT-szolgáltatók - mint például a Twitter vagy a Google - ennek a dokumentációját nyíltan/ingyenes regisztráció után elérhetővé teszik; a többiekét meg ügyes emberek a hálózati adatforgalom elemzésével/ kliens visszafejtésével feltérképezik.
"Hogy csinálják az ilyeneket a fejlesztők, akiknek tulajdonképpen nincs is meg a "forráskód"????"
Jobb klikk > Oldal forrása
Itt a forráskód.
3: de. Az api pont arra szolgál, hogy azon keresztül férjen hozzá az adatbázishoz.
4: ahol nincs publikus api, ott vissza kell fejteni az api-t, ami általában nem engedléyzett, azért nincs publikus api, mert nem szeretnék ha más klienssel is elérnék az alkalmazást.
"Na jó igen de egy adatbázissal így még nem tudják összekapcdolni nem??"
Ezt a szerveroldal végzi.
Van egy felülete (erről írtam #1-es hozzászólásom 2. bekezdésének az elején) - az API - amin keresztül fogadja/küldi a kliensektől érkező/klienseknek küldendő adatokat; és van egy másik, amin keresztül kommunikál az adatbázissal.
"Valamint pl egy Neptun api gondolom én nem is publikus nem???"
Ezt írtam a #1-es hozzászólásom végén: amelyik API dokumentációja nem nyilvános, azt ügyes embereknek vissza kell fejteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!