Érdemes-e 2020-ban WPF-et tanulni?
Mennyire éri meg WPF-et "haladóbb" szinten tanulni, más technológia tanulása több előnyt jelent-e? Ezenfelül, van-e jövője? Ha nem, akkor szerezhetek-e WPF-ben többnyire máshol is hasznosítható tudást? (Pl.: Dependecy Property-hez hasonló koncepciók nem tudom, hogy máshol is alkalmazhatóak-e).
Kontextusként: középiskolában tanulok C#-ot, WPF-ben jelenleg ott tartok, hogy tudok MVVM részleges betartásával valamennyire használható programot (pl. sakk) készíteni.
Mit veszítesz azzal, ha egy technikát megtanulsz?
Legfeljebb "feleslegesen" tanultad meg, és csak a nettó tudásod, tapasztalatod, és a látóköröd bővült. ;)
Igazából 3 .NET GUI van
Sorrendben:
1. Winform
2. WPF
3. UWP
A WPF és az UWP is egyaránt XAML.
Amelyiket szeretnéd, viszont a WPF többet tud még mindig, mint az UWP.
Itt vannak a különbségek:
Én a WPF-et még mindig jobban csípem és sokkal jobban szeretek benne asztali alkalmazást írni, mint mondjuk egy JavaFX-be, számomra a JavaFX borzalmas. De, hát kinek mi ugyebár.
"de nem annyira elterjedt"
Mondj mást, amiben C#-al asztali alkalmazást tudsz készíteni. Na ugye. A C# asztali alkalmazások 95% mögött WPF van ma már.
Megéri. Például azért mert az MVVM eléggé elterjedt már és nem csak WPF, UWP-ben alkalmazzák.
(Amúgy nem nagyon értem ezeknek a kérdések céljait. Miért félnek az emberek megtanulni valamit? :D Egyik ismerősöm már 5. éve keresi azt a programozási nyelvet amit 100% hogy megéri neki megtanulni... Nehogy így járj te a technológiák terén. :D)
Szerintem az egész .NET/C#-ot nem érdemes, mert nem a legpiacképesebb. Ha mégis ezt szeretnéd, akkor valamelyik ASP.NET-es, tehát webes technológiát.
Ha mégis XAML, akkor a Xamarin.Forms-ot javaslom!
Jópofa, érdekes, MVVM ott is van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!