nézőpont kérdése kinek mi a nehéz, ránézésre pár órát mondanék, de legyen 1 hétvége
viszont a hardveres része már 1 fokkal nehezebb, de az sem az a durva kategória
mondom úgy, hogy apám világítás technikával foglalkozik, én programozó vagyok
Szia.
"viszont a hardveres része már 1 fokkal nehezebb, de az sem az a durva kategória"
Ezt kifejtenéd? Itt mi okozhat problémát,nehézséget?
Nagyon érdekelnek az e-fajta dolgok, illetve szeretnék ilyen orientációba tanulni, szerinted mérnöki informatika vagy villamosmérnöki lenne jó?
először is kezdj bele hobbi szinten aztán rájössz tényleg érdekel e
én műszerészetet tanultam érettségi előtt, mert azt hittem érdekelni fog az elektrotechnika, aztán rájöttem ez nem az én világom
(mellette hobbi szinten programozást tanultam, amiből jött a web és játékfejlesztés amit meg nagyon élvezek)
van az arduino ami érdekel, de nem szeretem a hardveres dolgokat annyira, főleg nem forrasztgatni, meg áramkört összeállítani, pedig a tervezést, megvalósítást szeretem
itt a vezérlésen van a hangsúly inkább, tehát a 2 eszköz közötti kommunikáció és a ledek címzése
ezt most nem fejtem ki neked 2 mondatban, mert ez egy hosszabb téma és annyira én sem értek hozzá, de szerintem 1-2 hét utána járással simán megtudnád csinálni, HA megvannak a megfelelő alapismeretek (nem kell a téma szakértője legyél, hogy egy ilyet összedobj)
Ehhez kell egy olyan RGB led szalag, ahol minden led külön vezérelhető és kell egy controller, pl egy Arduino, ami pl. bluetooth vagy LAN interface-el csatlakozik a telefonhoz, a telefonon meg kell egy szoftver, ami jelet küld az Arduino-nak, hogy az adott ledet kapcsolja x színűre.
Ami még érdekes, az a ledek elhelyezése, tehát, hogy a kijelzőn a led-nek megfelelő pont ott legyen, ahol a fán is, magyarán ez nem lehet általános szoftver, hanem ahogy a fára feltették a szalagot, azzal párhuzamosan kellett a telefonon bejelölniük, hogy az adott led a fán hol is van.
Technikailag nem bonyolult a dolog, inkább csak időigényes.
#5:
képfeldolgozással megoldható, de azt már nem lesz annyira egyszerű leprogramozni
Csak fiktiv a dolog :D
Akkor igazabol barmi megoldhato
A fizikai része nem nagy kunszt - kell hozzá:
* egy LED-enként címezhető RGB LED-füzér (például ilyesmik a Neopixel vagy a WS2812B)
* egy mikrovezérlő és egy Bluetooth/Wifi modul hozzá (ilyesmi például az Arduino mikrovezérlő-platform illetve az ESP8266/ESP32 - ezek eleve tartalmaznak mikrovezérlőt - vagy ott a HC-05 - ez csak egy Bluetooth-modul)
* egy 5 V-os tápegység a mikrovezérlő és a LED-sor meghajtásához
* egy okostelefon
A programozási kérdést három részre bontanám:
* hogyan vezéreljük a mikrovezérlőről a LED-eket - ehhez rendelkezésre állnak könyvtárak - például ilyen a FastLED könyvtár:
vagy az Adafruit Neopixel:
* hogyan küldjünk, illetve fogadjunk parancsokat Bluetooth-on/Wifin keresztül - ehhez is vannak oktatóanyagok
* hogyan döntsük el, hogy hol vannak az egyes égők a "virtuális karácsonyfán" - talán a LED-sornak kellene adni egy adott "inicializáló sorrendet", majd a telefon kamerája és elmozdulást jelző szenzorai alapján fel lehet mérni a LED-ek helyzetét
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!