Hogyan tudnék kisfilmet készíteni? Az iskolánkat szeretném majd bemutatni egy kisfilmen, és nem tudom, hogy milyen géppel csináljam, utána milyen programmal szerkesszem meg?
Akkor a gép az már meg van. Szerkesztő programnak én is a PowerDirectort ajánlom. Sok látványos effekt, és áttűnést tartalmaz.
Na ezeket messzire kerüld el, mert ez nagyon gagyivá teheti a filmet. Ugyan ezt gondolom a Movie maker programról is.
Elsőre hajlamos az ember túlzásokba esni, és minden vágási ponthoz átmenetet használni. Nos a kevesebb, néha több.
Felíratozásnál is ez a helyzet. A látványos, csicsás betű is szintén kerülendő !
Az egyik ismerősöm baleseti tudósító a városi tv-nél, és a vágóképeket egy jobb fajta Samsung telefonnak készíti évek óta.
Az egyszerű néző meg nem mondja hogy az mivel készült.
Sőt. Én sem veszek rajta nagy különbséget észre.
Kedves 6.03-as. Köszönöm a válaszodat.
Igen, kell hozzá sok-sok felirat is, vagy azon gondolkodom, hogy nem lenne-e jobb felolvastatni valakivel.
A narráció is egy lehetséges opció, de annál is az a helyzet, hogy ha nem profi hang mondja a szöveget, akkor nagyon sokat elvesz a film értékéből. Nyilván nem arra gondolok, hogy Galambos Péterrel készíttesd el a hangot, de ehhez is érteni kell, ez is egy szakma. :)
Véleményem szerint ha megelégszel egy sima képaláírással is, akkor a Camtasia Studioval a legegyszerűbb ezt kivitelezni.
Ezzel minden egyszerű alapművelet megvalósítható, és a Youtube-on számtalan tutorialt is találsz a használatáról.
A program 30 napos verziója ingyen letölthető !
Pannóniás, a szerkesztőprogram nem lesz rossz attól, hogy az effektképességeit eltúlzott mértékben veszik igénybe. Abban teljesen igazad van, hogy a cirádás betűtípus és a sokféle áttűnés egy kerületi tévéhez illik, de belátom, hogy egy iskolai kisfilm is célozhatja egy kerületi tévé színvonalát. Vagy célozhat igényesebb színvonalasat is, ez már a készítők ízlésén és megfigyelőkészsésén múlik.
De ha egy program ötszáz effektet tud, és abból a vágó megtalálja azt a kettőt, amire szüksége van, akkor a program jó.
Hol és melyik mondatban állítottam és ilyet ? :)
Én is a PD.-t használtam, és ma is megállja a helyét a nagyok közt.
Pár hónapja áttértem a Premier Pro-ra. Hát az már egy másik kávéház. Ahogy mondani szokták. :)
"Szerkesztő programnak én is a PowerDirectort ajánlom. Sok látványos effekt, és áttűnést tartalmaz. Na ezeket messzire kerüld el, mert ez nagyon gagyivá teheti a filmet. Ugyan ezt gondolom a Movie maker programról is."
Én ezt értelmeztem a két program mérsékelt bírálataként, a mértéktartó effektezésre való tanáccsal egybevonva. Ha félreértettelek, az kár, de nem nagy baj, mert egyetértünk. :-)
Volt alkalmam anno '80-as évek vége - betekinteni a filmkészítés világába, mivel a feleségem egyik 'szakmája ???' videó film rendező. Az MTV-ben is jártunk, annak idején ott sem voltak még hiper-szuper eszközök, ezt pótolták a 'szépérzékkel'.
Először is találj ki egy színvilágot ami az egész filmedet végig kíséri. Ha öreg múltú az iskola akkor lehet kicsit régies, ha fiatalabb akkor lehetnek harsány színek, a fontos az, hogy ne üssenek el az egymást követő vágások - értem ez alatt a szinek, kontraszt, fényerő... -
Szintén fontos a vizuális megjelenés mellet, hogy értelme legyen a filmnek, ne ugrálj a témák között. Ha váltani akarsz legyen átvezetés vagy képben vagy szövegben de leginkább mindkettő.
Ne tűzdeld tele csicsás dolgokkal - mint ahogy már írták is - bármit is tud a vágó programod.
Első körben pedig készíts forgatókönyvet, még ha vázlatosat is, építsd fel magadban az egész filmet. A film alá keress egy semmitmondó zenét, pici hangerővel ahol kell keverd alá vagy akár az egész alatt is lehet, hogy elnyomja az esetleges mikrofonzajt. A felíratozást én nem ajánlanám mert elveszi a figyelmet a képi tartalomról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!