Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Miért nem bootol a gépem sem...

Miért nem bootol a gépem sem lemezről, sem USB-ről?

Figyelt kérdés

Másfél éves asztali gépem van. Amikor megvettem, nem tudtam rá rendszert telepíteni, mert egyszerűen nem bootolt lemezről. Egy ismerősömnek szóltam, aki nem tudom hogyan, de megoldotta a dolgot (nem láttam mit csinált és utána nem kérdeztem).

Egyre lassabb a gép, szeretném újratelepíteni. Kitakarítottam a gépházat, majd próbáltam a lemezről újrahúzni.

Nem bootol. Csináltam egy telepítő pendriveot, és arról sem bootol.

Ha behozom a BIOS-t, alapból ez a képernyő fogad:

[link]

Ha alul, a Boot prioritynál kiválasztom az Uefit (elvileg az lesz neki az usb), és rákattintok a jobb felső sarokban lévő exit/advanced-re, és ott elmentem a változtatásokat, akkor kiírja hogy nem változtattam semmit, amit elmenthetnék. Ha alul, a Boot menu-re kattintok, és itt választom ki az Uefit, akkor kilép az egészből, és betölt a már meglévő rendszer.

Ha rákattintok az Advanced mode-t, ezt látom:

[link]

De itt nem találok olyan menüpontot, hogy Boot priority kiválasztás.

Kérdés: mi a halált csináljak hogy bebootoljon USB-ről?

Egy ismerősöm azt javasolta, hogy egyszerűen az ISO fájlról telepítsem fel, és a windows old mappát utána töröljem ki és kész. De tudtommal ez csak amolyan "tűzoltás", mint amikor romos falra ráfestenek anélkül hogy újravakolnának... van egyáltalán ennek bármi értelme?

2016. nov. 8. 13:19
 1/8 anonim ***** válasza:

UEFI != USB

Neked valószínűleg pont LEGACY módban kell bootolni. Esetleg F8, F9 vagy F12-vel behozod a boot menüt és ott választod ki az USB-t.

2016. nov. 8. 13:55
 2/8 anonim ***** válasza:
Hát nem tudom, de én nem látok a boot priority listában USB eszközt.. azt a tipikus három ágú villát kéne látni az ikonok között.
2016. nov. 8. 14:00
 3/8 A kérdező kommentje:

Az F8 leültésével ezt látom:

[link]

De BÁRMIRE kattintok és nyomok rá entert, semmi nem történik, csak betölt simán a már meglévő rendszer.

Kivágom az ablakon :((

2016. nov. 8. 14:23
 4/8 anonim ***** válasza:
A kép szerint elvileg a fel/le nyíllal tudod mozgatni az elemeket, de mivel jelenleg a DVD drive az első és USB nem szerepel a listán, így nem tudom mit szeretnél első helyre tenni. Ebben az állapotban DVD-ről egy clean install-t meg tudsz csinálni.
2016. nov. 8. 14:40
 5/8 Gábor_79 ***** válasza:
A Toshiba Transmemory a pendrive, de te biztos tudod. Mivel csináltad a telepítőt? Azaz milyen programmal? Milyen rendszer van most rajta? Windows 8 esetleg? Szerintem UEFI beállítás van a BIOS-ba, de a pendrive-ot nem aszerint készítetted el - tippelek. Egyébként menni fog, nem lehetetlen helyzet.
2016. nov. 9. 01:06
 6/8 Gábor_79 ***** válasza:

Ja, meg ami látszik a második képen az USB beállítás: Partial Initialization van most, ami a leírás szerint a gyorsabb indítás érdekében csak az egeret és a billentyűzetet detektálja. Tehát állítsd Full Initialization-ra.

Úgy látszik a fast boot Enabled-re van állítva, ami tudomásom szerint UEFI funkció. De az valószínű- mert most utánaolvastam- , ha be van kapcsolva, mint most, akkor nem támogatott az USB-ről való indítás.

2016. nov. 9. 01:17
 7/8 anonim ***** válasza:

5: "A Toshiba Transmemory a pendrive, de te biztos tudod."

..nem ez a probléma, hanem hogy a rendszer nem azonosítja mint USB eszközt. A grafikus felületen a "boot priority" ikonok között sincs USB jel, ami azt jelenti, hogy látja ugyan, csak nem tudja hogy az egy USB-s eszköz. Ez lesz a gond (szerintem).

2016. nov. 9. 08:54
 8/8 A kérdező kommentje:

Na hát gondolkodtam rajta, hogy megosszam e egyáltalán, hogyan sikerült újrahúznom a gépet, mert ez amolyan szellemes dolog hogy aki látja inkább ne mondja el senkinek mert hülyének nézik... de mindegy leírom, köszönöm a válaszokat, sokat piszkálgattam a biost és így sikerült:

Betettem a lemezt és a pendriveot is, és úgy tudta lemezről behozni a telepítőt, hogy a boot priority menüben a Toshiba pendrivera (nem az uefira) kattintottam és ráhúztam az első helyre, az első helyre nem tette át, viszont így LEMEZRŐL beolvasta a telepítőt. Ha csak simán rákattintottam akkor nem olvasta be, át kellett húznom de nem húzta át csak a mozdulat volt meg. Ha kivettem a pendriveot, nem tudtam feltelepíteni lemezről, mert eltűnt a Toshiba sor, és bármi másra kattintottam és huzigáltam, nem csinált semmit. Vicces? Szerintem is... :O

2016. nov. 12. 07:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!