Miért nem bootol a gépem sem lemezről, sem USB-ről?
Másfél éves asztali gépem van. Amikor megvettem, nem tudtam rá rendszert telepíteni, mert egyszerűen nem bootolt lemezről. Egy ismerősömnek szóltam, aki nem tudom hogyan, de megoldotta a dolgot (nem láttam mit csinált és utána nem kérdeztem).
Egyre lassabb a gép, szeretném újratelepíteni. Kitakarítottam a gépházat, majd próbáltam a lemezről újrahúzni.
Nem bootol. Csináltam egy telepítő pendriveot, és arról sem bootol.
Ha behozom a BIOS-t, alapból ez a képernyő fogad:
Ha alul, a Boot prioritynál kiválasztom az Uefit (elvileg az lesz neki az usb), és rákattintok a jobb felső sarokban lévő exit/advanced-re, és ott elmentem a változtatásokat, akkor kiírja hogy nem változtattam semmit, amit elmenthetnék. Ha alul, a Boot menu-re kattintok, és itt választom ki az Uefit, akkor kilép az egészből, és betölt a már meglévő rendszer.
Ha rákattintok az Advanced mode-t, ezt látom:
De itt nem találok olyan menüpontot, hogy Boot priority kiválasztás.
Kérdés: mi a halált csináljak hogy bebootoljon USB-ről?
Egy ismerősöm azt javasolta, hogy egyszerűen az ISO fájlról telepítsem fel, és a windows old mappát utána töröljem ki és kész. De tudtommal ez csak amolyan "tűzoltás", mint amikor romos falra ráfestenek anélkül hogy újravakolnának... van egyáltalán ennek bármi értelme?
UEFI != USB
Neked valószínűleg pont LEGACY módban kell bootolni. Esetleg F8, F9 vagy F12-vel behozod a boot menüt és ott választod ki az USB-t.
Az F8 leültésével ezt látom:
De BÁRMIRE kattintok és nyomok rá entert, semmi nem történik, csak betölt simán a már meglévő rendszer.
Kivágom az ablakon :((
Ja, meg ami látszik a második képen az USB beállítás: Partial Initialization van most, ami a leírás szerint a gyorsabb indítás érdekében csak az egeret és a billentyűzetet detektálja. Tehát állítsd Full Initialization-ra.
Úgy látszik a fast boot Enabled-re van állítva, ami tudomásom szerint UEFI funkció. De az valószínű- mert most utánaolvastam- , ha be van kapcsolva, mint most, akkor nem támogatott az USB-ről való indítás.
5: "A Toshiba Transmemory a pendrive, de te biztos tudod."
..nem ez a probléma, hanem hogy a rendszer nem azonosítja mint USB eszközt. A grafikus felületen a "boot priority" ikonok között sincs USB jel, ami azt jelenti, hogy látja ugyan, csak nem tudja hogy az egy USB-s eszköz. Ez lesz a gond (szerintem).
Na hát gondolkodtam rajta, hogy megosszam e egyáltalán, hogyan sikerült újrahúznom a gépet, mert ez amolyan szellemes dolog hogy aki látja inkább ne mondja el senkinek mert hülyének nézik... de mindegy leírom, köszönöm a válaszokat, sokat piszkálgattam a biost és így sikerült:
Betettem a lemezt és a pendriveot is, és úgy tudta lemezről behozni a telepítőt, hogy a boot priority menüben a Toshiba pendrivera (nem az uefira) kattintottam és ráhúztam az első helyre, az első helyre nem tette át, viszont így LEMEZRŐL beolvasta a telepítőt. Ha csak simán rákattintottam akkor nem olvasta be, át kellett húznom de nem húzta át csak a mozdulat volt meg. Ha kivettem a pendriveot, nem tudtam feltelepíteni lemezről, mert eltűnt a Toshiba sor, és bármi másra kattintottam és huzigáltam, nem csinált semmit. Vicces? Szerintem is... :O
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!