Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Photoshopban mi jelentősége...

Photoshopban mi jelentősége van a rétegek csoportosításának? (bővebben lent. )

Figyelt kérdés

Eddig azt hittem, hogy ez csak kényelmi szempont, de most pont belefutottam egy olyan dologba, ami nem működött máshogy, csak ha csoportosítottam a rétegeket. Ez mit befolyásolna? Vagy mi a logikája a lenti folyamatnak?

Konkrétan azt csináltam, hogy megnyitottam egy képet, amire rátettem egy fehér réteget, majd ráírtam egy szöveget, és beállítottam a szöveg keverési beállításaiban a kiejtést sekélyre, így a fehér rétegen átütött a szöveg, és láttam a mögötte lévő képet.

Viszont a fenti módszer már nem működött abban az esetben, ha a megnyitott kép nem Háttér, hanem szimplán egy réteg. Abban az esetben kizárólag akkor működik, ha a fehér- és a szöveg réteget csoportosítom, ellenkező esetben úgy jelenik meg az átlátszó szöveg mögötti terület, mint ha nem lenne mögötte semmi (szürke-fehér kockák).

(Ha nem világos, miről beszélek: [link] ) Itt egyébként le is van írva, hogy csoportosítani kell, ha a kép egy réteg, de magát az elméletét nem értem, hogy miért.

2019. ápr. 25. 07:31
 1/5 tabaki ***** válasza:
Mivel én nem használok Photoshopot, a linkelt útmutatót is csak félig-meddig tudtam követni, így az adott problémát sem látom át pontosan. Általánosságban viszont azt mondanám, hogy a csoportosítás úgy működik, mint a matematikában vagy a programozásban a zárójelezés, vagyis a program a rétegcsoporton belül külön elvégzi az ottani műveletsort, és az annak eredményeként létrejövő képet használja rétegként. Csoportosítás nélkül azonban minden réteg az egész addig felépített képet módosítja. Feltételezem, hogy a te gondod is ilyesmiből adódik.
2019. ápr. 25. 09:44
 2/5 2*Sü ***** válasza:

Van a következő eset:

Szöveg (Kiejtés: sekély, fedettség: 0%)

Fehér téglalap

Kép

Háttér

Ebben az esetben a szöveg minden alatta lévő réteget kivág, egészen a háttérig.

Van a következő eset:

Csoport:

--- Szöveg (Kiejtés: sekély, fedettség: 0%)

--- Fehér téglalap

Kép

Háttér

Ebben az esetben is a szöveg minden alatta lévő réteget kivág, de mivel csoportban van, a csoport kvázi hátterének tekinthető legalsó rétegéig, azaz a fehér téglalapig. Így a csoport gyakorlatilag egy fehér téglalap lesz, amiből ki lesz vágva a szöveg, majd az így kialakult csoport, mint réteg kerül rá a háttére és a képre, mint egy önálló réteg. A szöveg a képből nem vág ki, hiszen a csoportja legalsó rétegéig történik csak a kivágás.

Kicsit úgy kell elképzelni a csoportot, mintha az egy külön megszerkesztett kép lenne a maga rétegeivel, miegymásaival, majd ennek a képnek az eredményét kezeli úgy a Photoshop, mintha az egy egyszerű kép réteg lenne.

2019. ápr. 25. 10:07
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, sikerült felfognom! ^_^
2019. ápr. 26. 08:53
 4/5 anonim ***** válasza:

Ez igazából egy elég csúnyácska megoldás.

Ezt inkább maszkolással szoktuk megcsinálni. Bár akkor abba nem bonyolítalak bele. Ha ilyeneket tanulgatsz, akkor még az elején lehetsz. Viszont az hogy ezt a kérdést feltetted, azt jelenti tényleg meg is akarod érteni miért kell úgy ahogy, ami nagyon jó!!! :)

Egyébként egy még egyszerűbb megoldás, ha nyomsz egy CTRL+balclick-et a szöveg rétegére (kijelöli a szöveg körvonalát), átkattintasz a fehér rétegre, és nyomsz egy DEL-t. Utána kitörlöd (vagy legalábbis kiveszed a láthatóságát) a szöveg rétegét.

Ezzel gyakorlatilag a fehérből egyszerűen kivágod a szöveget.

Hátulütője, hogy ha a szöveget akarod a fehér réteghez képest változtatni, akkor csak visszalépéssel lehetséges. De ha már az elején mindent fix-en jó helyre raksz és véglegesre méretezed, akkor ez talán még egyszerűbb.

De ajánlott később a maszkolást megtanulni.

2019. ápr. 26. 16:40
 5/5 A kérdező kommentje:

#4: köszönöm, igazából nem vagyok kezdő a Photoshopot illetően, szóval túlzás lenne az mondani, hogy tanulgatom :D Csináltam már plakáttól kezdve elég sok mindent, csak az ilyen-olyan "fogásokat" nem ismerem.

Saját logikám szerint tanultam meg a program működését, amibe eddig az általad említett kivágós módszer tartozott, viszont azt pont azért nem szerettem (és azért kerestem rá más módszert), mert ahhoz fixen el kellett helyezni a szöveget, nem lehetett utólag variálni, próbálgatni.

A maszkolást egyébként nem szeretem. Láttam már példákat a működéséről, de eddig akármit is kellett csinálnom, mindig meg tudtam oldani maszkolás nélkül is. Lehet, hogy tovább tartott, de mivel nem fő foglalkozásom a képszerkesztés, így abba nem akartam még jobban belebonyolódni.

2019. ápr. 27. 21:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!