Érdemes egyenlőre csak elméletben tanulni a programozást, gépi gyakorlás nélkül?
Egyetértek. :) De ezt légyszi, mond meg néhány felsőoktatási intézménynek is, mert ők más véleményen vannak. 99% elmélet és 1% gyakorlat. Sajnos.
#4 Húha... szezon meg a fazon.
Animáció készítésnek semmi köze a programozáshoz. Azt készítheted blender-rel (ingyenes, 2d-st is lehet) de van másik 1000 amire ha rákeresel akkor találsz róluk a youtubeon bemutató videót. Ki tudod választani amit szeretnél.
Programozás csak akkor kell hozzá, ha dinamikusan valami esemény hatására akarsz mozgatni valamit. Ergó billentyűkkel irányítani egy karaktert. Na de az már szinte a "játékkészítés" kategória.
Animációkészítés esetén nem tudom honnan hallottad ezt a sületlenséget. :) Ott egy statikus kiemented lesz. Videó formátumban vagy képkockánként képként (amiből videót lehet majd gyártani) de ehhez nem kell C++ -t tanulnod az biztos. :)
Ez tőled függ.
Ha nagyon érdekel a dolog, akkor érdemes, ha nem annyira, akkor csak kinlódás lesz.
Én benned, meg ne haragudj, de nem látom azt a mérhetetlen rajongást a programozás irányába, de persze tévedhetek is.
Én egyébként így kezdtem el, gépem még nem volt, de vettem antikváriumban könyvet és papírra íram az első programjaimat. Amikor apám meglepett az első gépemmel, akkor tudtam élesben kipróbálni a firkálmányaimat.
#5: Nem tudom, te milyen ZS-kategóriás felsőktatási intézménybe jártál, de amiből nekem van közvetlen vagy közvetett tapasztalatom, ott kb. 50-50% szokott lenni az elmélet és gyakorlat aránya. +/- 10% eltéréssel. Nálunk kb. 60-40 volt az arány a gyakorlat javára. Áltlalában amiből előadás van, abból hasonló óraszámban gyakorlat is. Tudom, divatos dolog manapság az egyetemet holmi szeméttelepnek tartani, meg extrém durván eltúlozni azokat a részeket, amik nem tetszenek, de azért néha nem ártana objektíven is szemlélni a dolgokat.
Egyébként meg pont az a különbség a hosszú távon is versenyképes szakember, és az "egynyári" idényprogramozó között, hogy előbbinek van egy stabil elméleti alapja, amivel olyan területeken is képes kiismerni magát, amit közvetlenül nem tanult; továbbá meg az, hogy elsősorban a képességeire gyúr rá, és nem arra, hogy X nyelv Y keretrendszerének Z. verziójának N nevű objektumának milyen metódusai vannak.
Hogy érdemes-e? Ez egyéntől függ. Én mindig szerettem a "háttérrel" tisztában lenni, meg mondjuk ha valami komolyabb programot írok, akkor adja magát, hogy előtte azt papíron, részletesen megtervezzem. De hogy úgy tanulni, hogy közben egy árva kódsort sem írok? Nem gondolnám a leghatékonyabbnak. Én az arany középút híve vagyok. Egy kis elmélet, majd annak a megvalósítása gyakorlatban.
#8 50-50%? na hagyjuk már.... nem a Gábor Dénesre jártam és van közvetett és közvetlen tapasztalatom nekem is (nem egy helyről). Az, amit ott gyakorlatnak hívnak inkább egy bemutató. Egész egyszerűen kevés.
Egy átfogó, általános betekintést ad. Ennyi és nem több.
Mikor elhelyezkedtem juniorként akkor fél év alatt többet tanultam gyakorlatból mint 3 év alatt az egyetemen.
Nem divatból szidom, egész egyszerűen mikor az oktatási reformról beszélnek az emberek mindig csak az általános és középiskolát említik meg. Pedig a felsőoktatásban ugyanakkora problémák vannak.
Nem szeméttelep, de igenis nevetséges, hogy mérnökinformatika szakon a programozás (gyakorlati zh-ra) 10 perc volt felkészülni, de a közgáz pedig gyököt vont a csoportlétszámból.
De nem akarom szétoffolni a témát.
A lényeg, hogy kell elmélet a programozáshoz ÉS gyakorlat is. De nem csak óraszámban kell az 50-50%.
A kérdező problémájára pedig továbbra is az a válaszom, hogy nem programozni kell az animáció készítéshez. Az egy teljesen más szakma és úgy hívják animátor (nem gyerekekkel foglalkozóra gondolok). Ezen a téren is van egyébként OKJ-s és egyetemi képzés is. A maguk kategóriájában mindkettő jó és hasznos is. Ha csak hobbi szinten érdekel, akkor egy tanfolyam bőven elég lesz.
"nem a Gábor Dénesre jártam"
Nem jártál te sehova.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!