DevOps mérnök álláshoz diploma szükséges?
Ha jól tudom ahhoz, hogy valaki mérnöknek mondhassa magát ahhoz legalább egy diploma kell.
Mégis találtam már két olyan állást ahol DevOps mérnököket keresnek és az elvárt iskolai végzettség középiskola.
Akkor ez most, hogy van?
Rosszul tudod, a mérnök csak egy titulus, ha akarod 80 millió nem hivatalos jelzőt aggadhatsz magadra, pont senkit nem izgat.
Devopsra főleg rendszergazdákat láttam váltani, de nyilván ez sem szabály.
Nagyon jól tudod, a mérnök akkor, és csak akkor mérnök, ha megfelelő szakirányú végzettséget igazolni képes.
Az más kérdés, hogy a magyar jog a mérnök szó esetében a jogosulatlan minősítést nem szankcionálja úgy ahogy a dr esetében teszi. Ezért a cégek rendre vissza is élnek ezzel.
Egyes cégek engineer nevet adnak a nem egyetemet vagy főiskolát végzett, hanem általuk kiképzett szakembereknek. Ilyenek például a
Microsoft Certified Systems Engineer Microsoft által képzett és vizsgáztatott rendszer szakember
Certified Novell Engineer Novell cég által képzett és vizsgáztatott szakember
Red Hat Certified Engineer a Red Hat cég által képzett és vizsgáztatott szakember stb.
Az ilyen szóhasználat Kanadában tiltva van. A kanadai mérnökegyesületek széles körű kampányt szerveztek ellene, és ma már az engineer szót sok cég eltávolította a foglalkozásleírásból.
Az európai kontinens államainak többségében, és a dél-amerikai országokban a magyar mérnök szónak megfelelő címet csak egyetemet vagy főiskolát végzettek használhatják, másoknak ez tiltva van. Az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában és Dél-Afrikában számos mérnöki cím használatát ugyancsak törvény védi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!