Programozott képalkotás?
Szöveg alapú oktató anyag készítéséhez lenne szükségem illusztrációkra, kisebb animációkra.
Ez elég aprólékos, fárasztó munka, hisz' minden képet, animációs fázist külön meg kell rajzolni, ráadásul pixelre pontosan.
Ennek automatizálására szeretnék programot írni. De mielőtt ezt megtenném, szeretném tudni, hogy érdemes-e?
Azt tudom, hogy léteznek profi prezentáció készítő progik, Powerpoint, prezi, stb. De nyilván ezek kezelését is
meg kell tanulni, legalábbis nekem, mert életemben soha nem használtam még ilyeneket.
Azt szeretném tudni, hogy ezen programok egyikének elsajátításába érdemesebb időt és pénzt ölni, vagy jobban járok, ha írok egy sajátot, amely egy szimpla script nyelv lenne.
Ebben lehetne létrehozni egyszerű utasításokkal geometriai formákat, feliratokat, ezeket lehetne szinezni, animálni, stb.
Szóval, a kérdés: Sajáttal járok jobban, vagy egy létező megvásárlásával, betanulásával?
Mellesleg egyetértek Elsővel, ebben a kérdésben igen sok minden nem stimmel.
Első:
Az iskolai oktatás anyagának prezentációs programok kezelése soha nem volt része. Amikor még én jártam iskolába, akkor bármi egyéb sem, ami számítástechnika.
Ami sületlenséget az animációról, a vektorgrafikáról összehordtál, azt inkább nem is véleményezem. A frusztráltságod viszont olyan mértékű, hogy én mindenképpen javaslom egy jó szakorvos meglátogatását.
Mielőbbi jobbulást kivánok.
Második:
Köszönöm a válaszodat, bár, nem biztos, hogy jobban járok.
Amit én szeretnék, az nem túl sok. Mondjuk olyasmi például, mint animáció egy stack működéséről.
Ez ábrázolható néhány egymás tetejére rajzolt négyszöggel, a bennük elhelyezett numerikus értékekkel, stb.
Ehhez elég egy olyan egyszerű kis valami, ami értelmez elágazást (IF), iterációt (FOR vagy WHILE) és még néhány utasítást (ScreenSize(), DrawShape(), PrintText(), MovePen(), BgFgColor(), stb.) és azok paramétereit.
ezt kb. egy nap alatt megcsinálom. A rajzolási feladatokat meg az alkalmazott nyelv saját függvénykészletével meg tudom valósítani.
Ami bővítés meg esetleg szükségessé válik, azt később is beépíthetem. Ez ugyan első megközelítésben látszólag több melót igényel, de legalább garantáltan azt kapom, amit elvárok, később is használhatom, és még pénzembe sem kerül.
Szerintem magyarázóábrákat nem célszerű animációként beszúrni.
Csináld azt, hogy felbontod állapotokra a magyarázóábrát és külön-külön diákba beszúrod ezeket (diát duplikálod, majd a képet kicseréled benne a következő állapotra). Így végeredményben olyan, mintha animálva lenne, mégis sokkal többet nyersz vele, mert te döntöd el, hogy mikor lépsz a következő állapotra és tudsz ugrálni az állapotok között is, ha szükség lenne rá előadás közben.
Másrészt ha publikálod, akkor a hallgató/diák a saját tempójában tudja értelmezni az anyagot, a diák közti váltogatással jobban látja, hogy mi változott meg, míg egy fix animációnál ez nem oldható meg könnyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!