Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » A Linuxot lehet SD-kártyára...

A Linuxot lehet SD-kártyára telepíteni?

Figyelt kérdés

Sziasztok! A kérdés igazából az, hogy lehet-e úgy SD-kártyára telepiteni, hogy arról bootolni is lehessen. Feltelepítettem (életemben először) a Linuxot (Debian) egy SD kártyára, particionáltam, 1. elsődleges ext4 csatolási pont: /, 5. logikai swap swap. a GRUBot is a kártyalva telepitettem, mert a laptopoul amih telepitettem (és a jövőben néha használni fogom) Windows 10 van.

Csakhogy amikor a BIOSban az SD kártyáról akarok bootolni, akkor utána nem történik semmi, csak az a fehér vonal villog.

Semmit sem tudok ezekhez hozzátenni, semmi tapasztalatom sincs Linuxxal.

A válaszokat nagyon megköszönném :)

2016. dec. 19. 22:16
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:

Mintha csak a fizika tanárom mondaná :) Szóval

1. formázom a kártyát, aztán

2. Újra telepitem RENDSZERT az SD-KÁRTYÁRA, a GRUBOT a HDD-re

3. újraindítom a gépet, és a GRUBot fogom látni, ahol kiválasztom ELŐSZÖR a windows-t (10), ha elindul, az már jó

4. újraindítom a gépet, elöljön majd a GRUB, ott majd a Debiant, és elindul és boldog leszek :D

lyesztő egy kicsit nekem ez, mert nem tudom miég, mit ronthatok el és hogy mik lesznek a következményeik... azért kérdezek rá mindig háromszor, hogy a meglévő dolgokkal mi lesz, mert amúgy tesóm laptopján csinálom, ez egy compaq 615-ös... borzalmasan gyenge és lassú :(

1GB RAM, AMD Athlon X2 2.4Ghz, ezek a legmeghatározóbb dolgai, ha jól hiszem

Ennyi elég a rendszvnek? Emellett még Cha jól emlékszeml 1.2 GB swap van.

Hány másodpercem van kiválasztani a rendszert? VirtualBoxban sikerült egy 16GB-s merevlemezre feltelepíteni gond nélkül mindent, ott 1 másodperc után eltűnt, habár ott nem is volt más.

Lesz akkor valami különös, amikor nincs bent a kártya? azaz nem talál majd Linux rendszert.

2016. dec. 20. 21:59
 12/26 Tom Benko ***** válasza:
Timeoutot a GRUB configjában lehet beállítani.
2016. dec. 21. 08:21
 13/26 A kérdező kommentje:

GRUB rescue...?!?? nii a f ---! Most mi van? Mi a * az a grub rescue? És miért ez jött be???

Amúgy:

erro: ho such device: betűk -számok

entering rescue mode...

grub rescue >

Most mi van?

2016. dec. 21. 13:13
 14/26 A kérdező kommentje:
Újraindítottam, most be sem kapcsol! Sehogy!
2016. dec. 21. 13:25
 15/26 A kérdező kommentje:
bekapcsot... kivettem az akkumulátort és érthetetlen módon így bekapcsolt... egyből ez a sz. jött be, esélyem sincs belépni a BIOSba...
2016. dec. 21. 13:37
 16/26 A kérdező kommentje:

újra újraindítottam, most be lehetett lépni BIOSba... bootolt a DVD-ről, azaz szerintem az MBR-t b.ta szelt...

Ötlete van valakinek? Live ban elindult, most van tevinincilom, egy bizonyos boot-repair csomagot kellene telepítenem, de nincs hova...

2016. dec. 21. 14:03
 17/26 A kérdező kommentje:

Na, megszületett a végeredmény:

1. Baj van az SD-kártya particióival, mert

2. A GRUB bejön, HA az SD-kártya az olvasóban, a laptop olvasójában, nem USB-sben van, DE

3. mint azt írtam, az SD-kártyával baj van: amikor a GRUBban a linuxot választom, akkor nem tud betöltődni a rendszer, helyetle egy parancssor-felület jön be, ahova irogathatok.

Ez logikátlan.

De a Windows azért betölt.

Ebben talán annyi jó van, hogy ha ellopják a laptopot, akkor nem tudnak vele kezdeni semmit az SD-kártya nélkül...

...de azért meg akarom csinálni, hogy jó legyen.

SD-kártyán lehet egyáltalán több partició? mert a windows csak 1-et látott, azt se tudta olvasni (a fájlrendszer miatt gondolom).

Nekem most így jó a GRUB? mert találtam javító CD Iso-kat, csak azok kb. 13 Mb-sek voltak, van itthon üves CD, de nem tudom, megéri-e kiírni egyre...

Most hogyan tovább?

2016. dec. 21. 17:13
 18/26 kovpet ***** válasza:

Lehet több partíció.

Ha ennyire vakon kísérletezel, akkor húzd le a másik diszket, nehogy tönkre vágd egy rossz mozdulattal azt a rendszert is.

Régebben lehetett a windows boot loaderjével linuxot bootolni. Hátha most is, nézz ennek szerintem utána, sokkal biztonságosabb lenne úgy.

2016. dec. 22. 09:39
 19/26 A kérdező kommentje:

Jól van :) még az az ötletem van, hogy az ext4 fájlrendszerrel hem tud mit kezdeni a windows bootloader, és hogy egy külön, FAT32 partíció lenne a /boot, csak nem tudom, mekkora legyen. A grub így az SD-kártyára kerülne.

Ebben az ötletben nagyon kételkedek, de meg kell próbálnom...

2016. dec. 22. 12:45
 20/26 anonim ***** válasza:
100%

"az ext4 fájlrendszerrel hem tud mit kezdeni a windows bootloader"

A bootloader nem foglalkozik fájlrendszerekkel, csak szektorokkal.

2016. dec. 22. 14:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!