Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Melyik programozási nyelv...

Melyik programozási nyelv erre a legmegfelelőbb?

Figyelt kérdés
Olyan programnyelvet keresek, amin nem windows és nem is linux platformon működik, hanem inkább DOS-ban. Egy mini kísérleti oprendszert szeretnék felkódolni, viszonylag rövid idő alatt, max fél év. Úgy gondolom sem az Assembly, sem a C, sem a Pascal nyelv nem alkalmas erre (Amúgy természetesen alkalmas és a legjobb, de amit én szeretnék azt gyorsan kellene összehozni), és igen rövid idő alatt és még affelöl is kétségeim vannak, hogy bármelyik Basic nyelv, gondolva itt Turbo basic, Quick Basic, Vax Basic, GW Basic. "Mellesleg egyébként Basic nyelven számos olyan prezentációs alkalmazást készítettek a régi jó arcok, akik talán kiinduló alapnak el is mennének", de ha még le kellene progizni 2-3 ezer sort hozzá, hogy necsak egy "Hello" submenüre egy "Jó napot kisöcsém" felirat jelenjen meg egy felugró ablakban, annak nagyon tudnék örülni :D --- ...Tehát egy emulátor szintű nyelv is jó lenne, amivel minimális grafikus felületet is lehet készíteni, de nem vagyok benne annyira jártas, hogy egyáltalán van e olyan emulator, ami hasonló képpen működik, mint egyes régi Sierra játékok poénból történő folytatához írodott simulációs engine vagy keretprogram, amivel viszonylag gyorsan lehetett a játékot folytatni és összepakolni az eredeti történetét illetően. De mégis valami hasonlóra gondolok, amivel gyorsan lehetne viszont ugyanakkor tervezni billentyüzettel és egérrel kattintható menürendszereket valami interaktívnak kinéző párbeszéd szintű ablakrendszert, vagy ilyesmi. Jó lenne ha a hardware portokat és interruptokat és a memória szegmenseket is el lehetne érni belőle akár Shellből megnyitni más DOS-os alkalmazásokat ehhez, akár 16 vagy 32 bites módban is és hogy kapcsolódni lehessen vele más gépekhez COM vagy LPT porton, vagy a világhálóhoz. Már annyi mindenhez írtak emulátort, gondolva itt Dosbox, VirtualBox és más társai, hogy elképzelhető hogy DOS alatt is van valami, amivel max fél évnyi bűvészkedéssel egész eredményes dolgokat lehetne összedobni. A DOS-ba való bejutás nem lényeges, hiszen számos bootolható floppy lemezzel és CD-vel is rendelkezem, "amivel úgy váltok oprendszerek között, mint más az alsóneműjét :D" Szóval ez nem okoz gondot. Nulláról felkódolni bármilyen alacsonyszintű oprendszert is, viszont nem kis gondotés fejtörtést okozna, főleg hogy évekbe tellik és főleg hogy egyedül vagyok rá, márpedig "kismillió" linuxos, unixos, openvnc-hez hasonló oprendszerek vannak a piacon és jelennek meg sorra, hónapról-hónapra és évről-évre, ami igen látványos és fejlett és ezt mindannyian tudjuk, hogy igen gyorsan pakolgatják össze, még akkor is ha csak minimális változtatásokat hoznak benne létre. Nekik amúgy természetesen könnyű, mert egy meglévő keretrendszert és egyéb hozzátartozó engineket irogatnak át és fejlesztenek tovább, de laikus ember ehhez az életben nem fog hozzájutni, aki nincs benne egyes oprendszer fejlesztő teamekben. Igaz egyes rendszereken több száz programozó is dolgozik belsős és külsős dolgozókat beleértve, de szó sincs arról, hogy akár egy Linuxhoz, vagy Windowshoz hasonló rendszert szeretnék elkészíteni, mert gyilkos és abszurd lenne, hanem csak egy kis prezentációs op rendszert amivel legalább alap, főleg kommunikatív dolgokat el lehet végezni néhány kattintásssal, vagy akár fapados menürendszerek közötti görgetéssel (Gondolva itt pl Batch fájlban létrehozott gordülő menüre stb, ami különböző IF szintű elágazásokat tartalmaz...) Tehát fapados is jó lenne, nem kell csilli-villi 1280x1024-es VESA, VESA II-es felbontásokban működő grafikus felületekre, 32 bites felbontásban működő módban és egyéb okosság. Valami keretprogram is jó lenne, amit könnyű átírni, vagy továbbfolytatni. Programozási nyelv sem okoz akadályt, mert jártas vagyok legalább 3 félében kb középszinten. Valami olyan megoldást keresek voltaképpen amivel gyorsan eredményeket lehet elérni és nem kell vesződni, hosszan kódolni, főleg nem sz@arakodni órákig és fejtörösdit játszani, hogy felforrjon a kis wasser a fejemben :D . Szóval ha bárki tud valamit ebben segíteni, akkor légyszi dobjon pár progis ötletet, ami igazi DOS módban, DOS alatt müxik és nem Dosboxban, vagy Virtuban, mert azt nem fogják elfogadni nekem. Amúgy szeretem mindkét oprendszert Winfos, Linux, de ez most sajna nem játszik, főleg nem a közvetlen alatta történő kódolás. Azt csinálja a fél világ, de sajna ezen történet most nem játszik ebben az esetben. Köszönöm!

2019. okt. 29. 19:34
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:
Meg is találtam, melyiknek ugrok neki azokból kiindulva amit leírtál, bocsi hogy nem privátban írok rád,de had lássák a többiek is, hogy ráláttál és rátaláltál a hosszas leírásom valódi lényegére.Türelmedet és megértésedet előre is köszönöm. Tudom nem vok 1xü, főleg nem ezzel a kérdéskörrel. Köszi mindent!!! :))
2019. okt. 29. 21:09
 12/31 anonim ***** válasza:
100%
Atyaég, ekkora egy fogalmatlan hülyegyereket.
2019. okt. 29. 21:47
 13/31 A kérdező kommentje:
#12 Mond csak miért is??
2019. okt. 29. 21:49
 14/31 anonim ***** válasza:

Amúgy km-ről felismerni, hogy Pendragon vagy.

Szerencsére a válaszadásról már leszoktál, csak az ilyen nagyon debil kérdéseiddel jössz vissza néha trollkodni.

2019. okt. 29. 21:51
 15/31 A kérdező kommentje:
Azt gondolom 12-es versenyző te spirázod túl a dolgokat. Én leírtam egy elképzelést,viszonylag hamar ráérzett az előtted lévő és feldobott pár jó ötletet.Az hogy nem valami átlagos winfos alatti programozásról van szó,látom bekoppintotta a brainfuckot nálad rendesen.Vedd tudomásul,hogy a mai világban is még egyes helyeken elvárás és kell még f@xszolás realtime DOS-ban és nem csak a C#opzásnak és Visual Studiozásnak áll a világ Még Delphi XE rendszerekben is kőkeményen nyomják külföldön, de itt Magyarországon, már mindenki Alien nyelveken akar megtanulni programozni és rendszereket, egyéb alkalmazásokat és weblapokat fejleszteni.A legtöbb mai ember úgy elveszne a régi jó öreg fapados DOS-ban, mint b@alfasz a binárisban.Qurva jó, hogy mindenki foggal körömmel ragaszkodik a windows-hoz és a linuxhoz és a rajta futó programozási nyelvekhez, de ez a mai átlag és irányvonal és megélhetés, mert trend, mert újszerű, mert biztosan coolz, de nem volt mindig így,mert most mindenki bézhetné az összes progis nyelvet és fejlesztői környezetet, ha annak idején a régi öregek fel nem derítették volna az idáig vezető ösvényeket. Hülyézhetsz ám és barmolhatsz és nevezhetsz aminek akarsz,de egyet sose feledj,hogy te vagy valaki és én is egy valaki vagyok és míg emberek vagyunk tiszteljük a másik látatlanban is, mielőtt beszövegelünk egy chatablakon.Okés?
2019. okt. 29. 22:05
 16/31 anonim ***** válasza:
szentséges atyaúristen
2019. okt. 29. 22:15
 17/31 anonim ***** válasza:
100%

Előre is elnézést, de jöttem kötekedni.

"Programozási nyelv sem okoz akadályt, mert jártas vagyok legalább 3 félében kb középszinten."

Ekkora feladathoz ez lehet kevés lesz..

"Valami olyan megoldást keresek voltaképpen amivel gyorsan eredményeket lehet elérni és nem kell vesződni, hosszan kódolni, főleg nem sz@arakodni órákig és fejtörösdit játszani, hogy felforrjon a kis wasser a fejemben :D "

Erre az egyetlen megoldás, ha hagyod a programozást a fenébe.

"Qurva jó, hogy mindenki foggal körömmel ragaszkodik a windows-hoz és a linuxhoz és a rajta futó programozási nyelvekhez.."

Te is ragaszkodsz a windows és a linux által nyújtott kényelemhez. Az egész kérdésed ekörül forog.

Tudod, amit szeretnél csinálni, annak ára van. És "hangos gondolkodásodból" az látszik, hogy Te ennek nem akarod megfizetni az árát.

2019. okt. 29. 23:34
 18/31 A kérdező kommentje:
Nos a te általad nyújtott árajánlatra nem is fogok rábólítani, de arra amit találtam már, kedves "kollegánk" által, ki is fizettem az árát, ezért ismét elindulhatok a 2019-es év végén megrendezésre váró,koldusboton csüggeszkedők éves konferenciáján ;) További jó kötözködést és vele együtt, jó éjszakát kívánok neked!!:)
2019. okt. 30. 00:06
 19/31 anonim ***** válasza:
100%

Megpróbáltam végig olvasni amit itt írtatok, főleg a kérdező. Hát elég nehéz kihámozni mit is akarsz. De a leggázabb a 15. válasz (2019.10.29 22:05).

"Vedd tudomásul,hogy a mai világban is még egyes helyeken elvárás és kell még f@xszolás realtime DOS-ban"

Erre mutass légyszíves példát?

Ma általában (és elég sok beágyazott rendszerrel, real time rendszerrel, különböző intelligens vezérlőkkel,PLC-kkel dolgozom) a következő irányok vannak:

1./ pici beágyazott általában 8 bites mikrokontroller egy darab célprogrammal ami elvégzi a feladatát legtöbb esetben nincs rajta külön oprendszer. Nagyritkán van rajta egy USB/soros port amin lehet paraméterezni PC-ről. De sokszor még ez sincs, elvégzi a feladatát (ld. pl. automata mosógép vezérlője)

2./kicsit nagyobb beágyazott rendszer, mikrovezérlővel, egy minimál "OS" szerű cuccal amiben van TCP/IP támogatás kb. arra a célra, hogy pl. MODBUS TCP-n vagy MODBUS UDP-n tudjon kommunikálni, fejletebb esetben ftp-vel esetleg egy minimál webkiszolgálóval. Ennek "B" esete amikor USB-n fájlrendszerként látod a windowsból (ld. pl. digitális fényképezőgépek). Itt még mindig szinte nincs operációs rendszer.

3./ nagyobb rendszerek vagy valami cél operációs rendszerrel, vagy inkább a korábbiak egyike és mellé téve egy ARM proci amin van valami oprendszer (pl. Linux, windows stb.) és az ARM proci kommunikál valamilyen úton módon a céláramkörrel (leginkább intelligens mérőkészülékek, pl. OTDR-ek, EKG-k stb.).

4./ Esetleg valamilyen Xilinx vagy hasonló FPGA-ban megvalósítanak "soft-CPU"-t, memóriával mert ma már van elég kapu az FPGA-ban, ezen fut valami oprendszer (általában megint vagy linux vagy windows).

Annak ma 0 azaz zérus értelme van, hogy DOS-ban szenvedjünk bármivel mert semmi de semmi értelme. Teljesen jó HMI-nek a windows és a linux, elkészül a hardver amivel kommunikálni kell (ennek kb. a fenti módjai vannak.).

Esetleg ott van a Rapsberry PI és társai, amin van SPI és I2C busz azon meg megint szinte bármilyen célhardver integrálható.

Minden ettől eltérő alkalmazásra vagy Linuxot vagy Windowst használ nagy része. De az IoT-vel illetve az okos telefonokkal egyre inkább elvárás, hogy a HMI az okos telefonod legyen (itt megint egyszerűbb mellé tenni egy ARM procit és azon elfut egy linux/windows). De, hogy egy komplett PC-t, hogy azon DOS-ozhassunk mellé tenni bárminek is kb. 15 éve elmúlt időszak.

És pont azért mert itt nagyon hatékonynak kell lennie a kódnak sok esetben nagyon át kell gondolni miben írja az ember (pl. automata mosógép teljes szoftvernek el kell férnie kb. 1000 szóban, mert annyi az össze memória különben 5 centtel drágábbat kell veni, de inkább fejlesztenek tovább). Szintén fontos a sebesség (bár akkor meg egy nagyon gyors FPGA-t mellé lehet tenni az ujabbak már kis szívással tudja a realtimeot.

Miben lehet ezeket programozni: leginkább C és/vagy ASM.

2019. okt. 30. 00:15
 20/31 anonim ***** válasza:
76%
Jujj bémeg:D:D ki a fr*sz vagy te??
2019. okt. 30. 00:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!