Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Miért nem használ senki...

Miért nem használ senki Gentoo Linuxot?

Figyelt kérdés

Mindenki Ubuntut, Debiant, Fedorat vagy Mint-et használ, páran nagyon elvétve Arch-ot vagy Manjarot.

Miért nem használ senki Gentoot?

2018. márc. 21. 01:45
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Nem feltétlenül értek egyet azzal, hogy ha nem szenvedtél végig egy gentoo/LFS érát (én LFS-t toltam sokáig), akkor nem tudod, mi történik a rendszerben, mert ez egyáltalán nem függ attól, hogy bináris csomagokat, vagy forráscsomagokat pakolsz fel. Alapvetően a Linux sem arra való, hogy sz..jál vele, természetes, hogy mind desktop-on, mind szerveren valami stabil, jól működő rendszered legyen. És erre nem túl jó. A rolling megint csak kockázatos. Bohóckodni persze rendben van, de amikor munkaeszközöddé válik a géped, akkor nem lesz időd arra, hogy a napodat azzal kezd, hogy "na, most éppen mit b..tak el?". Ne értsetek félre, semmi bajom az új disztrókkal, csak pl. már nekem nincs arra időm, hogy az alaprendszer napi nyűgjeivel küzdjek. Debian (nem Ubuntu), CentOS (nem Fedora), vagy valami "enterspájz", ha van rá keret, és én nyugodtan alszom, több dolga az alkalmazás fejlesztőnek lesz innentől.
2018. márc. 27. 09:25
 12/13 anonim ***** válasza:

Az nem igaz, hogy senki, maximum csak kevesen. Én például néha használok.

Én egy HP Notebookra, amin gyárilag Windows 10 van, dual boottal felraktam szépen mellé egy Gentoot.

Azoknak való leginkább, akik szeretik tökéletesen a saját szájízük szerint variálni, testreszabni a rendszerüket és kihozni belőle a maximumot.

Kitartás, türelem, és persze érdeklődés szükséges hozzá... Valószínű ezért nem használják sokan. Nem akarnak vele sokat tökölni. Legtöbben azt akarják, hogy a lehető leggyorsabban/legegyszerűbben tudják a rendszert feltelepíteni.

Ezért persze nem éppen kezdőknek való, de ha valamennyire már ismered a GNU/Linux világát (és ha még többet is szeretnél tudni :) ), akkor a telepítés sem egy annyira ördöngős dolog. Főleg időigényes, mivel minden program kizárólag a forráskódból települ és a processzor sebességétől függően ez időt vesz igénybe, amíg lefordul a gépre.

A Gentoo Wiki nagyon jól összeszedett (szerintem jobban, mint az Arch wiki) és szépen részletesen, lépésről-lépésre leírja, hogyan kell telepíteni, közben tippeket is ad, figyelmeztet mikor mire kell nagyon figyelni, stb.

2020. jan. 9. 18:10
 13/13 gentoojedi ***** válasza:
100%

De használnak.

Csak gentoosokat nem itt fogsz találni, hanem a nemzetközi gentoo fórumon, meg elvétve a hupon.

Ide maximum a hupról száműzöttek jönnek. Azok meg többnyire nem gentoosok.

2022. aug. 10. 13:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!