Ha most (2018-ban) megpróbálnék egy frissen telepített windows xp service pack 1-et használni kikapcsolt tűzfallal, víruskereső nélkül, meddig lenne tiszta, a rendszer?
Router megvéd egy csomó szeméttöl, ha azt is kiveszed akkor pár nap alatt "scannelnek" és próbálnak megtámadni.
El kellene végezni mint kísérletet, de szerintem ha nem térsz le a megbízható oldalakról (ahol nem hirdethet bárki), akkor sokáig nem lesz semmi. Kalózkodásnál megtalálnak pár nap alatt gondolom.
Szerintem az XP egy jó operációs rendszer volt.
Meglehet még most is az. Tűzfal, vírusirtóval...
A Windows XP beépített tűzfala kb. semmit nem ért már amikor elkészült. Vírusvédő és tűzfal nélkül valóban nem sokáig húznád. Időt nem mondok, mert ha akarom egy perc múlva is megnyitnék rajta olyan oldalt, ami végleg tönkre tenné, viszont ha megbízható és vírusmentes oldalakon böngészel vele, soha nem lenne gond vele.
Ha XP-n szeretnél netezni, arra is van megoldásom. Egy proxy szervert fel kell telepíteni egy Linux VPS-re, amihez hozzá lehet tűzfalat + vírusvédelmet is adni. Ha ez mögül internetezel, ez blokkolja a vírusos oldalakat + a proxy tűzfalát kell először annak feltörnie, aki a gépedbe be szeretne jutni, ugyanis minden forgalom ezen keresztül megy. Nem 100%-os a védelem, ugyanakkor ha olyan szoftvereket/gépeket használsz, ami miatt nem tudsz Windows XP-nél újabb rendszerre váltani, akkor egy plusz biztonságot ad a dolog. Ráadásul (nem reklámozom, hogy hol, mert nem vagyok a reklámemberük), de havi kevesebb, mint 400 forint egy ilyen VPS, ami ehhez szükséges.
Én teszteltem. Gyakorlatilag annyi történik, hogy ez a Proxy egy csomó weboldalt blokkolni fog, ezek így egyáltalán nem érhetőek el, viszont a biztonságos oldalak továbbra is menni fognak XP-vel, ezzel jelentősen csökken a megfertőződés kockázata, miközben menni fog a levelezés, fel lehet lépni a YouTubera, vagy el lehet olvasni a híreket, meg a TV újságot. Igazából tűzbe nem mennék érte, de nem sikerült ezt a védelmet feltörnöm, illetve szándékosan sem tudtam a gépet megfertőzni (rögtön blokkolta a fertőzött oldalakat), szóval szükség esetén megteszi.
De ettől még nem ajánlom az XP használatát!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!