Honnan tudja a számítógép, hogy egy bináris számot számként vagy betűként kell megjeleníteni?
A számítógép nem "tud" semmit. Azt csinálja, amire a programozó utasítja.
Az adatok tárolása mindig számok, pontosabban bináris számok formájában történik. Igen, a memóriában az "A" betű, meg a 65-ös szám teljesen ugyanúgy tárolódik. A szövegszerkesztő pedig az egyes karaktereket, pontosabban azok számkódját tárolja el. Akkor is, ha számjegyeket írok bele.
Én elhiszem Kérdezőnek, hogy már megértette, így a lepontozásos majomkodást aligha neki köszönhetjük. De azért ideszúrok illusztrációnak még egy apróságot, egy rövid C programot, amelyik kétszer kiírja egy 65 értékű változónak az értékét számként, illetve karakterként:
#include <stdio.h>
int main(){
printf("%d %c", 65, 65);
return 0;
}
Kérdező, gondolom, nem vagy különösebben jártas a programozásban, ezért kijjebb fejtem. A lényeg a 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐭𝐟("%𝐝 %𝐜", 𝟔𝟓, 𝟔𝟓); utasítás, amely az idézőjelek közé fogott részt nyomtatja ki úgy, hogy a két százalékjellel megadott helyettesítőkód helyére a vesszőkkel elválasztott értékeket írja, amelyek most láthatólag megegyeznek. A %𝐝 azt jelenti, hogy ott a kapott értéket számként kell értelmeznie (𝐝ecimal), a %𝐜 pedig, hogy karakterként (𝐜haracter). Az első esetben tehát 65-öt, a másodikban A-t nyomtat, így a kimenet: 𝟔𝟓 𝐀. Vagyis a programozó szándékától függően előírható, hogy a program egyazon számértéket többféleképpen értelmezze.
Koszi Tabaki,
valoban nem en pontoztam le a valaszokat...
De ugy latom jarnak ide bolondok, akik valamifele frusztraciojukat itt elik ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!