ELTE proginfón miért ilyen elavult?
Van egy operációs rendszerek tantárgyunk.
Az előadás 90 perces, az operációs rendszerek működéséről van szó, idáig oké.
A gyakorlat viszont mindössze 45 perces, bejelentkezünk a Windows-ba, majd Putty-n keresztül rácsatlakozunk egy Linux szerverre (pedig van a gépeken Linux is, így nem értem hogy akkor miért a Windowst használjuk). Na mindegy szóval Putty-ban csatlakozunk a Linux szerverre és C nyelven programozunk... A Putty-n keresztül.. a 30 éves Vim editorban szerkesztjük a kódot..
Ráadásul az előző félévekben már tanultunk C++, Java, C#... Mi értelme van a sima C-nek így ezek után?
#10 "Hogy miért nem használhattok például Notepad++-t, vagy ha a szerveren dolgoztok, kate-t vagy kwrite-ot, azt nem tudom." Használhatnak, sehol nincs előírva, hogy puttyn keresztül kell ssh-zni a szerverre, és ott vim-el szerkeszteni. Én hamar meg is untam, és Notepad++-al, vagy VSCode-al szerkesztettem a fájlokat, amit WinSCP-n keresztül értem el. Szóval ez a része a kérdésnek elég alaptalan.
#6 "És azért virtuális gépen dolgoztok..." Szó sincs virtuális gépről, egy szerverre csatlakoznak fel a delikvensek, ami nagyon sokáig egyébként arra sem volt felkészítve, hogy ne haljon meg teljesen, ha az egyik hallgató valami végtelen ciklust, vagy hasonló anomáliát csinál a futtatótt kódjával (ami elég könnyű volt, figyelembe véve, hogy az anyag törzsét képezte child processek létrehozása, és kezelése. Rossz helyre raksz egy második forkot, és bumm). Különösen vicces volt, amikor géptermi zh-n halt meg a szerver kb 150 embernek.
Ahogy már korábban leírták, az ELTE IK proginfo képzés abszolút mélypontja az Operációs rendszerek tárgy. A gyakorlatok még szódával elmentek, az előadások viszont bűn rosszak voltak. Képzeld el, hogy bejön egy pacák, kirak egy diasort a vetítőre, majd elkezd teljesen más dolgokról beszélni, különösebb struktúra nélkül, és neked minden egyes szavát le kell jegyzetelned, mert
1. A zh-ban jó esetben az lesz amit elmond, rosszabb esetben az, amit nem
2. A diasor használhatatlan, és nagyjából annyi információt tartalmaz, hogy az oktató ne felejtse el miről beszél.
Ezt spékeljük meg azzal, hogy ez az oktató nem túl up to date az ismereteiben, sokszor mond blődségeket, és rendszeresen álílt össze olyan zh feladatsort amiben sosem hallott, vagy teljesen értelmetlen dolgokat kér vissza. A kedvenc kérdéseim tőle azok, amikor bedob egy C-ben írt kódot, majd megkérdezi hogy mi mondható el róla. Ha nem vágod fejből a kód sémákat amiket kérdezni szokott (és amiket nem az előadásain, hanem a mások által feltöltött zh kidolgozásokból tudsz csak megtanulni) akkor esélyed sincs kitalálni, hogy épp mire gondol. Ugyanígy szeret értelmetlen kérdéseket feltenni (mi a különbség az MBR és az NTFS között, apperently a helyes válasz nem az, hogy "úgy nagyjából minden, az egyik a Master Boot Record, a másik egy fájlrendszer"). Szóval szummázva az előadását, összevissza csapongó monologizálás, használhatatlan előadásdia, értelmetlen, és sokszor le sem adott dolgokat visszakérdező zh kérdések, és úgy általánosságban véve is egy elég szemét oktató. Az, hogy 2019-ben egy olyan szerveren kell dolgozni, amelyet egyetlen hallgató le tud halasztani egy hibás futtatással, és amin még normális permission-ök sincsenek beállítva a userekre (ó, hány oprendszerek beadandót töltöttem le, mert mindenki más mappájához hozzáfértem) az csak hab a tortán. A fejétől bűzlik ez a tárgy, az pedig a tárgyfelelős oktató.
A C egy ma is széles körben használt programozási nyelv.
Oprendszerekhez, server alkalmazásokhoz, driverekhez, firmwarekhez, CLI programokhoz, beágyazott rendszerekhez, de még asztali alkalmazásokhoz is használják. Attól, hogy valami régi, még nem lesz elavult. Az, hogy egy 50 éves nyelv és ilyen széles körben használt, szintén azt bizonyítja, hogy milyen rugalmas és hatékony. Sokmillió sornyi kódot írtak már benne az IT történelme alatt, ezért valszeg nem is fog csak úgy eltűnni egyhamar. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg más prog nyelvre volt hatással. Python pl nem létezne C nélkül, vagy a C#, C++, vagy a Java, Rust és PHP sem.
Attól, hogy itt a C++, nem jelenti azt hogy mindenhol azt kell használni C helyett. Linux kernelben pl nincs egy sor C++ se. Legalább 80%-a C ben íródott.
A C alapvetően valamivel könyebben olvasható és tanulható, nem hiába javasolják sokszor először e nyelv elsajátítását a C++ előtt.
Ugyanúgy attól, hogy a Vim régi, még nem lesz elavult. Kicsit más mint a többi terminálos szövegszerkesztő, de meg lehet tanulni, testreszabható, és sok plugin is van hozzá.
Újabb változata a Neovim, sokan már ezt használják a régebbi Vi vagy Vim helyett, de persze kinek mi.
Nem mondom, hogy teljes egészében kiváltható vele egy VScode vagy VSCodium (bár van akinek sikerült), de ettől függetlenül egy nagyon hasznos cucc a terminálban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!