Mi az a CLI?

Figyelt kérdés

Mire szolgál?

köszönöm!

2020. jan. 1. 12:34
 1/8 anonim ***** válasza:
89%

Kereső:

[link]

első találat:

"Command-line interface

A command-line interface (CLI) processes commands to a computer program in the form of lines of text."

[link]

Szóval parancssoros felület, ami parancsokat dolgoz fel egy számítógépes programban szöveges sorok formájában.

2020. jan. 1. 12:54
 2/8 anonim ***** válasza:
87%
Command-line interface -t jelent.
2020. jan. 1. 12:55
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

A mai grafikus felületű operációs rendszerek vezérlése jobbára egérrel történik, úgy, hogy adott objektumok (pl. szövegdobozok, gombok) fölött klikkel a felhasználó.

Régen azonban csak szövegek (parancsok) bevitelével lehetett az operációs rendszereket vezérelni. Ezt tette lehetővé a CLI, amelybe a kivánt parancsot (copy, delete, format, stb.) begépelhette a user.

Tekintve, hogy bizonyos esetekben ez a korszerűtlenebb, gépelgetős forma mégis előnyösebb, így ezt a fajta parancsközlési lehetőséget a modern, grafikus operációs rendszerek is megtartották. Ennek a neve CLI.

Ha mondjuk windows alatt a start menu "futtatás" (RUN) ablakába beírod, hogy CMD, majd ütsz egy ENTER-t, akkor ezt a parancssori interfészt (CLI) fogod látni.

2020. jan. 1. 13:26
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

#1, #2, #3: A kulcsszabak alapján szerintem nem command line-ról van szó, hanem erről:

[link]

2020. jan. 1. 13:40
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

4-es: Igazad van.

Valóban, a CLI mint betűszó, takarhat más jelentéstartalmat is, ahogy ebben az esetben is.

2020. jan. 1. 13:46
 6/8 A kérdező kommentje:

Bocsánat, hülye voltam:

A common language infrastructure-re gondoltam.

2020. jan. 1. 14:03
 7/8 anonim ***** válasza:
60%
A linken egész jól le van írva. Egy olyan rendszer, ami tartalmazza a különböző magas szintű nyelvekről való fordítást egy köztes nyelvre, ami egy virtuális gépen tud futni. Hasonló a Java bájtkódhoz, bár az (ha jól tudom) csak Java nyelvből fordul. A CLI többféle nyelvről is képes ilyen bájtkódot (CIL) előállítani, amit egyetlen futtató környezet (CLR) képes kezelni.
2020. jan. 2. 18:32
 8/8 anonim ***** válasza:
Helyesbítek: Nem feltétlenül a virtuális gépen fut, de egy virtuális gép utasításkészletét tartalmazza és függvénykönyvtárait hívja meg. Utána egyetlen közös fordítóval a bájtkód fordulhat natív kóddá.
2020. jan. 2. 18:35

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!