Milyen applikációval tudok ilyen oda-vissza mozgó/vibráló képeket csinálni?
Máshogy nem tudom elmagyarázni, ezekben a videóklippekben vannak ilyenek ha meglátjátok megértitek:
https://www.youtube.com/watch?v=K44j-sb1SRY
https://www.youtube.com/watch?v=db0A0Jt2Al4
Na látom már, végül is egyszerűbb dologról van szó, mint gondoltam, de azért megcsináltam a bemutatót, hogy hogyan fordul el a háttér. Itt van például egy jellegzetes momentum a klipből:
A módszer gyakorlatilag azonos a kolléga által elmondottal, csak nem két képet váltogatnak, hanem a kamerát a figurára irányítva egy rövid körívet járnak be körülötte (a kétkockás megoldás felfogható ennek a mozgásnak a kezdő- és végpontjaként). Ennek köszönhető, hogy a figura nagyjából a helyén marad, a háttér pedig erősebben elmozdul:
A klipben látható kameramozgás is nagyon rövid (mindössze öt képkocka), tehát nagy különbség nincs, csak a közbeeső néhány fázis miatt gördülékenyebb hatást kelt (ami az én sebtiben összedobott gifemben nem érvényesül igazán...):
A videóban a fázisokat oda-vissza játsszák le, tehát a mozgás nem ugrik, hanem ugyanolyan simán visszaforog az elejére. Ha tehát neked is van 5 képkockád, akkor a teljes ciklus:
1, 2, 3, 4, 5, 4, 3, 2
Én a szerkesztést történetesen Blenderben, a GIFfé alakítást pedig FFMpeggel végeztem, de kezdő szinten ezt ajánlom legkevésbé -- nem azért, mintha nehéz lenne, hanem, mert ismerned kell hozzá ezeket a programokat (ha ez stimmelne, maga a munkafolyamat éppen, hogy könnyű volna).
Egy kijelölt videórészlet közvetlenül animált GIFbe mentésére tudomásom szerint alkalmas például a VirtualDub:
A kész GIF azután betölthető a Gimpbe, ahol a képkockák rétegekként jelennek meg, így a fájl kényelmesen szerkeszthető a rétegek másolásával, áthelyezésével, törlésével, a képet átméretezheted, vagy kívánt méretre vághatod. Amikor elkészült, a szokásos módon GIF-fájlba exportálod, a „Mentés animációként” checkbox bepipálásával.
Mivel csak néhány kockáról van szó, megteheted azt is, hogy a kívánt kockákra állva elmented a képet. Erre képes például az Avidemux videószerkesztő...
...de akár a VLC lejátszó is:
A képeket betöltheted a Gimpbe (a Fájl → Megnyitás rétegekként... menüpont használatával), és szerkesztés után az iménti módon mentheted. De egyszerűen összerakhatod őket PhotoScape-pel is:
Ha már valamelyik videószerkesztőből elmentetted az óhajtott rövid részletet, a Gimp elvileg képes arra, hogy ezt a videófájlt beolvassa, és képkockákra darabolja (Video → Split video into frames...). Én nem jártam vele szerencsével -- alkalmasint rossz videóformátummal kísérleteztem -- de hátha neked jobban beválik.
Egyéb programokról és módszerekről például ezeken az oldalakon olvashatsz (angolul):
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!