Miért fizetnek többet az 'egyszerűbb' nyelvekért?
Egyik oldalon ott van a C, C++, C#, a másik oldalon pedig a Java, JavaScript, Python és társai. Szerintem az előbbiek magasabb szakmai tudást igényelnek, sokkal nehezebben elsajátíthatóak.
Adott két állás:
1) Egy JavaScript-es frontendes, akiknek - már elnézést, de - elegendő egy bootcamp-es gyorstalpaló, hogy meglegyenek a munka elvégzéséhez szükséges ismeretei.
2) Egy C / C++ nyelv mély ismeretét igénylő munkakör, ahol komplex algoritmusokat kell ismerned, elemezned, továbbá matematikai ismeretek is szükségesek és a diploma szinte elengedhetetlen.
Az 1)-es álláshoz tartozó fizetéseknél messze nem ritka a 8-900 ezres bruttó fizetés, akár már 1-2 év tapasztalattal. A 2)-es állásnál a bruttó 7-800 ezret is csak seniorként lehet elérni. A C#-ról ne is beszéljünk. Senior fizetések alig vannak köszönőviszonyban a Java-s kezdőbérekkel, és lássuk be, semmivel nem nehezebb egy Java-t elsajátítani. Ez csak szerintem aránytalan? Más küzdött már azzal a gondolattal, hogy kereshetne másfélszer annyit, de nem hajlandó elvállalni egy olyan munkát ami szakmailag sokkal kevésbé kielégíő? Vagy csak én érzem azt, hogy a gyorsan elsajátítható nyelvekkel dolgzó, mindig az új keretrendszereket meglovagoló, scriptes / webes fejlesztők sokkal kevésbé megbecsült és elismert tagjai a szakmának, mint azok, akik egy komplex nyelvet, és algoritmusokat ismernek, és adatbázisokkal, matematikával vagy 3d-s grafikával foglalkoznak?
u.i.: Minden amit írtam, csak az én személyes véleményem (tévedhetek is persze), és szívesen olvasom mások ellenérveit és véleményeit. Viszont elsősorban a szakmában dolgozók gondolataira lennék kíváncsi.
"Egyik oldalon ott van a C, C++, C#, a másik oldalon pedig a Java, JavaScript, Python és társai."
He? A C,C++ és a C#-nak semmi köze egymáshoz csak úgy mondom. Inkább így mondd: egyik oldalon ott vannak az interpretált nyelvek a másikon meg nem.
Semmi értelme ennek a kérdésnek.
A legjobban fizető cégek eleve nem kódmajmokat keresnek, nem is kérnek nyelvspecifikus tudást, csak speciális területeken.
Az interjú folyamat is tetszőlegesen választott nyelven zajlik.
Ez elég hülye kérdés. Elég megnézni 1-2 álláshirdetést komolyabb cégeknél jól fizető területeken.
Pl. random Amazon machine learning engineer hirdetés:
"Experience in using SQL to analyze data in a database or data warehouse and be able to use a major programming (e.g. Java/C) and/or a scripting language (Perl, Unix shell, Python) to process data for modeling"
Szintén machine learning, Google:
"3 years of relevant work experience with one or more general purpose programming languages."
Más okból, de egyet kell értenem az előbbiekkel, hülye kérdés. Sorolni lehet a szakmákat, ahol a fizetés köszönőviszonyban sincs a sükséges szaktudás mértékével, mert te nem tudás alapján kapod a bért, hanem, az alapján hogy mennyi hasznot termelsz.
Ha meg vagy olyan hülye, hogy büszkeségből nem vállalsz el egy melót, akkor csak magadat okolhatod, ha nem fizetnek jól.
Lehet rosszul fogalmaztam,.
#1: nem azért írtam egy kalapba azt a három nyelvet, mert közük van egymáshoz, hanem mert a kérdésem hipotézise szerint ezek a nyelvek tartoznak a 'rosszabbul fizetők' közé.
A kérdésem: más tapasztalta-e, hogy azok a munkakörök, amelyek könnyebben elsajátíható programozási nyelvet igényelnek, többet fizetnek. És ha igen, akkor mi a véleményed erről.
"...nem is kérnek nyelvspecifikus tudást, csak speciális területeken." Ugyan már.
Jó lenne ha leírnád milyen cégekről beszélsz.
Ahogy korábban említették, a nagy tech cégeknél te választasz nyelvet az interjúkon.
Az kompetensebb fejlesztők eleve nem egy nyelvet ismernek/használnak, teljesen projekt függő, hogy mikor mit.
De hát nem írtál konkrétumot. Hol keres fele annyit egy beágyazott fejlesztő, mint egy frontendes?
Én evosoftnál vagyok, itt pl. nincsenek nagyságrendbeli különbségek a fizetések között nyelvtől függően, csak pozíciótól függően.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!