Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Melyik a leghelytakarékosabb...

Melyik a leghelytakarékosabb Linux alatt elérhető fájlrendszer? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Egy 2 TB-s merevlemez esetén tapasztaltam a következőt (tisztában vagyok vele,hogy valóságban miért nem 2 TB, de nem ez a problémám):

A lemez teljes mérete, amelyen a fájlrendszert létrehozom: 1,862.65 GB.

"mkfs.ext4" paranccsal hozom létre.

Kb. 1740 GB marad, amin tudok adatot tárolni...

Tudom, hogy a journal-tól kezdve a fájltárolási tábláig mindennek hely kell, de az számomra rendkívül fura, hogy azonnal 100 GB mínuszt kapok már azzal, hogy fájlrendszert hoztam létre...

Mkfs.ext4 paraméterezhető úgy, hogy gazdaságosabban bánjon a szabad hellyel, vagy vannak fájlrendszerek melyek gazdaságosabban bánnak a szabad hellyel? (XFS, ReiserFs, JFS, stb)?

Esetleg NTFS-t használjak Linux alatt is?

2018. dec. 3. 20:07
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Fájl rendszer (FS) nem feltétlen a helytakarékosságból van. Minden FS másban jó. Valamelyik buta, valamelyikkel snapshotot tudsz készíteni, az akkori állapotáról, ami adatvesztés vagy véletlen törlés esetén akár életet is menthet.

Nézz utána, hogy miket tud. Mik lennének neked hasznosak.

Én személy szerint NTFS-t linux alá, akkor se tennék, ha fegyvert fognának a fejemhez.

Ext4 ill. Btrfs ami nekem nagyon bejött.

2018. dec. 3. 20:18
 2/8 A kérdező kommentje:

Cél lenne, hogy Windows alól is tudjam olvasni a fájlt, amit Linux alatt létrehozok, NTFS-re ezért gondoltam.

Rsync-cel történő backup-ra kellene (külső meghajtó) és nem tetszik nekem, hogy több mint 100 GB elment a semmibe.

Nem lenne véletlen törlés, vigyáznék rá.

2018. dec. 3. 20:31
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

nem ment el..

tune2fs -m 0 /dev/meghajto

szoveges ertelmezes:

nem tunt el semmi se, nem pazarol helyet..

a linux nem bohockodásra van alapvetően, ezért az ext4 fs esetén is, van egy 5% fenntartott hely, olyan esetre ha telimasolja egy felhasználó akkor a rendszer még tud azon bohockodni, tehát disk full van es nem pusztul meg a rendszer..

ez sajnos hozza magával azt a problémát, hogy amikor valaki pl nasoskodik akkor a storage driveon kénytelen atallitani a default 5% reserved block countot.

remélem segíthettem :)

2018. dec. 3. 22:22
 4/8 A kérdező kommentje:
Jaj tényleg, ez a megoldás, évekkel ezelőtt már megtaláltam, csak elfelejtettem, nagyon köszönöm. :-)
2018. dec. 4. 14:50
 5/8 anonim ***** válasza:

"Cél lenne, hogy Windows alól is tudjam olvasni a fájlt, amit Linux alatt létrehozok, NTFS-re ezért gondoltam."

Linux rendszerhez ne tegyél NTFS fájlrendszert, mert az nem kezeli a Linux speckó fájl-attributumait. Windows-ra van olyan progi, ami el tudja érni (fel tudja csatolni) az ext fájlrendszereket, de én azon keresztül is inkább csak olvasnám, írni csak ha nagyon muszáj.

2018. dec. 6. 01:35
 6/8 anonim ***** válasza:

#5 voltam. Ha ez nem a Linux disztró valamilyen saját partíciója, hanem egy köztes tároló, akkor csak félreértettem, amit írtál, bocsi. Ha nincs szükség naplózásra, nincsenek ott fontos adatok, akkor akár egy ext2 is mehet rá, azt a Win egy segédprogival egész jól tudja kezelni.

[link]

[link]

2018. dec. 6. 01:46
 7/8 A kérdező kommentje:

Biztos lehetek benne, hogy "csak olvasható" módban tökéletesen fogja olvasni a fájlokat?

Elvileg a 0.68 változatra utalnak, nem tudom, hogy a 0.69-ben mennyire kerültek kijavításra a hibák...

Ext2Fsd 0.69 released !

November 2nd, 2017

WARNINGS:

Don't use Ext2Fsd 0.68 or earlier versions with latest Ubuntu or

Debian systems. Ext2Fsd 0.68 cannot process EXT4 with 64-BIT mode

enabled, then it could corrupt your data. Very sorry for this

disaster issue, I'm working on an improvement.Features implemented and bugfix: 1, FIXME: superblock corruption of EXT4 volumes with 64BIT mode enabled

2, FIXME: possible corruption by race conditions in buffer-head reapering

3, FIXME: possible deadlock issues (when flushing) caused by BCB locks

4, FIXME: miscellaneous minor updates of Ext2Fsd code base

Supported Ext3/4 features: 1, flexible inode size: > 128 bytes, up to block size

2, dir_index: htree directory index

3, filetype: extra file mode in dentry

4, large_file: > 4G files supported

5, sparse_super: super block backup in group descriptor

6, uninit_bg: fast fsck and group checksum

7, extent: full support with extending and shrinking.

8, journal: only support replay for internal journal

9, flex_bg: first flexible metadata group

10, symlink and hardlink

11, Mount-as-user: specified uid/gid supported

Unsupported Ext3/4 features:  1, 64BIT mode (to support 2^64 blocks)

2, journal: log-based operations, external journal

3, EA (extended attributes), ACL support

Features to be implemented in next release:  1, Extents management improvement

2, EA and ACL security checking

2018. dec. 6. 11:29
 8/8 anonim ***** válasza:

"xt2Fsd 0.68 cannot process EXT4 with 64-BIT"

Ezért írtam ext2 fájlrendszert. Az nem naplózó, úgyhogy kicsit talán gyorsabb is. Azt tökéletesen fogja olvasni. De ha nem bízol benne, akkor NTFS-t is tehetsz rá, vagy FAT32-t, stb.

2018. dec. 6. 17:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!