Hol tudom megnézni, hogy melyik sata portot milyen illesztőprogram vezérli?
Milyen rendszer?
Pl. Win10 esetén > Start menün jobbegérgomb > Eszközkezelő > IDE ATA/ATAPI vezérlők > SATA vezérlőn duplaklikk > Illesztőprogram fül.
Vagy inkább arra vagy kíváncsi, hogy az adott SATA port milyen sebességen működik? (SATA1/SATA2/SATA3 = 1.5/3/6 Gbit/sec)
Így állítsd át AHCI-re:
Telepítéskor az első port-ra legyen dugva a rendszernek szánt meghajtó, vagy a másik meghajtó legyen addig kihúzva.
(itt nemrég valakinek így törlődött az első partíciója az első meghajtóról, mert a rendszernek szánt meghajtó másodiknak volt bedugva, és telepítéskor az első meghajtó eleje felülíródott)
Kimaradt:
Ha mindkét rendszert "egyszerre" szeretnéd használni, akkor ne húzd ki a másik meghajtót, és így telepítéskor fel fogja ismerni a "régit", - de az SSD legyen az első portba dugva.
Persze a bekapcsoláskor megjelenő rendszerválasztó menühöz később is lehet hozzáadni (vagy törölni) elemet, ha nem lenne választható a Win7, pl. EasyBCD programmal:
Megj.:
Ha már megvolt a telepítés és bekapcsoláskor mindkét rendszer látszik, akkor ezt már ne piszkáld.
A specifikáció alapján az alaplapon kétféle SATA csatlakozó van:
- 2db (fehér) SATA3, ASMedia vezérlő
- 4db (kék) SATA2, Intel vezérlő
BIOS > Advanced > Storage Configuration beállítások legyenek:
- SATA mode = AHCI (SATA2 portokra vonatkozik, - ha így nem akar működni, akkor legyen IDE, ez a SATA3-ra kötött SSD-t elvileg nem befolyásolja)
- SATA Controller 0 = Enhanced
- SATA Controller 1 = Enabled (gondolom ez a SATA3 vezérlő)
- SATA3 mode = AHCI (SATA3 portokra vonatkozik)
Köszönöm a segítségedet, meg hogy utána jártál a dolgoknak.
Most egyébként ott tartok, hogy az SSD van a SATA3_A1-n (AHCI) (egyébként frissítettem a BIOS-t), de 560 MB/s olvasást nem hozza csak 400 seq max. Valamint az SSD leválasztható egységnek látszik (de állítólag ez orvosolható registy-vel; ki fogom próbálni).
A HDD a SATA3_A2-n van. Ezt úgy tudom használni, hogy váltok AHCI-ről IDE-re vagy maradhat az AHCI de fel kell tenni Asmedia drivert és ekkor a HDD is leválaszthatónak látszik. Valószínű így is használható lenne.
Ez utóbbi azért tetszene mert egy BIOS beállítás van és tudnék boot-ból váltani. Később törölném kézzel a HDD-n a rendszert, de az adatokat szeretném használni az SSD-ről.
A kettőt együtt még nem próbáltam.
300MB/s felett szerintem már jónak számít, de a SEQ a nagyméretű egybefüggő (szekvenciális) adatra vonatkozik, a mindennapi használatnál inkább a kisméretű fájlokkal végzett műveletek a gyakoriak, - illetve a másodpercenként elvégezhető műveletszám (IOPS) jobban számít.
A leválaszthatóság a SATA hot-swap funkciója. Persze rendszerlemeznél valószínűleg hibát írna leválasztás helyett.
Ha nem akarod a HDD-n lévő rendszert használni, akkor mindegy melyikre kötöd.
Ha a HDD-ről is szeretnéd indítani a rendszert, akkor a korábbi leírás alapján váltsd át AHCI-re és utána elvileg szintén mindegy melyik csatlakozón használod.
Ha nem sikerül AHCI-re váltani, akkor tedd valamelyik SATA2-re és úgy próbáld az AHCI-re váltást, esetleg a SATA2 módot váltsd IDE-re.
Sok sikert!
Még egyszer nagyon köszönöm!!!!
Váltottam AHCI-re. Maradok egyelőre ennél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!