Miért fizetnek többet az 'egyszerűbb' nyelvekért?
Egyik oldalon ott van a C, C++, C#, a másik oldalon pedig a Java, JavaScript, Python és társai. Szerintem az előbbiek magasabb szakmai tudást igényelnek, sokkal nehezebben elsajátíthatóak.
Adott két állás:
1) Egy JavaScript-es frontendes, akiknek - már elnézést, de - elegendő egy bootcamp-es gyorstalpaló, hogy meglegyenek a munka elvégzéséhez szükséges ismeretei.
2) Egy C / C++ nyelv mély ismeretét igénylő munkakör, ahol komplex algoritmusokat kell ismerned, elemezned, továbbá matematikai ismeretek is szükségesek és a diploma szinte elengedhetetlen.
Az 1)-es álláshoz tartozó fizetéseknél messze nem ritka a 8-900 ezres bruttó fizetés, akár már 1-2 év tapasztalattal. A 2)-es állásnál a bruttó 7-800 ezret is csak seniorként lehet elérni. A C#-ról ne is beszéljünk. Senior fizetések alig vannak köszönőviszonyban a Java-s kezdőbérekkel, és lássuk be, semmivel nem nehezebb egy Java-t elsajátítani. Ez csak szerintem aránytalan? Más küzdött már azzal a gondolattal, hogy kereshetne másfélszer annyit, de nem hajlandó elvállalni egy olyan munkát ami szakmailag sokkal kevésbé kielégíő? Vagy csak én érzem azt, hogy a gyorsan elsajátítható nyelvekkel dolgzó, mindig az új keretrendszereket meglovagoló, scriptes / webes fejlesztők sokkal kevésbé megbecsült és elismert tagjai a szakmának, mint azok, akik egy komplex nyelvet, és algoritmusokat ismernek, és adatbázisokkal, matematikával vagy 3d-s grafikával foglalkoznak?
u.i.: Minden amit írtam, csak az én személyes véleményem (tévedhetek is persze), és szívesen olvasom mások ellenérveit és véleményeit. Viszont elsősorban a szakmában dolgozók gondolataira lennék kíváncsi.
Azért ennyire nem kéne letámadni a kérdezőt!
Ő csak kérdezett valamit, amit eddig tapasztalt, meg meghozott egy kissé felületes következtetést.
Az igazság az, hogy nyelvtől függetlenül: a felső szint - ha úgy tetszik, senior - elérése mindig egy hosszú folyamat eredménye. Még JavaScriptnél is. Meg C#-ban is vannak lazább munkahelyek, munkakörök, ahol azért messze nem kell évtizedes tudás.
Aztán az is tény, hogy sok mindent meghatároznak a piaci viszonyok. Tetszik vagy sem, a legnagyobb lendület még mindig a webes szférában van annak ellenére is, hogy azért ez a lendület az utóbbi 5-10 évben eléggé visszaesett. Minden vállalkozás szeretne magának weboldalt, a vállalkozások meg folyamatosan jönnek létre (és szűnnek meg), szóval mindig van utánpótlás a keresleti oldalon. A kész weboldalért pedig simán el lehet kérni 2-300 ezer forintot is, ha úgy van. Ezzel szemben a beágyazott rendszerek piaca viszonylag konstans méretű, és nehéz hatékonyan túlárazni.
Aztán persze az is igaz, hogy az egyes munkahelyek között akár nagyobb eltérések is lehetnek ugyanazon pozícióban, mint az egyes nyelvek átlagai között.
'A kész weboldalért pedig simán el lehet kérni 2-300 ezer forintot is'
Rengeteg kész weboldal van. Kajástól, webaruhazig..egyik se 2-300 ezer.. :). Sajnos ilyen weboldalakat ennyiért már nem adsz el.
"Hol keres fele annyit egy beágyazott fejlesztő, mint egy frontendes?"
Ebben igaza van, létezik ilyen.
Az a helyzet, hogy egyik cég jobban, a másik kevésbé jobban képes értékesíteni a produktumait. És ez meglátszik az alkalmazottak jövedelmén is.
A multinál még egy-két lógós is belefér, mert az évi ezer milliárd USD-t termelő vállalat elbirja. A kis két éves kkv meg nem birja el az egy lógóst sem, nem képes jól megfizetni a négy-öt fejlesztőjét sem.
A cégprofil is sokat számít. Van olyan cég (ilyen a mienk is) amely specializálódott egy területre, van saját termékköre, know-how-ja, IP-je, szakmai ismertsége és akkor sem hajlandó beleállni a webshop fejlesztésbe, ha az a csőd széléről rántaná vissza a vállalkozást.
A világ már csak ilyen. Színes, szagos, fekete és fehér, meg piros és sárga.
"Ebben igaza van, létezik ilyen"
Senki nem mondta, hogy nem létezik, azt kérdeztem, hogy konkrétan melyik cég fizet a beágyazott fejlesztőinek feleannyit, mint a frontend fejlesztőinek.
Hú, a többiek is leírták már, de ebben a kérdésben elég sok sületlenség van.
1, Mi ez a csoportosítás, hogy C, C++, C# nehéz, Java, JavaScript, Python meg könnyű? A C, C++-ra még rá lehet fogni, hogy hardverközelibb, ezért kicsit más gondolkodást igényel, de pl. C# és Java között nem látok semmi különbséget.
2, Nem a nyelvtől függ a feladat komplexitása. Sokan vannak, akik C++-ban is csak setterek meg gettereket írnak főállásban, míg vannak akik Javascriptben írnak mesterséges intelligenciát vagy emulátort.
Egyáltalán mit jelent az, hogy "komplex" nyelv? Nehéz megérteni a szintaktikáját? Ez egy előny?
3. A fizetések nem az eszköz és a munka nehézségétől függenek, hanem a kereslet-kínálattól.
4. Itt most én is általánosítok egy nagyot, de a legrosszabb fajta programozó a technológia-sznob. Az "én az X nyelvhez sose nyúlnék, mert csak az Y a valódi programozás" típusú hozzáállás mindig egy nagy vörös zászló, mert
a, a tényleg okos IT-s mindig a feladathoz választ eszközt
b, tipikusan azok az emberek szoktak ilyet mondani, akik nem képesek/haljandóak új dolgokat tanulni és alkalmazni, és ez a nyelvválasztáson túl is problémákat fog okozni.
"azt kérdeztem, hogy konkrétan melyik cég fizet a beágyazott fejlesztőinek feleannyit, mint a frontend fejlesztőinek."
Hát egy cégen belül biztos, hogy nem fordul elő ilyesmi.
Meg sem mernék lépni ezt.
"Az 1)-es álláshoz tartozó fizetéseknél messze nem ritka a 8-900 ezres bruttó fizetés, akár már 1-2 év tapasztalattal."
Ezt az igazi, mély baromságot :D
Lepontozhatsz kérdező, de ez egyáltalán nem így van. 1-2 éves tapasztalattal már megvan a biztos állás, mehetsz dolgozni, de mutass egy embert személyesen nekem aki 1 év munkával 900-at vitt haza. (Jah brutto, akkor legyen 700 ezer amit hazavisz).
Na mehet a lepontozás gyorsan gyorsan, hadd írja a 0%-ot:D
Minden szempontból logikátlan a csoportosításod, és ennek megfelelően az általad felvetett paradoxon sem létezik.
Onnantól bukik a csoportosításod, hogy a Java és a C# külön csoportban van, holott ezek egymáshoz hasonló nyelvek. Na meg odatetted a Java-t 2 scriptnyelv közé, majd a csoportot általánosítottad a frontend felé, holott még a Javascript sem kizárólag frontenden van jelen, a Java és a Python meg nem is igazán.
Puszta nehézségben talán a C/C++ ami külön kategóriának tekinthető a pointer kezelés miatt, de inkább a nehézséget a feladat és a technológiák határozzák meg, mint a puszta nyelv. A felsorolt nyelvek mindegyikén vannak olyan feladatok, amelyekhez mély ismeretek kellenek. A fizetések is ezzel vannak arányban.
C/C++ nyelvekkel kereshetsz a legtöbbet. Pár példa amelyek C++ban írodtak:
Összes Adobe szoftver, Mysql server, Apple OS, Windows OS, Firefox, Google szoftverek (Beleértve Chrome is), MAYA, Bloomberg ...stb
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!