Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » OSX alatt nincsen Irfanview?...

OSX alatt nincsen Irfanview? Mit lehet helyette használni? Ingyenes

Figyelt kérdés

2017. nov. 29. 00:21
 1/5 CspCsj ***** válasza:
100%

Az IrfanView GyIK oldaláról:

"Q: Can I use IrfanView on Mac?

A: Yes, probably. There is no native-Mac version of IrfanView. However, you can use IrfanView in conjunction with Mac program like WineBottler/DARWINE. Take the ZIP version of IrfanView and unzip it or copy your existing Windows IrfanView folder to Mac. This is easier because the installer may need additional Windows DLLs to run."

Forrás: [link]

2017. nov. 29. 08:33
 2/5 CspCsj ***** válasza:
100%

Lemaradt az ingyenes alternatívák listája:

[link]

2017. nov. 29. 08:37
 3/5 anonim ***** válasza:

attól függ, hogy pontosan mire és hogyan is akarod használni. én régen Windowson IrfanView-t használtam képnézegetésre, de az alap képnézegetésre Macen nem kell program, mert a Preview app meg tud nyitni képeket nagyban, lehet benne zoomolni, sőt még alap szerkesztéseket is tud, mint vágás átméretezés, feliratozás, stb. Nekem ennél többre nem kell egyszerű képnézegető program.

lapozgatni, lépkedni nem lehet vele képek közt (lehet, ha többet nyitsz meg vele, de így nem esik nekem kézre). viszont lépegetni, válogatni meg tök könnyen lehet a Macen Finderben is. nyomsz egy szóközt az első képen és megmutatja nagyban, aztán ahogy lapozgatsz, mutatja a következőt. vagy pl. Coverflow nézetre váltva és az ablakot nagyra méretezve lehet coverflow módban lapozgatni a képek között. ha megjeleníted a Finder ablakok status barját, akkor a jobb alsó sarokban tudod méretezni az ikonok méretét, így ikon nézetben is elég jól lehet válogatni, ha nagyobbra állítod az ikon méretet.

ha szerkesztésre, katalógus kezelésre Lightroomot használsz, akkor meg abban egész hatékonyan lehet válogatni is a képek között, szóval nem nagyon kell IrfanView, vagy alternatíva.

ha a képeket PhotoShopban szerkeszted, akkor meg ott van mellette a Bridge, ami egy nagyon kellemes kis képkezelő program, ami sokkal többet tud, mint az IrfanView - beleértve a metaadatok szerkesztését is, amiben IrfanView is ügyes, de pl. ezt is tudja az elején említett Preview is.

ha fájlkezelésre, FTP-zésre Forkliftet használsz, abban van egy külön preview panel, ha bekapcsolod, annak is szabályozható a képmérete, így képnézegetésre is alkalmas, ezen kívül tud tömeges átnevezést is, ami jól jöhet ha sok képet kezel az ember. és ugyanúgy mőködik benne a Finderben is működő szóközre megjelenő gyors előnézet, ha pedig beállítod, hogy Preview-val nyissa meg a képeket, akkor azzal is meg tudod belőle nyinti és akár még gyorsbillentyűket is meg tudsz rá határozni, hogy csak egy gombnyomás legyen egyik vagy másik programmal megnyitni egy képet.

szóval én eddig nem is kerestem alternatív programot IrfanView helyett. te milyen funkcióját hiányolod?

2017. dec. 17. 09:40
 4/5 A kérdező kommentje:
pl. batch crop kéne
2017. dec. 17. 12:12
 5/5 anonim ***** válasza:

nem igazán tudom értelmezni a batch crop fogalmát. nem tudok olyan helyzetet elképzelni, ahol minden képet ugyanarra a méretre kéne levágni.

OSX nagyon komoly automatizálási képességekkel is rendelkezik, de ehhez érdemes megismerkedni az Automator használatával. amit egy program képes egy képpel megoldani, azt tudod automatizálni is vele, szóval szerintem Preview és Automator meg tudja oldani, de biztosan nem ez a legegyszerűbb/kényelmesebb megoldás, erre már tényleg kell egy kicsit komolyabb képszerkesztő program. sajnos az IrfanView kategóriájúakat nem nagyon ismerem Macen.

ilyen tömeges fotó feldolgozásra én már LR-t használnék, abban 3 kattintás egy tömeges képkidolgozás bármilyen paraméterekkel. egyik képen beállítod a módosításokat, aztán átmásolod a többire és együtt kiexportálod őket tetszőleges beállításokkal.

2017. dec. 19. 11:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!