Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » GIMP-ben hogyan lehet mozgatni...

GIMP-ben hogyan lehet mozgatni a már megrajzolt alakzatokat?

Figyelt kérdés
Azért itt kérdezem, mert korábban interneten sem találtam rá választ és magamtól sem jöttem rá.

2019. júl. 14. 16:59
1 2
 11/13 tabaki ***** válasza:

@#9:

Lehet, hogy a megszokott logikádhoz még nem illeszkedik résmentesen, de ettől függetlenül következetes és átlátható a program -- csak éppen meg is kell vele ismerkedned. Szerintem az alapfelület még kellően egyszerű is ahhoz, hogy ne kelljen már induláskor elveszned a részletekben. Szakirodalomként javaslom Kisantal Tibor könyvét:

[link]

Egyszerűbb gyakorlatokhoz Nyullancs oktatóvideóit:

[link]

Érdekesebb tutoriálok pl. itt:

[link]

Ami a kört illeti: Ha a paletta bal szélén álló X-es gombra lősz (a beugrócímkéje: „nincs”), akkor átlátszó lesz (ugyanide jobb gombbal kattintva a körvonalat is eltüntetheted). Ugyanezek az Objektum → Kitöltés és körvonal... menüponttal, illetve a Kitöltés és a Körvonal ablakocskák jobb gombos menüjéből is beállíthatók. A „csak egy teljes kört sikerült” kifejezés úgy is értelmezhető, hogy csak körcikket vagy körívet akartál rajzolni, erre az ellipszisrajzoló funkció kiválasztásakor a rajztábla fölött megjelenő beállítások kínálnak lehetőséget. A számértékek precíz megadása helyett természetesen az alakzat segédpontjait megfogva is dolgozhatsz.

@#10:

Az Inkscape nem fényképszerkesztő, hanem vektorgrafikus rajzprogram, ergo csakugyan nem alkalmas rá, aminek nem sok köze van a funkció „komolyságához”. A klónozás, amit számon kérsz rajta, tipikus pixelgrafikus feladat, aminek ebben a szoftverben semmi keresnivalója -- egyébként itt is van Klónozás nevű funkció, de egészen más a szerepe. Nem dolgozik külön az egyes képpontokkal, csak a teljes képfelületet érintő nyújtással, döntéssel, forgatással és egyebekkel, meg egy csomó ilyen-olyan effekttel, szerintem már ez is elég szép tőle. Amikor pixelgrafikát művelsz, azt intézd el a Gimpben, hogy az Inkscape-nek már csak a vektorgrafikus rész maradjon, amire való.

2019. júl. 15. 16:07
 12/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Igazából abban reménykedtem hogy meg tudok oldani egy programban mindent.
2019. júl. 15. 20:33
 13/13 tabaki ***** válasza:

Erre is van lehetőség, például a Krita használatával:

[link]

Ebben kérhetsz külön vektorgrafikus rétegeket, amelyeken létrehozhatod az egymástól függetlenül paraméterezhető és mozgatható rajzos objektumokat.

Nekem nincs gyakorlatom a használatában, annyit mondhatok, hogy mind a Gimphez, mind az Inkscape-hez képest kissé faramucinak találom a kezelését. A mondat második fele azonban alighanem összefüggésben van az elsővel, kellően kiismerve nyilván jobban vevő lennék a logikájára. A program egyébként igen nagy tudású, és megfelel az elvárásaidnak, bár elsősorban nem a fényképszerkesztésre, hanem a rajzi feladatokra összpontosít. Szintén ingyenes és magyarított.

2019. júl. 15. 21:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!