A változók száma és a kódhossz?
Arra lennék kiváncsi, hogy van-e valakinek adata arra nézve, hogy a változók száma hogy aránylik a kód hosszához?
Gondolok itt olyan esetre, hogy mondjuk 500 sor kódig fel lett használva 30 db változó, a következő 500 sorban pedig csak 10 újabb.
Szóval, hogy a kód hosszához, hogy aránylik a felhasznált változók száma?
Nekem az a véleményem, hogy egy szint felett csak a kód növekszik és új változók már nemigen lesznek felhasználva, vagy csak ritkán.
Hát szerintem nem lehet általánosítani, ez nagyon programfüggő.
Nekem pl. volt egy progi amiben volt vagy 20 változó, és kb 30 soros volt, és olyan is hogy vagy 500 sor és mindössze 5-6 változó volt benne.
Köszönöm a válaszodat, de ellent kell mondanom, szerintem igenis lehet általánosítani. :)
Ahogy a jövedelmek is kiadnak egy átlagot, úgy nyilván ennek is van valamilyen megrajzolható görbéje. Én erre lennék kiváncsi.
Nyílt forrású programokból esetleg lehetne készíteni ilyen statisztikát, de nem igazán látom értelmét, gyors Google keresés alapján bizony más sem.
Sok program objektum orientáltan készül, a változók be vannak zárva az osztályokba, szóval a változók száma folyamatosan bővülni fog és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a fejlesztés mehet olyan irányba, hogy jóval több adatot kell bekérnünk.
Egy adóbevallás készítő program nagyságrendekkel több változót használ, mint egy pukizós alkalmazás. Semmi haszna nem lenne általánosítani.
Minden szoftver önmagához képest lenne hatással a görbére.
Ha a korábbi hasonlatnál maradok, akkor "az elmúlt 10 évben mennyire növedektek a jövedelmek" című statisztika is úgy fest, hogy a 10 évvel ezelőtti jövedelemhez képest mennyi a mai jövedelme x-nek, y-nak, z-nek.
Ezek összegezve (meg nyilván külön-külön is) kiadnak egy meredekséget. Ilyesmire gondoltam.
Ennek még kevesebb értelme lenne, mint a jövedelmekből grafikont készíteni. Az is ugyanis ezer sebből vérzik, de ott legalább vannak elkülöníthető kategóriák, amik értékeit egymással összehasonlíthatjuk.
De ennél a változós dolognál hogyan? Mik a kategóriák? Csak hogy értsd: a fizetéseknél például van némi értelme annak, hogy pl. a pénztárosoknak mennyi az átlagkeresete, és ezt összehasonlíthatjuk a mérlegképes könyvelők, vagy asztalosok keresetével. Ami persze így is eléggé semmitmondó, mert asztalosok között is előfordulhat akár 3-4-szeres fizetéskülönbség is, de valamilyen szempontból lehet ésszerűen csoportosítani az adatokat. Valami olyan tulajdonság mentén, aminek van komolyabb ráhatása az adatra. Pl. amikor a megyék/régiók átlagfizetéseit hasonlítjuk össze. Ott vannak olyan folyamatok, amik döntően befolyásolják ennek az értékét.
De annak, hogy egy programban mennyi a változó?... Mi szerint kategorizáljunk? A programozó életkora szerint? A fejlesztő cég nagysága szerint? A szoftver fajtája szerint?
A probléma az, hogy mindegyiknél óriási szóródást fogunk tapasztalni. A változó ugyanis nem a kódhossztól, hanem a feladattól függ. És nem, attól, mert "te azt mondtad", még az nem lesz úgy.
"De annak, hogy egy programban mennyi a változó?... Mi szerint kategorizáljunk? A programozó életkora szerint?"
Sajnos neked sem sikerült megértened a kérdést. De ez valószinűleg az én hibám.
Pusztán arra lennék kiváncsi, hogy a szoftver fejlesztés folyamán, a felhasznált változók mekkora hányada kerül implementálásra a fejlesztés első, második és harmadik harmadában. Bár ez a harmadolás igazán csak azért került most ide, hogy könnyebben megérts.
És még valami, ami fontos, nem szoft és szoft van, lenne összehasonlítva, hanem az a kérdés, hogy egy-egy szoftver fejlesztési idő-ciklusában mi a változók előkerülési gyakorisága?
Nem a darabszám a lényeg, hanem, hogy ami definiálva lett, az mikor, a fejlesztés melyik fázisában történt.
Ez az adat egy időegyenesen ábrázolható, vizuálisan megjeleníthető, mi több, más szoftok hasonló időegyenesével behasonlítható, vagy akár összegezhető is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!