Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Miért nem tudok kimásolni...

Dollerakos kérdése:

Miért nem tudok kimásolni külső eszközre 18. 04 Ubuntu Linux alatt?

Figyelt kérdés
Sziasztok! 18. 04 Ubuntu Linuxom van és nagy problémám van vele: semmilyen külső eszközre nem hajlandó semmilyen fájlt se kiengedni. A másolandó fájlok jogosultságait is beállítom, mind a 3 x 3-at (tulajdonos, csoport, egyéb vs. Irás, olvasás, végrehajtás), de akkor sem. Amikor rákattintok a jogosultságok-fülre a kérdéses külső eszköz tulajdonságainál, azt írja ki, hogy a jogosultságok nem meghatározhatók. A pendrive-on a fájlrendszer típusa msdos, a külső diszken fuse (ha ez valakinek mond valamit. ) Ezekről a külső eszközökről bármit be tudok másolni, de innen a gépről az égvilágon semmi nem jön ki. Kérem szépen, aki tud, segítsen. Köszönöm.

2018. júl. 18. 23:10
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

És miben nyilvánul ez meg? Nem csinál semmit, hibaüzenetet ír ki, lefagy, felrobban, rád hívja a fekete Volgát... Van pár lehetőség.

Addig is próbálj terminálból másolni, ha nem kaptál hibaüzenetet. Ja, és javaslom, barátkozz meg egy értelmesebb disztróval (Debian, Arch, Manjaro, de még a Mint is jó lehet).

2018. júl. 18. 23:50
 2/5 anonim ***** válasza:

Akkor szokott ilyen lenni, ha hibás a fájlrendszer a céleszközön. Bár annak az esélye, hogy több külső eszköz is hibás legyen, nem túl nagy, de nem is kizárható. Le kell csatolni az eszközt (umount /media/eszköz), és dosfsck-t ráengedni (dosfsck -a /dev/sdbX), mindezt root-ként (su vagy sudo -i parancs).

Vagy pedig rágudod az eszközt egy Windows-os gépre, és lemezellenőrzést végzel rajta (sok esetben a Windows automatikusan fel is ajánlja, de nem mindig).

Ezen kívül még lehet Nautilus bug is, tegyél fel valami másik fájlkezelőt (pl. pcmanfm), és próbálj meg azzal is másolni.

2018. júl. 19. 08:00
 3/5 anonim ***** válasza:

"a külső diszken fuse"... az nem a fájlrendszer, de a hiba valszeg nem ebből ered.

A külső eszközt hova csatolja fel? Automatikusan csatolódik? Fájlokat listázni, olvasni (lemásolni onnan) vagy módosítani tudsz a pendrive-on? Esetleg formázni? (Ha nincs rajta fontos fálj.) GParted-dal próbálj ránézni, jelez-e valamilyen partíció vagy fájlrendszer hibát.

2018. júl. 19. 08:33
 4/5 A kérdező kommentje:
Sziasztok! Nagyon szépen köszi a visszajelzéseket, nem is gondoltam, hogy ilyen hamar jönnek a segítségek. Nos, a probléma a mai reggel megoldódott! Az volt, hogy régi, rosszul sikerült fájl-másolások következtében mindig keletkezett egy trash-könyvtár, tele szeméttel. Trash1000, Trash1001, Trash1002... Mindkét külső meghajtón ám. Amiután ezeket mind kitöröltem, azonnal minden irányban kitűnően működött a fájl-mozgatás. Elárulom azonban, hogy én egy olyan Linux-használó vagyok, aki nem ismeri a linuxos parancsokat, soha egy sort sem írtam be a terminálba. Ezt lehet szégyellni, de azt is lehet mondani, hogy íme, itt egy élő példa, aki számára a Linux Ubuntu 18.04 már egy barátságos oprendszer.
2018. júl. 20. 00:22
 5/5 A kérdező kommentje:
Még egy-két kiegészítés. Tehát amikor a hibás állapot fennállt, az égvilágon mindent tudtam csinálni a külső tárolókon, kivéve azt, hogy oda ráküldjek valamit is. Tudtam fájlokat listázni, sőt, még törölni is, de ha oda akartam kitenni valamit, akkor azt írta ki, hogy nem lehet létrehozni ezt vagy azt a könyvtárat. De ugye, azzal, hogy kitöröltem azokat a fránya trash-könyvtárakat, a probléma megszűnt. Furcsaságok viszont a következők. Van viszont egy másik linuxos gép is nálam, amelyiken 12.04-es Ubuntu van. Az nem balhézott egyik külső tárolómmal sem, pedig akkor még rajta voltak a hibás fájlokat tartalmazó trash-könyvtárak. Tehát elmondható, hogy a 18.04-es Ubuntu erre érzékeny (vagy legalábbis erre következtetek.) Van még egy egészen más jelenség is. Van nekem egy további külső tárolóm, egy 2 TB-os diszk, amelyiken vannak hibás fájlok, azok még Windows alatt készültek és nem a trash-könyvtárban, hanem másutt. Na, azt az Ubuntu 18.04 már le sem kezeli, egyszerűen meg se látja. A windows-os gépemnek pedig kell kb. 10 perc, negyedóra is, amíg felismeri ezt a tárat és lehet vele bánni. Kivéve persze a hibás fájlokkal, azokat meg se nyitja, de figyelmeztet.
2018. júl. 20. 08:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!