Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Magyarországon C++ fejlesztőké...

Magyarországon C++ fejlesztőkét csak "régi" termékek karbantartására van lehetőség, vagy csak én kerültem rossz helyre?

Figyelt kérdés

Az ELTE IK-ra járok, és C++ gyakornokként dolgoztam 1 évig egy multinál, de nem volt olyan érdekes mint számítottam rá. Idővel vált világossá, hogy a terméket amin dolgoztunk, vmikor lelkes programozók gányolták össze, aztán utána került a cég magyarországi site-jára, ahol lényegében maintenancelték, karbantartották, fejlesztési feladat alig volt, de a kódbázis bőven hagy kívánnivalót maga után. A fejlesztési feladatok is minimálisak, alig születik új kód, és az is lassan. Az emelet többi C++os csapatján sem láttam azt, hogy annyira szeretnék csinálni amit csináltak ("fog müködni valaha ez a szar?..."). Az egyik kolléga azt mondta, h ez a baj a multicéggel, h Magyarországra csak a szart küldik ki.

2 szaktárs haver Java fejlesztőként helyezkedett el, ők nagyon szeretik a munkákat amiket csinálnak. Azt mondják, hogy ők csak döntik magukból a kódokat meg a projekteket. Bár az ő munkájuk többsége frontend, így arról számolnak be, hogy a sokadik app form összerakása már kicsit unalmas, azért van backend is, összességében nagyon szívesen dolgoznak; én meg csak turkáltam a legacy kódokban.

Nekem nincs úgy komolyabb bajom a Javával, de tizenéves korom óta C/C++al foglalkozok, ha választanom kellene akkor inkább C++. Viszont Gy-kn/prog.hu-n több véleménnyel is találkozni, hogy eljárt felette az idő, és ez alatt azt érteni, amit fentebb részleteztem: a benne írt projektek felett járt el az idő (Magyarországon).

Most pedig döntenem kellene, hogy C++ vagy Java irányba fejlődjek. Nyilván a kettő nem zárja ki egymást, de azért (az én meglátásom szerint) annak nincs értelme, hogy évek múlva döntsek úgy, hogy elölről kezdem a ranglétrát Java devként, mert a C++ esetében csak legacy kódbázisban kell turkálni.

A kérdésem a címben adott, Magyarországon C++ devként csak ilyen munkák vannak, mint amit tapasztaltam, vagy csak én választottam szerencsétlenül?

2019. nov. 16. 14:38
 1/2 anonim ***** válasza:
Ne nagyon legyen az a tèvkèpzeted, hogy java fejlesztőkènt màs az èlet. Alapvetően amìg a business hozza a dötèseket, addig idő kèrdèse, hogy mikor lesz tele gànyolàssal a kòd. Hiàba vagy ugyanis jò fejlesztő, ha olyat kèrnek tőled, amivel soha nem terveztèl előtte, ès csak gànyolàssal tudod megoldani, mert tegnapra kèsz kène lenni. Persze ugyailyen okbòl belefutsz màs gànyolàsokba, rossz esetben volt a projekten aki nem is jòl kòdol, refaktora ha van is időd sose elèg, aztàn egy idő utàn màr nem is izgat. Csak idő kèrdèse mikor lesz a kòdbàzis fos, haverjaid meg valszeg azèrt nem èrzik ezt, mert rövid projekteken dolgoznak. De amint egy hosszùtàvù projekten vagy sok jòt ne remèlj, ez nem nyelv specifikus.
2019. nov. 16. 15:37
 2/2 anonim ***** válasza:
Inkább örülj a tudásodnak. Java programozóból dunát lehetne rekeszteni, c++ fejlesztő meg szinte nincsen. A hardverközelibb dolgok (openGL engine -ek nagyrésze, hangszoftverek, sebességkritikus dolgok c++ -ban készülnek.) Nem akkor leszel a legjobban kereső és elismert szakember, ha azt csinálod, amit más 4000 ember is tud. Akkor leszel megfizethetetlen, ha olyat tudsz, amit rajtad kívül csak kevés ember.
2020. ápr. 3. 19:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!