Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Hol tudom megnézni, hogy...

Hol tudom megnézni, hogy melyik sata portot milyen illesztőprogram vezérli?

Figyelt kérdés
2017. febr. 25. 20:43
 1/10 CspCsj ***** válasza:

Milyen rendszer?

Pl. Win10 esetén > Start menün jobbegérgomb > Eszközkezelő > IDE ATA/ATAPI vezérlők > SATA vezérlőn duplaklikk > Illesztőprogram fül.

Vagy inkább arra vagy kíváncsi, hogy az adott SATA port milyen sebességen működik? (SATA1/SATA2/SATA3 = 1.5/3/6 Gbit/sec)

2017. febr. 25. 21:54
 2/10 A kérdező kommentje:
Win7 32. SSD-t (win8 64) szeretnék betenni HDD mellé és egy ideig mindkét rendszert használni. Majd ha már mindent újratelepítettem a win 8-on,törölni a hdd win7 32-t. Már átállitottam ahci-re a sata módot, de ha az Asmedia Sata3 módot is ahci-re állitom, akkor nem indul a hdd. Pedig drivert is feltettem. Igaz most a hdd úgy látszik, mintha pendrive-ként lenne csatlakozva, szóval lehet hogy el is rontottam valamit. Nem tudom hogy ez az Asmedia kell e egyáltalán. ASROCK H61MU3S3
2017. febr. 25. 22:39
 3/10 CspCsj ***** válasza:

Így állítsd át AHCI-re:

[link]

Telepítéskor az első port-ra legyen dugva a rendszernek szánt meghajtó, vagy a másik meghajtó legyen addig kihúzva.

(itt nemrég valakinek így törlődött az első partíciója az első meghajtóról, mert a rendszernek szánt meghajtó másodiknak volt bedugva, és telepítéskor az első meghajtó eleje felülíródott)

2017. febr. 25. 23:00
 4/10 CspCsj ***** válasza:

Kimaradt:

Ha mindkét rendszert "egyszerre" szeretnéd használni, akkor ne húzd ki a másik meghajtót, és így telepítéskor fel fogja ismerni a "régit", - de az SSD legyen az első portba dugva.

Persze a bekapcsoláskor megjelenő rendszerválasztó menühöz később is lehet hozzáadni (vagy törölni) elemet, ha nem lenne választható a Win7, pl. EasyBCD programmal:

[link]

Megj.:

Ha már megvolt a telepítés és bekapcsoláskor mindkét rendszer látszik, akkor ezt már ne piszkáld.

2017. febr. 25. 23:07
 5/10 A kérdező kommentje:
A registry így van. A 0-ás az SSD-é, az 1-es a HDD-é. Még együtt nem ment a kettő. Az szeretném, ha a BIOS ugyanazon beállítással menne mindkét rendszerrel. Ezt az "Asmedia SATA3 Mode"-t nem értem. Kell e ezt IDE-ről AHCI-re állítani? Mert így nem megy a régi rendszerrel. A "SATA Mode Selection" az AHCI. Ez a két beállítás van a BIOS-ban.
2017. febr. 26. 07:15
 6/10 CspCsj ***** válasza:

A specifikáció alapján az alaplapon kétféle SATA csatlakozó van:

- 2db (fehér) SATA3, ASMedia vezérlő

- 4db (kék) SATA2, Intel vezérlő

BIOS > Advanced > Storage Configuration beállítások legyenek:

- SATA mode = AHCI (SATA2 portokra vonatkozik, - ha így nem akar működni, akkor legyen IDE, ez a SATA3-ra kötött SSD-t elvileg nem befolyásolja)

- SATA Controller 0 = Enhanced

- SATA Controller 1 = Enabled (gondolom ez a SATA3 vezérlő)

- SATA3 mode = AHCI (SATA3 portokra vonatkozik)

2017. febr. 26. 13:38
 7/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítségedet, meg hogy utána jártál a dolgoknak.

Most egyébként ott tartok, hogy az SSD van a SATA3_A1-n (AHCI) (egyébként frissítettem a BIOS-t), de 560 MB/s olvasást nem hozza csak 400 seq max. Valamint az SSD leválasztható egységnek látszik (de állítólag ez orvosolható registy-vel; ki fogom próbálni).

A HDD a SATA3_A2-n van. Ezt úgy tudom használni, hogy váltok AHCI-ről IDE-re vagy maradhat az AHCI de fel kell tenni Asmedia drivert és ekkor a HDD is leválaszthatónak látszik. Valószínű így is használható lenne.

Ez utóbbi azért tetszene mert egy BIOS beállítás van és tudnék boot-ból váltani. Később törölném kézzel a HDD-n a rendszert, de az adatokat szeretném használni az SSD-ről.

A kettőt együtt még nem próbáltam.

2017. febr. 27. 19:25
 8/10 CspCsj ***** válasza:

300MB/s felett szerintem már jónak számít, de a SEQ a nagyméretű egybefüggő (szekvenciális) adatra vonatkozik, a mindennapi használatnál inkább a kisméretű fájlokkal végzett műveletek a gyakoriak, - illetve a másodpercenként elvégezhető műveletszám (IOPS) jobban számít.

A leválaszthatóság a SATA hot-swap funkciója. Persze rendszerlemeznél valószínűleg hibát írna leválasztás helyett.

Ha nem akarod a HDD-n lévő rendszert használni, akkor mindegy melyikre kötöd.

Ha a HDD-ről is szeretnéd indítani a rendszert, akkor a korábbi leírás alapján váltsd át AHCI-re és utána elvileg szintén mindegy melyik csatlakozón használod.

Ha nem sikerül AHCI-re váltani, akkor tedd valamelyik SATA2-re és úgy próbáld az AHCI-re váltást, esetleg a SATA2 módot váltsd IDE-re.

Sok sikert!

2017. febr. 27. 20:04
 9/10 A kérdező kommentje:

Még egyszer nagyon köszönöm!!!!

Váltottam AHCI-re. Maradok egyelőre ennél.

2017. febr. 27. 21:14
 10/10 anonim ***** válasza:
Bocs, hogy belepofázok, de ha jól értettem, neked az a fő problémád, hogy a Win7 adataidat (dokumentumok) akarod újabb vindózzal használni. Én ezt úgy oldottam meg, h az összes adatom egy külön HDD-n van (de ez lehet bármilyen külső-belső meghajtó), és a windowsban, a Speciális mappáknál, megmondtam, h ez a meghajtó legyen a Dokumentumok mappa. Ugyanígy, Zenék, Képek, de akár még a Start menüt, Asztalt is át lehet oda pakolni. Így, ha egy reinstallra kerül sor, a rendszerlemezt simán formázhatod is, ezek továbbra is meg fognak maradni.
2017. márc. 5. 01:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!